Dietiniai gėrimai gali padidinti pavojingų širdies ligų riziką 20 proc., teigia tyrimas

Išgėrus du litrus ar daugiau dirbtinai saldintų gėrimų per savaitę, prilygstantį vidutinio dydžio greito maisto dietinei soda, nereguliaraus širdies plakimo, vadinamo prieširdžių virpėjimu, rizika padidėja 20 %, palyginti su žmonėmis, kurie gėrimų negėrė, rodo naujausias tyrimas.

Prieširdžių virpėjimas, žinomas kaip fibriliacija, yra nereguliarus širdies plakimas, dažnai apibūdinamas daugelio žmonių kaip „virpėjimas“, „plazdėjimas“ ar „šliaužimas“ krūtinėje.

Išgėrus panašų kiekį gėrimų su pridėtiniu cukrumi, šios būklės rizika padidėjo 10%, o išgėrus maždaug keturias uncijas grynų, nesaldžių sulčių, tokių kaip apelsinų ar daržovių sultys, buvo 8% mažesnė prieširdžių virpėjimo rizika rodo tyrimas.

"Tai pirmasis tyrimas, kuriame pranešama apie ryšį tarp nekaloringų ir mažai kalorijų turinčių saldiklių, taip pat cukrumi saldintų gėrimų ir padidėjusios prieširdžių virpėjimo rizikos", - sakė Penny Kris-Etherton, Pensilvanijos valstijos universiteto mitybos mokslų profesorius emeritas. 

Nors tyrimas galėjo parodyti ryšį tarp saldintų gėrimų ir fibriliacijos, ryšys išliko įvertinus bet kokį genetinį jautrumą šiai būklei. 2017 m. atliktas tyrimas parodė, kad žmonėms, kurių protėviai yra europiečiai, rizika paveldėti šią ligą yra apie 22 proc.

"Mums vis dar reikia daugiau tyrimų apie šiuos gėrimus, kad patvirtintume šias išvadas ir visiškai suprastume visas širdies ligų ir kitų sveikatos būklių pasekmes sveikatai", - sakė Kris-Etherton, kuris taip pat yra Amerikos širdies asociacijos mitybos komiteto narys.

„Tuo tarpu vanduo yra geriausias pasirinkimas, ir, remiantis šiuo tyrimu, nekaloringi ir mažai kaloringi saldinti gėrimai turėtų būti ribojami arba jų vengiama“, – pridūrė ji.

Prieširdžių virpėjimas yra pavojingas ir jo paplitimas didėja

Prieširdžių virpėjimas yra pagrindinė insulto priežastis Jungtinėse Valstijose. Be to, pagal JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrus, su virpėjimu susiję insultai paprastai būna „sunkesni nei insultai dėl kitų pagrindinių priežasčių“.

Prieširdžių virpėjimas taip pat gali sukelti kraujo krešulius, širdies nepakankamumą ir „gali padidinti širdies priepuolio, demencijos, inkstų ligų riziką. Visi šie dalykai greičiausiai yra ilgalaikė rizika“, – ankstesniame interviu CNN sakė daktaras Gregory Marcusas, Kalifornijos universiteto San Francisko medicinos mokyklos medicinos profesorius ir UCSF Health tyrimų kardiologijos skyriaus vadovas.

Remiantis Širdies ritmo draugija, atstovaujančia daugiau nei 7000 širdies ritmo sutrikimų specialistų iš daugiau nei 90 šalių, beveik 40 milijonų žmonių visame pasaulyje gyvena su prieširdžių virpėjimu, 6 milijonai iš jų vien JAV.

Daugelis iš tų žmonių kenčia nuo krūtinės skausmo, širdies plakimo, oro trūkumo ir nuovargio. Tačiau kitiems liga yra besimptomė, galimai tyli žudikė. Tačiau nustačius būklę, ją galima gydyti vaistais, gyvenimo būdo pokyčiais ir, jei reikia, operacijomis, siekiant sulėtinti ar atkurti normalų širdies ritmą.

Prieširdžių virpėjimo dažnis JAV populiacijoje auga- CDC apskaičiavo, kad iki 2030 m. apie 12 milijonų amerikiečių turės A-fibriliaciją.

„Amžius yra vienas iš svarbiausių rizikos veiksnių, todėl senstant visuomenei tai randama vis dažniau“, – sakė Marcusas.

Prie didėjančio skaičiaus taip pat prisideda nutukimo epidemija, taip pat kiti rizikos veiksniai, tokie kaip aukštas kraujospūdis, diabetas, lėtinės inkstų ligos, rūkymas ir alkoholio vartojimas.

Galimas „papildomas pavojus sveikatai“

Tyrime nustatyta, kad dažniau dirbtinai saldintų gėrimų vartotojai buvo moterys, jaunesni, svėrė daugiau ir dažniau serga 2 tipo diabetu. Tie, kurie gėrė daugiau cukrumi saldintų gėrimų, dažniau buvo vyrai, jaunesni, svėrė daugiau ir dažniau sirgo širdies ligomis.

Pasak pareiškimo, žmonės, kurie gėrė ir cukrumi saldintus gėrimus, ir grynas sultis, „labiau tikėtina, kad suvartojo daugiau bendro cukraus nei tie, kurie gėrė dirbtinai saldintus gėrimus“.

„Mūsų tyrimo išvadomis negalima daryti galutinės išvados, kad vienas gėrimas kelia didesnį pavojų sveikatai nei kitas dėl mūsų mitybos sudėtingumo ir dėl to, kad kai kurie žmonės gali gerti daugiau nei vienos rūšies gėrimus“, – sakė tyrimo vadovas.

„Tačiau, remdamiesi šiomis išvadomis, rekomenduojame žmonėms, kai tik įmanoma, sumažinti arba net vengti dirbtinai saldintų ir cukrumi saldintų gėrimų“, – sakoma Wango pranešime. Nereikia laikyti savaime suprantamu dalyku, kad mažai cukraus ir mažai kalorijų turinčių dirbtinai saldintų gėrimų gėrimas yra sveikas, nes tai gali kelti pavojų sveikatai.

Šaltinis: www.edition.cnn.com

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder