Pasaulyje yra daugiau kaip 10 000 pomidorų veislių, jie labai populiarūs beveik visose virtuvėse.
Tačiau nepriklausomai nuo to, kaip jie valgomi, pomidorai teikia daug naudos sveikatai.
Kodėl pomidorai painiojami su daržovėmis?
Daugelio nuostabai, pagal botaninį apibrėžimą pomidorai iš tikrųjų laikomi vaisiais, o ne daržovėmis.
"Tačiau dėl aštraus skonio pomidorai kulinarijoje laikomi daržovėmis", - paaiškino Mayo klinikos hematologas ir mitybos specialistas Tayloras Janulewiczius, rašo "USA Today".
Pomidorų vartojimas siejamas su mažesne vėžio rizika dėl juose esančio stipraus antioksidanto, vadinamo likopenu.
Janulevičius paaiškino, kad šis antioksidantas daugumai pomidorų rūšių suteikia "sodriai raudoną spalvą", todėl manoma, kad pomidorai apsaugo nuo tam tikrų rūšių vėžio, pavyzdžiui, prostatos vėžio.
Pomidoruose esantis likopenas taip pat gali "padėti sumažinti lėtinį uždegimą", sakė psichiatrė ir mitybos specialistė Uma Naidoo.
Pomidoruose gausu kalio - mineralo, kuris padeda reguliuoti kraujospūdį ir yra svarbus raumenų susitraukimui bei ląstelių pusiausvyrai.
Pomidoruose taip pat gausu skaidulų, kurios gali padėti ilgiau jaustis sotiems, pagerinti virškinimą ir palaikyti stabilesnį cukraus kiekį kraujyje.
Pomidoruose taip pat yra beta karotino, "kuris organizme virsta vitaminu A ir skatina sveiką augimą bei senėjimą", - sakė Naidoo.
Juose taip pat yra folio rūgšties, vario, mangano, baltymų, niacino ir vitamino K, tačiau jie yra ypač geras vitamino C šaltinis, "kuris yra svarbi maistinė medžiaga sveikai imuninei sistemai, nes padeda kovoti su infekcijomis", - sakė Janulevič.
Ji pažymėjo, kad viename dideliame pomidoriuje yra 14 miligramų vitamino C, "o tai atitinka 15 % rekomenduojamos paros normos vyrams ir 18 % paros normos moterims".
Ar galiu valgyti pomidorus kasdien?
Dėl šių privalumų pomidorus įtraukti į mitybą beveik visada yra privalumas.
Vienintelė kontraindikacija - alergija arba polinkis į rėmenį.
Visiems kitiems pomidorus į mitybą galima įtraukti įvairiais būdais.
Rašyti komentarą