Jūros dumbliai: skanus, maistingas užkandis

Kas yra jūros dumbliai?

Jūros dumbliai – tai bet koks augalų ir dumblių, augančių vandens telkiniuose, pavadinimas.

Yra daug įvairių rūšių, kurios natūraliai auga visame pasaulyje. Tačiau valgomieji jūros dumbliai yra populiariausi Azijos virtuvėse.

Kai kurios dažniausiai maiste naudojamų jūros dumblių rūšys:

nori

aonori

kombu

wakame

dulse

ogo

rudadumbliai

hijiki

spirulina.

Jūros dumblių maistinė vertė

Tiksli jūros dumblių maistinė sudėtis skiriasi priklausomai nuo jūsų vartojamo augalo tipo. Nesvarbu, kokią rūšį pasirinksite, jūros dumbliai turi mažai kalorijų, riebalų ir cukraus ir paprastai yra geras mineralų ir augalinių cheminių medžiagų, žinomų kaip fitochemikalai, šaltinis. 

Jūros dumblių sudėtyje esančios maistinės medžiagos yra geležis, magnis, vitaminas A, vitaminas C, vitaminas B9, jodas, vitaminas K, skaidulos, DHR ir EPA (sveikos omega-3 riebalų rūgštys), kalis ir fitocheminės medžiagos, įskaitant polifenolius ir karotinoidus. 

Patikrinkite maistinės vertės etiketę, kad sužinotumėte, kiek maistinių medžiagų yra tame konkrečiame produkte (ir patikrinkite porcijos dydį, kad sužinotumėte, kiek reikia suvalgyti, kad gautumėte tokius kiekius).

Verta paminėti, kad kai kuriuose jūros dumblių preparatuose yra daug natrio. Be to, kai kuriose jūros dumblių rūšyse yra daug jodo, kuris yra būtinas ribotais kiekiais, bet gali būti žalingas valgant dideliais kiekiais. 

Jūros dumbluose taip pat gali būti sunkiųjų metalų arseno, gyvsidabrio, kadmio ir švino, kuriuos jie gali pasisavinti, jei auginami šiomis medžiagomis užterštose vietose.

Galima jūros dumblių nauda sveikatai

Kai kurie preliminarūs tyrimai siejo jūros dumblius su mažesne širdies problemų rizika, priešvėžinėmis savybėmis, cukraus kiekio kraujyje kontrole ir sveika skydliaukės funkcija. Tačiau norint sužinoti, ar jūros dumblių valgymas prisideda prie šios naudos, reikia atlikti daugiau kokybiškų tyrimų su žmonėmis.

Idėjos, kaip įtraukti jūros dumblių į maistą ir užkandžius

Internete ir Azijos maisto prekių parduotuvėse galite rasti daug įvairių džiovintų jūros dumblių rūšių. Daugelyje pagrindinių prekybos centrų vis dažniau galite nusipirkti jūros dumblių, ypač jūros dumblių užkandžių (kurie paprastai yra maži džiovinti nori lakštai, naudojami sušių ritinėliuose). Galite mėgautis jais tiesiai iš pakuotės.

Norėdami pridėti džiovintų jūros dumblių į paruoštą maistą, galite keletą minučių pamirkyti vandenyje, tada:

Naudokite jį sultiniams ir sriuboms pagardinti.

Greitai paruoškite jūros dumblių salotas su sezamo aliejumi, ryžių vyno actu ir agurkais arba salotomis.

Pakepinkite su česnaku.

Apvyniokite jį sausai aplink ryžius ir žuvį, kad sukurtumėte savo sušių ritinėlį.

Įpilkite į makaronų patiekalus ir troškinius.

Įdėkite jį į troškinamus patiekalus.

Šaltinis: www.health.harvard.edu

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder