Dietinių gėrimų gėrimas kenkia smegenų veiklai 

Dietiniai gėrimai kenkia smegenų veiklai ir didina atminties praradimo riziką

Visi žinome, kad turime valgyti mažiau cukraus, o saldikliai siūlo įtikinamą alternatyvą. Tačiau atsiranda vis daugiau įrodymų, kad šis pakaitalas iš tikrųjų gali kenkti jūsų organizmui labiau nei pats cukrus.

Be to, tikėtina, kad dėl saldiklių skonio receptoriai tampa mažiau jautrūs cukrui.

Naujas tyrimas parodė, kad dirbtinių saldiklių vartojimas paauglystėje gali sukelti rimtų ilgalaikių atminties problemų vėlesniame amžiuje.

JAV mokslininkai taip pat nustatė, kad saldikliai lėtina medžiagų apykaitą, o tai taip pat gali lemti didesnę diabeto riziką.

Dėl to žmonės gali vartoti daugiau saldžių gėrimų ir maisto produktų, norėdami pajusti saldų skonį, teigiama žurnale "JCI Insight" paskelbto tyrimo išvadose.



Dietiniai gėrimai yra "Tokie pat blogi, kaip ir įprasti gėrimai, todėl didėja rizika mirti jauniems".

Tyrimo bendraautoris Pietų Kalifornijos universiteto profesorius Scottas Kanoski sakė: "Nors mūsų išvados nebūtinai rodo, kad apskritai nereikėtų vartoti mažo kaloringumo saldiklių, jos pabrėžia, kad įprastas mažo kaloringumo saldiklių vartojimas ankstyvuoju gyvenimo laikotarpiu gali turėti nenumatytų ilgalaikių pasekmių."

Tyrimo metu komanda žiurkėms davė vandens, pasaldinto keliais skirtingais mažo kaloringumo cukraus pakaitalais, įskaitant sachariną, ACE-K ir steviją. 

Atskira žiurkių grupė su maistu gėrė paprastą vandenį.

Po mėnesio žiurkės užaugo ir tyrimo autoriai įvertino jų atmintį dviem skirtingais testais.

Tyrimai parodė, kad žiurkės, augdamos gėrusios saldintus gėrimus, sunkiau išlaikė atminties testus, palyginti su žiurkėmis, kurios gėrė tik paprastą vandenį.

Tyrėjai teigė, kad žiurkėms buvo duodamas toks saldiklių kiekis, kuris atitiko "priimtiną paros suvartojimo lygį", taip pat joms buvo duodamas "tik vienas saldiklis".

Taip buvo siekiama, kad bandymas būtų kuo realistiškesnis ir rezultatai atskleistų neigiamą saldiklių vartojimo, kuris yra priimtinas, poveikį.

Atskirame tyrime mokslininkai nustatė, kad dirbtiniai saldikliai gali tukinti žmones.

Kanados komanda išnagrinėjo 37 tyrimus, kuriuose vidutiniškai per dešimt metų dalyvavo daugiau kaip 400 000 žmonių.

Jie nenustatė jokio nuoseklaus dirbtinių saldiklių poveikio svorio mažėjimui - tyrimai rodo, kad jie iš tikrųjų gali pakenkti medžiagų apykaitai.

Jungtinės Karalystės vyriausybė viešai pritarė, kad necukriniai saldikliai būtų naudojami kaip saugi alternatyva siekiant sumažinti cukraus kiekį maiste ir gėrimuose ir padėti žmonėms kontroliuoti savo svorį.

Organizatorių nuotr.

Parengta pagal užsienio spaudą

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder