Jaučiate, kad artėja peršalimas? Ši 1 natūrali priemonė gali padėti (ir ne, tai ne vitaminas C)

Žalias česnakas yra ne tik vienas pagrindinių virtuvės produktų – tai turtingas sveikatos šaltinis. Štai keletas galimų naudos sveikatai, kurią galite gauti valgydami šią aromatingą daržovę.

1. Tai gali sustiprinti imunitetą

Posakis sako: „Obuolys per dieną leis išvengti gydytojo", tačiau česnako skiltelė taip pat gali turėti tam tikrų imunitetą stiprinančių privalumų, kurie konkuruoja su populiariais vaisiais. 

Pavyzdys: manoma, kad česnakai stimuliuoja imunines ląsteles, tokias kaip makrofagai ir T- bei B-ląsteles, kurios padeda kovoti su infekcija ir gaminti antikūnus, sako William Li, MD, gydytojas-mokslininkas ir knygos „Eat to Beat Disease" autorius. 

Tyrimai netgi nustatė, kad senų česnakų ekstraktas yra susijęs su sustiprinta imuninių ląstelių funkcija, nes padeda imuninėms ląstelėms greičiau daugintis.

2. Tai gali padėti išvengti peršalimo ligų

Tai patvirtina ta pati 2020 m. apžvalga žurnale „Maisto ir mokslo technologijų tendencijos", paminėta anksčiau, pabrėždama česnako galimybes užkirsti kelią peršalimui ir kitoms virusinėms infekcijoms, nes blokuoja patogeninių virusų patekimą į šeimininko ląsteles.

3. Tai gali padėti palaikyti jūsų širdies sveikatą

Be imuninės sistemos palaikymo, česnakas taip pat laikomas širdžiai sveiku ingredientu. Pasak daktaro Li, valgant česnaką beveik kiekvieną dieną gali:

Sumažėti kraujospūdis, pagrindinis širdies ligų rizikos veiksnys.
Užkirsti kelią cholesterolio plokštelių susidarymui arterijose (tai dažnai gali sukelti būklę, vadinamą ateroskleroze).

Pagerinti savo kraujagyslių gleivinę, kuri yra labai svarbi širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Beje, ne visi tyrimai sutaria dėl šių privalumų. Nors senesni tyrimai parodė, kad česnakai mažina cholesterolio kiekį, naujesni tyrimai neparodė tokio paties poveikio. Tai svarbu nepamiršti gydant pagrindinę širdies ligą. Jūsų gydytojo nurodymai ir tinkami vaistai turėtų likti pirmoje vietoje.

4. Jis gali apsaugoti nuo tam tikrų vėžio formų

Tyrimai yra riboti, tačiau kai kurie ankstyvi įrodymai rodo, kad česnakai (ir kitos daržovės, pavyzdžiui, svogūnai) gali turėti tam tikrų savybių, padedančių kovoti su vėžiu, daugiausia dėl teigiamos įtakos imuninėms ląstelėms. 

Vienoje apžvalgoje nustatyta, kad žmonės, kurie padidino česnako suvartojimą, turėjo mažesnę riziką susirgti tam tikrais virškinimo trakto vėžiais, pvz., skrandžio, gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžiu ir stemplės vėžiu. 

Tačiau kiti pagrindiniai veiksniai, tokie kaip genetinė rizika, gyvenimo būdo įpročiai ir ankstesnės vėžio diagnozės, gali sumažinti šį poveikį.

Jei nerimaujate dėl vėžio rizikos arba jau sergate vėžiu, geriausia pasikonsultuoti su savo sveikatos priežiūros paslaugų teikėju, o ne pasikliauti vien česnako vartojimu profilaktiškai.

Ar yra žalio česnako šalutinių poveikių?

Daugeliui žmonių česnakas yra saugus ir kvapnus priedas prie bet kokio patiekalo. Tačiau tai nėra be savo šalutinių poveikių, ypač jei vartojate didelius jo kiekius. Pasak Dr. Li ir Taub-Dix, čia yra keletas galimų šalutinių poveikių, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį valgant žalią česnaką:

Virškinimo problemos: Valgant žalią česnaką gali atsirasti rėmuo, rūgšties refliuksas ir viduriavimas, ypač jei jau esate linkę į skrandžio problemas.

Nemalonus kvapas iš burnos ir kūno kvapas: stiprus česnako aromatas gali išlikti burnoje ilgiau, nei norėtumėte. Tai netgi gali pakeisti jūsų prakaito kvapą, todėl jis bus šiek tiek aštresnis nei įprastai.

Kraujo skiedimas: kai kuriais atvejais reguliariai vartojamas didelis kiekis žalio česnako gali veikti kaip kraują skystinantis, o tai gali padidinti bendrą kraujavimo riziką.

Vaistų sąveika: česnakai gali trukdyti vartoti tokius vaistus kaip kraujo skiedikliai, vaistai nuo ŽIV ir tam tikri vaistai, padedantys kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Jei vartojate kokius nors receptinius vaistus ar papildus, pasitarkite su savo sveikatos priežiūros paslaugų teikėju prieš įtraukdami česnako ar česnako papildų į savo kasdienybę. 

Daugumai žmonių vienas ar du griežinėliai gaminant maistą yra visiškai saugūs ir netgi gali turėti papildomų sveikatos privalumų, sako dr. Li.

Kiek česnako reikėtų valgyti per dieną?

Jei jaučiate peršalimą ir norite duoti žalio česnako, pabandykite suvalgyti vieną ar dvi skilteles per dieną, sako daktaras Li. Bet kas daugiau gali padidinti rūgšties refliukso, skrandžio sutrikimo ar „česnako kvapo" tikimybę", – priduria jis.

Štai keletas puikių būdų, kaip maksimaliai išnaudoti šias dvi skilteles, pasak Dr. Li ir Taub-Dix:

Susmulkinkite česnaką, kad suaktyvintumėte fermentą, vadinamą aliinaze11, kuris natūralų česnako junginį, aliną, paverčia alicinu (kuris, kaip sužinojome, yra tikra imunitetą stiprinanti jėga).

Supjaustę leiskite jam ,,pailsėti" 10–15 minučių, kad maksimaliai padidintumėte jo naudą. 

Ir jei žalias česnakas nėra jūsų mėgstamiausia daržovė, ne bėda. Taub-Dix siūlo šias švelnesnes parinktis:

Susmulkinkite česnaką ir išvirkite arbatą su medumi ir citrina.

Susmulkintą česnaką pakepinkite alyvuogių aliejuje ir sumaišykite su mėgstamomis daržovėmis.

Į sriubas, sultinius ar padažus įpilkite susmulkinto česnako, kad sustiprintumėte imunitetą.

Pro patarimas: virti česnakai yra švelnesnio skonio ir mažiau linkę suteikti jums „česnako kvapą", – sako daktaras Li. O jei jums labiau patinka papildai? Česnako kapsulės ir tabletės yra galimybė, tačiau visada pasitarkite su savo sveikatos priežiūros paslaugų teikėju, kad išvengtumėte vaistų sąveikos ar šalutinio poveikio.

Šaltinis: www.wellandgood.com

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder