Inkstų akmenys

Inkstų akmenys: maisto produktai, kurie provokuoja jų atsiradimą

Su akmenų susidarymo inkstuose ir šlapimtakiuose problema, remiantis statistika, susiduria dažnas žmogus. 

Akmenligė yra viena iš labiausiai paplitusių urologijos ligų. 

Dažniausiai žmonės apie savo ligą net nežino.

Produktai, skatinantys inkstų akmenų susidarymą:

Kofeinas

Kava nėra vienintelis gėrimas, kuriame yra didelis kofeino kiekis.

Šios medžiagos yra arbatoje ir saldžiuose gazuotuose gėrimuose. 

Kofeinas gali pakenkti inkstams, nes skatina kalcio kaupimąsi šlapime. Ilgainiui šiame organe pradeda atsirasti kalcinatų, kurie galiausiai virsta akmenimis.

Druska

Šis produktas yra vienas pagrindinių inkstų akmenų susidarymo kaltininkų. 

Druska lemia tai, kad žmogaus organizmas sulaiko skysčių perteklių. 

Kyla pavojus ateityje susirgti akmenlige. 

Norint apsaugoti savo sveikatą nuo ligų, geriau kuo labiau sumažinti suvartojamos druskos kiekį.

Dirbtiniai saldikliai

Saldintuose gazuotuose gėrimuose, parduotuvėse pirktose sultyse ir desertuose paprastai būna daug cukraus.

Piktnaudžiavimas tokiais maisto produktais ir gėrimais kenkia organizmui ir taip pat didina akmenligės riziką.

Raudona mėsa

Gyvūninės kilmės maisto produktuose yra šlapimo rūgšties ir purinų, kurie gali sukelti inkstų sutrikimų. 

Todėl specialistai pataria raudonos mėsos valgyti ne dažniau kaip du kartus per savaitę. 

Panašų poveikį organizmui turi ankštinės daržovės ir žuvies konservai.

Produktai, kuriuose yra oksalatų

Oksalatų yra kakavoje, petražolėse, špinatuose, rūgštynėse, žemės riešutuose ir salieruose. 

Jei žmogus per dažnai vartoja šiuos maisto produktus, organizme gali užsilaikyti druskos, o tai reiškia, kad gali susidaryti inkstų ir šlapimo pūslės akmenų.

Kaip išvengti inkstų akmenų

Sveika mityba gali padėti išvengti inkstų akmenų. 

Žmonėms, kurie yra linkę į jų susidarymą, geriau sumažinti daug oksalatų turinčių maisto produktų, ypač bulvių, vartojimą. 

Kiti maisto produktai, kuriuose yra daug oksalato, yra špinatai, soja, migdolai, burokėliai, pupelės ir rabarbarai.

Oksalatai paprastai išsiskiria iš organizmo kaip atliekos. 

Tačiau, kai iš organizmo taip pat pasišalina mineralai, oksalatai gali juos surišti, todėl sumažėja maistinių medžiagų pasisavinimas ir gali atsirasti inkstų akmenų.

Šaltinis: tsn.ua

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder