JK dėl E. coli bakterijos iš prekybos atšaukiama vis daugiau maisto produktų

Didžiojoje Britanijoje dėl E. coli bakterijos iš prekybos atšaukiama vis daugiau maisto produktų.

Skelbiama, kad bendrovė „THIS!“ atšaukia vištienos ir šoninės suktinukus, kuriais prekiaujama tik „WH Smith“ parduotuvėse. Maisto standartų agentūra teigia, kad tai tėra „atsargumo priemonė“, ir pabrėžia, kad šiame produkte o E. coli nebuvo aptikta, skelbia britų spauda.

„THIS!“ yra jau trečias maisto produktų gamintojas, atšaukiantis iš prekybos produktus dėl E. coli bakterijos. Vos prieš kelias dienas kiti du tiekėjai – „Greencore Group“ ir „Samworth Brothers Manton Wood“ – paskelbė atšaukiantys mažiausiai 60 rūšių fasuotų sumuštinių, apkepų ir salotų, parduodamų didžiuosiuose prekybos centruose. Teigiama, kad tai gaminiai, kurių gamyboje buvo naudojami salotų lapai.

Pastarosiomis savaitėmis E. coli bakterija užsikrėtė daugiau kaip 200 žmonių visoje Jungtinėje Karalystėje. Remiantis iki šiol gauta informacija apie 160 atvejų, 42 proc. žmonių buvo paguldyti į ligoninę.

Anksčiau ekspertai teigė, kad besitęsiantis E. coli bakterijos protrūkis susijęs su plačiai ir lengvai prieinamu maistu, tačiau konkrečių produktų nenustatė.

Iki šiol „Greencore Group“ atšaukė 45 skirtingus produktus, parduodamus „Sainsbury's“, „Asda“, „Aldi“, „Morrisons“, „Co-op“ ir „Boots“ parduotuvėse.

Tuo tarpu „Samworth Brothers Manton Wood“ iš „Tesco“ ir „One Stop“ atšaukė 15 produktų.

Brightono universiteto virusologė daktarė Sarah Pitt BBC sakė, kad pagal datas atrodo, jog žmonės užkrėstus maisto produktus valgė gegužės pabaigoje per moksleivių atostogas arba kelias savaites prieš ir po. Tačiau ji teigė, kad dažnai labai sudėtinga nustatyti bakterijų šaltinį, nes susirgusieji paprastai į ligoninę kreipiasi tik praėjus porai savaičių po užkrėsto maisto vartojimo.

Specialistė pridūrė, kad norint išvengti infekcijos galima imtis atsargumo priemonių, įskaitant salotų lapų, vaisių ir daržovių plovimą, net jei ant pakuotės nurodyta, kad jie iš anksto nuplauti.

„Mažiems vaikams, pagyvenusiems žmonėms ir žmonėms, kurių imuninė sistema yra sutrikusi, kaip dažnai pasitaiko sergant šiomis infekcinėmis ligomis, liga pasireiškia daug sunkiau“, – sakė ji.

„Sumuštinių gamintojai imasi atsargumo priemonių ir atšaukia įvairius sumuštinius, apkepus ir salotas, reaguodami į Maisto standartų agentūros (FSA), Škotijos maisto standartų agentūros (FSS) ir Jungtinės Karalystės sveikatos saugumo agentūros (UKHSA), kurios siekia nustatyti tebesitęsiančio protrūkio, kurį sukėlė E.coli, priežastis, tyrimų rezultatus“, – sakė Maisto standartų agentūros incidentų vadovas Darrenas Whitby.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder