
Ką naudinga valgyti esant aukštam cholesterolio lygiui, o ko griežtai negalima
Kodėl padidėja cholesterolio kiekis ir kokį vaidmenį vaidina mityba
Svarbu suprasti cholesterolio padidėjimo priežastį. Jei priežastis yra paveldima, mityba vaidina nereikšmingą vaidmenį ir be vaistų, tokių kaip statinai, neišsiversti. Tačiau žmonėms, turintiems antsvorio, insulino rezistenciją ar medžiagų apykaitos sutrikimų, dieta gali turėti didelę įtaką.
Vietoj visiškai atsisakyti cholesterolio turinčių produktų, Chavandi rekomenduoja sutelkti dėmesį į mitybą apskritai – jos kokybę, pusiausvyrą ir natūralumą. Jis pabrėžia, kad kalbama ne apie atsisakymą tam tikrų produktų, o apie sveiką mitybos sistemą.
Kokie produktai, turintys daug cholesterolio, turėtų likti racione
Brandinti sūriai
Chavandi pažymi, kad nuogąstavimai dėl sūrio dažnai yra perdėti. Ilgai brandinti sūriai (pavyzdžiui, čederis) yra ne tik cholesterolio, bet ir kalcio, vitaminų A, B12, K, probiotikų ir fosforo. Kai kurie tyrimai net rodo, kad sūrio įtraukimas į mitybą gali turėti teigiamą poveikį lipidų kiekiui kraujyje.
Vištos kiaušiniai
Harvardo medicinos mokyklos tyrimai įrodo, kad vieno kiaušinio per dieną vartojimas nepadidina širdies ligų rizikos. Kiaušiniai turi seleno, omega-3 riebalų rūgščių ir kitų svarbių mikroelementų. Sveikiems žmonėms kiaušiniai paprastai nesukelia žymios lipidų profilio pablogėjimo.
Raudona mėsa
Raudonos mėsos tema lieka ginčytina. Viena vertus, joje yra sočiųjų riebalų. Kita vertus, ji yra baltymų ir sotumo. Chavandi mano, kad demonstratyvus atsisakymas mėsos nėra išeitis. Esant medžiagų apykaitos problemoms, naudingiau pereiti prie natūralių, mažai apdorotų maisto produktų, įskaitant kokybiškus mėsos produktus.
Jis pabrėžia, kad sotūs baltyminiai produktai gali padėti kontroliuoti apetitą ir normalizuoti medžiagų apykaitą, panašiai kaip GLP-1 pagrindu pagaminti vaistai, tokie kaip Ozempic.
Moliuskai
Nepaisant didelio cholesterolio kiekio, moliuskai yra mažai riebalų turintis produktas su naudingais omega-3 riebalais. Amerikos kardiologų asociacija juos priskiria produktams, kuriuos galima įtraukti į širdžiai palankią mitybą.
Kepenys
Kepenys yra turtingas vitaminų (A, D, E, K, B12), geležies, vario ir baltymų šaltinis. Jos turi daug cholesterolio, bet beveik neturi kenksmingų riebalų. Gydytojai pabrėžia, kad esant subalansuotai mitybai kepenys gali būti naudinga mitybos dalis.
Produktai, kurių reikėtų vengti esant aukštam cholesterolio kiekiui
Cukrus ir saldumynai
Cukraus perteklius, ypač paslėptas perdirbtuose produktuose, neigiamai veikia medžiagų apykaitą. Tai vienas iš pagrindinių 2 tipo diabeto ir nutukimo veiksnių. Chavandi įspėja: net produktai su „sveikais“ užrašais, pavyzdžiui, „neriebus jogurtas“, gali turėti daug cukraus.
Ultraperdirbti maisto produktai
Vadinamieji „lengvesni“ produktai su sumažintu riebalų kiekiu dažnai pasirodo esąs kenksmingesni už įprastus. Juose dedama emulsiklių, saldiklių, krakmolo – visko, kas pagerina skonį, bet išlaiko „lengvo“ įvaizdžio. Chavandi pataria vengti tokių pakaitalų ir teikti pirmenybę nesaldintiems maisto produktams.
Alkoholis
Net saikingas alkoholio vartojimas gali sutrikdyti lipidų apykaitą, padidinti kraujospūdį ir kūno svorį. Alkoholis veikia organizmo gebėjimą įsisavinti ir perdirbti riebalus bei cukrų, taip dar labiau pablogindamas lipidų apykaitą.
Kas dar padės normalizuoti cholesterolio lygį
Be mitybos, Chavandi rekomenduoja keisti gyvenimo būdą: mesti rūkyti, daugiau judėti, valdyti stresą. Visi šie veiksmai kartu duoda ilgalaikių rezultatų ir sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Rašyti komentarą