Kiaulpienės

Ką galima paruošti iš kiaulpienių - ne tik sveikatos stiprinimo receptai

Pavasaris ir vasara - kiaulpienių metas! Išbandykite pasigaminti skanių ir sveikų patiekalų iš šių nuostabių augalų, kurie sustiprins jūsų organizmą ir pakels nuotaiką.

Ne veltui visiems gerai pažįstama geltona piktžolė vadinama vaistine arba vaistine kiaulpiene. Jis geba atkurti daugelio žmogaus organų sveikatą. Kiaulpienių nuoviras nuo seno naudojamas ligų profilaktikai ir gydymui.

Kuo kiaulpienė naudinga žmogaus sveikatai? Šiame nepretenzingame daugiamečiame augale gausu geležies, fosforo, kalio, inulino, vitaminų A ir C, taip pat baltyminių junginių.

Kiaulpienių nauda pasireiškia ir tuo, kad jų sultyse yra karčiosios medžiagos taraksacino, kuris pasižymi vidurius laisvinančiu ir diuretiniu poveikiu. Augalas padeda kovoti su cukriniu diabetu, tulžies pūslės ir kepenų ligomis, avitaminoze, mažakraujyste ir kt. Jis padeda atsikratyti strazdanų ir senatvinių dėmių.

Prieš vartodami patiekalus iš kiaulpienių, būtinai pasikonsultuokite su gydytoju, nes augalo naudojimas maistui turi nemažai kontraindikacijų (opos, gastritas, maisto netoleravimas ir kt.).

Kiaulpienių paruošimas prasideda nuo tinkamo rinkimo. Maistui tinka augalų šaknys, žiedai ir lapai. Pavasarį skinkite lapus prieš pasirodant žiedų rodyklėms. Rinkitės jau visiškai išsiskleidusius žiedus, kuriuose gausu nektaro. Šaknis geriausia kasti pavasarį arba rudenį.

Kiaulpienių derliaus nuėmimas

Kiaulpienes skinkite sausą ir saulėtą dieną ekologiškai švarioje vietoje.

Jei sergate kokiomis nors ligomis, kurioms gali padėti kiaulpienės, arba tiesiog norite pasigaminti neįprastą patiekalą, peržiūrėkite mūsų receptus!

Kiaulpienių salotos

Šias maistingas salotas galima ruošti pusryčiams arba pietums. Reguliarus tokio patiekalo vartojimas valo kraujagysles, atkuria pažeistas organizmo ląsteles, stiprina imunitetą ir reguliuoja medžiagų apykaitą.

Jums reikės: 1: Reikės: 500 g kiaulpienių lapų, 2 virtų kiaušinių, 1 svogūno, 1 česnako skiltelės, 2 valg. š. vyno acto, 1 valg. š. garstyčių, 3 valg. š. augalinio aliejaus, kelių šoninės griežinėlių, druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Paruošimas. Kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite kiaulpienių lapus. Galite juos nuplikyti verdančiu vandeniu, kad skonis būtų švelnesnis. Kiaušinius supjaustykite į keturias dalis, svogūną supjaustykite pusžiedžiais, česnaką susmulkinkite.

Paruoškite salotų padažą: sumaišykite česnaką, actą, garstyčias ir aliejų, suplakite ir pagal skonį pasūdykite, šiek tiek pašildykite ant silpnos ugnies. Apkepkite šoninę. Sudėkite  kiaulpienių lapus į salotinę, sudėkite svogūnus ir užpilkite padažu. Paruoštą patiekalą papuoškite kiaušinių ir šoninės griežinėliais.

Kiaulpienių šaknys

Kiaulpienių šaknys yra veiksminga priemonė nuo sąnarių ir osteochondrozės, taip pat padeda nuo raumenų skausmo ir įvairių odos ligų. Puikiai veikia nuo nemigos.

Kiaulpienės ant alkoholio laikomos tamsaus stiklo buteliukuose. Vartoti į vidų, praskiedus vandeniu, arba išoriškai. Paprastos vaistinės tinktūros paruošimui pravers mūsų receptas.

Jums reikės: Reikės: 50 g džiovintų arba 100-120 g šviežių kiaulpienių šaknų, 500 ml degtinės arba 250 ml spirito.

Paruošimas. Kiaulpienių šaknys kruopščiai nuplaunamos, išdžiovinamos ir susmulkinamos. Sudėkite į stiklainį ir užpilkite degtine arba alkoholiu. Palaikykite 2-3 savaites, periodiškai pakratydami turinį. Tada perkoškite ir laikykite tamsioje vietoje.

Kiaulpienių vynas

Paruošti kiaulpienių vyną gana paprasta. Yra įvairių receptų, leidžiančių išsaugoti visas augalo naudingąsias savybes. Siūlome populiarų metodą, kuriam reikia mažiausiai ingredientų.

Jums reikės: Reikės: 3 kg kiaulpienių pumpurų, 1,5 kg cukraus, 1 citrinos, 100 g rūgštynių, 3 litrų vandens.

Paruošimas. Nuvalykite žiedus nuo kotelių ir užpilkite 1 litru verdančio vandens. Palikite tamsioje vietoje 2 dienoms, kad prisitrauktų. Tada sultis perkoškite į atskirą indą, o žiedus išspauskite. Cukrų ištirpinkite 2 litruose vandens, įpilkite citrinos sulčių, rūgštynių ir kiaulpienių užpilo, kuris liko po perkošimo.

Mišinį palikite fermentuotis 2-3 dienas, prieš tai uždengę indą marle. Tada paruoštą skystį atsargiai supilkite į didelį butelį. Ant kaklelio užmaukite guminę pirštinę, padarydami jame skylutę. Kai pirštinė išsipūs, suprasite, kad fermentacijos procesas prasidėjo. Kai ji nukris, vynas bus paruoštas ir jį bus galima išpilstyti į butelius. Išpilstę į butelius, palikite vyną bręsti dar 3 mėnesius.

Kiaulpienių arbata

Norite išvalyti organizmą nuo toksinų ir numesti svorio? Tuomet pasiruoškite geltonosios gydomosios kiaulpienių arbatos! Šis gėrimas pasižymi diuretiniu ir vidurius laisvinančiu poveikiu, jame gausu magnio, geležies, B ir C grupės vitaminų. Padeda organizme vykstantiems uždegiminiams procesams, gerina apetitą. Arbata gaminama iš bet kurios augalo dalies. Štai du naudingi receptai.

Kiaulpienių lapų arbata

Jums reikės: 1: Reikės: 2 šaukštelių sausų lapų, 300 ml vandens, cukraus arba medaus.

Paruošimas. Surinkite lapus, užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite virti 10 minučių. Į paruoštą gėrimą pagal skonį įberkite cukraus arba medaus.

Kiaulpienių žiedų arbata

Jums reikės: 1: Reikės: 100 g žiedų, 300 ml vandens, cukraus arba medaus.

Paruošimas. Nuskinkite žiedus, nuvalykite juos nuo vabzdžių ir šiukšlių. Tada atskirkite žiedlapius ir sudėkite juos į puodelį arba arbatinuką. Užpilkite vandeniu ir palikite brinkti apie 3 minutes. Pagal skonį įpilkite medaus arba cukraus.

Žiedų nerekomenduojama skalauti, kad nenuplautumėte žiedadulkių. Jei augalus rinkote patikrintoje švarioje vietoje, žiedus pakanka nuskinti, pašalinant smėlį ir vabzdžius.

Kiaulpienių šaknų arbata dažnai vadinama „kava“. Štai kaip ją galite paruošti.

Kiaulpienių kava

Kiaulpienių kavos gėrimas naudingas, nes jame nėra kofeino. Jis puikiai tonizuoja, valo kepenis ir skatina lieknėjimą. Pirmiausia reikia paruošti šaknis. Tam jos kruopščiai nuplaunamos ir išdžiovinamos šiltoje vietoje. Galima šiek tiek padžiovinti orkaitėje. Iš 3-5 šaknų gaunama viena porcija „kavos“, priklausomai nuo norimo stiprumo.

Jums reikės: Reikės: 3-5 sausų kiaulpienių šaknų, 200 ml vandens, cukraus, pieno.

Paruošimas. Supjaustykite šaknis mažais gabalėliais ir kepkite be aliejaus ant silpnos ugnies. Kai jos paruduos, atvėsinkite ir sumalkite kavos malūnėliu arba trintuvu. Miltelius užpilkite vandeniu ir užvirinkite. Palikite šiek tiek pritraukti. Jei norite, įpilkite cukraus ir pieno.

Kiaulpienių uogienė

Pasidalysime, kaip pasigaminti kiaulpienių uogienę su apelsinais ir citrina. Tokią suktinukę bus puiku atidaryti rudenį ar žiemą, peršalimo ligų sezonu, ir dėti į arbatą. Dėl skystos ir skaidrios konsistencijos uogienė gavo „400 kiaulpienių medaus“ pavadinimą. Jis gerina imunitetą, padeda sergant tulžies pūslės, šlapimo takų, kepenų, plaučių ligomis.

Jums reikės: 1: Reikės: 400 kiaulpienių žiedų, 4-5 puodelių cukraus, 2 apelsinų, 1 citrinos, 2 puodelių vandens.

Paruošimas. Nuskinkite žiedus, pašalindami žalius lapus. Apelsinus supjaustykite plonais griežinėliais. Sudėkite gėles ir apelsinus į puodą ar dubenį, užpilkite vandeniu ir pastatykite ant ugnies. Užvirus virkite ant vidutinės ugnies apie valandą. Tada gautą mišinį perkoškite, įpilkite cukraus ir citrinos sulčių. Virkite dar valandą, kol gausite vientisą skaidrią konsistenciją. Supilstykite į iš anksto sterilizuotus stiklainius. Naudingas skanėstas paruoštas!

O kiaulpienių su cukrumi galite pasigaminti ir nevirdami, kad išsaugotumėte daugiau gydomųjų savybių. 100 g žiedų smulkiai supjaustykite. Tada įberkite 300 g cukraus arba 3 valgomuosius šaukštus medaus. Išmaišykite, supilkite į stiklainį ir palikite 12 valandų brinkti. Gautą „greitą uogienę“ laikykite šaldytuve.

Dabar jau žinote, kad kiaulpienes galite valgyti visai kitokiu pavidalu ir kartu stiprinti sveikatą. Todėl jei jūsų darže auga šis augalas, neskubėkite jo naikinti kaip piktžolės, o paruoškite naudingų patiekalų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder