Gydytojai pasakoja, kaip rauginti kopūstai veikia organizmą: daug naudos, bet ne visiems

Rauginti kopūstai yra populiarus patiekalas rudenį ir žiemą. 

Rauginti kopūstai yra populiarus patiekalas rudenį ir žiemą.  Jie ne tik skanūs, bet ir sveiki dėl natūralaus rūgimo proceso. Ar galiu raugintus kopūstus valgyti reguliariai?

Kaip rauginti kopūstai veikia organizmą: nauda

Gerai veikia virškinimą - raugintuose kopūstuose esantys probiotikai mažina dirgliosios žarnos sindromo simptomus, o reguliariai juos vartojant sumažėja dujų susidarymo intensyvumas, sutrinka tuštinimasis.

Svarbu gliukozės apykaitai - fermentacijos metu susidaro pieno rūgštis, kuri būtina širdies raumeniniam audiniui praturtinti. 

Ji taip pat dalyvauja gliukozės apykaitoje organizme.

Normalizuoja cholesterolio kiekį - skaidulinės medžiagos ne tik padeda tinkamai funkcionuoti žarnynui, bet ir mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį.

Palaiko imunitetą - didelis vitamino C kiekis yra gera vitamino trūkumo prevencija, be to, jis reikalingas kolageno, iš kurio formuojasi organizmo jungiamieji audiniai, sintezei.

Padeda kontroliuoti svorį - reguliarus raugintų kopūstų vartojimas teigiamai veikia kūno svorį, padeda numesti svorio. 

Visa tai lemia didelis skaidulinių medžiagų kiekis ir gana maža energinė vertė.

Pratęsia jaunystę - jame yra daug antioksidantų ir kitų augalinių junginių, kurie stabdo lėtinių uždegiminių procesų vystymąsi, palaiko ląstelių sveikatą.

Gelbsti nuo pagirių pasekmių - tiek rauginti kopūstai, tiek jų sūrymas yra labai naudingi išgėrus alkoholio, nes juose yra gintaro rūgšties, kuri šalina toksinus ir etanolio skilimo produktus.

Raugintuose kopūstuose taip pat gausu vitamino A ir karotino, kurie mažina žalingą laisvųjų radikalų poveikį ir gerina odos sveikatą.

Kada negalima valgyti raugintų kopūstų: pavojai

Raugintuose kopūstuose yra daug druskos, o dėl jos pertekliaus organizme kaupiasi vanduo, kuris sukelia patinimus, didina kraujospūdį ir didina šlapimo akmenligės, kitų inkstų ligų, širdies priepuolių ir insulto riziką. 

Todėl nerekomenduojama vartoti žmonėms, sergantiems hipertenzija ar inkstų ligomis.

Kitas svarbus šio produkto trūkumas yra jo gebėjimas didinti histamino (medžiagos, kurią organizmas gamina alerginės reakcijos metu) gamybą. 

Reguliarus raugintų kopūstų vartojimas gali padidinti alergijos riziką. 

Jo nereikėtų įtraukti į racioną tų asmenų, kurie serga ūminės stadijos skrandžio uždegiminėmis ligomis arba pepsine opalige.

Atminkite, kad net ir sveikiausią produktą visada reikia vartoti saikingai. 

Tyrimai parodė, kad rauginti kopūstai gerina virškinimą, tačiau tik tuo atveju, jei jų suvartojama ne daugiau kaip 100-200 g per dieną. 

Dideliais kiekiais jis gali sukelti viduriavimą.

Ar vaikai gali valgyti raugintų kopūstų?

Raugintų kopūstų nerekomenduojama valgyti mažiems vaikams, nes juose yra daug rūgščių ir druskos. 

Paprastai gydytojai pataria palaukti, kol vaikui sukaks 1,5-2 metai, tačiau prieš tai jį reikėtų gerai nuplauti vandeniu. 

Pirmajam paragavimui pakanka 1 valgomojo šaukšto. 

Tada palaukite 2-3 dienas, stebėdami, kaip vaikas jaučiasi.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder