Ką valgo tie, kurie gyvena ilgiau nei 100 metų: mokslininkai įvardijo 10 maisto produktų

(3)

Mityba atlieka svarbų vaidmenį senėjimo procese, todėl mokslininkai jau seniai tyrinėja ilgiau už kitus gyvenančių žmonių mitybos ypatumus.

Ypač domimasi vadinamųjų mėlynųjų zonų - regionų, kuriuose yra didelė ilgaamžių koncentracija, - gyventojų mityba. 

Tyrimai parodė, kad kai kurie produktai gali pagerinti sveikatą ir sulėtinti senėjimą.

Apie tai praneša health.com.

Kokius maisto produktus valgo ilgaamžiai?

Ankštinės daržovės

Pupelės, lęšiai, avinžirniai ir žirniai yra svarbi ilgaamžių mitybos raciono dalis. 

Šiuose maisto produktuose gausu augalinių baltymų, ląstelienos, B grupės vitaminų ir širdies ir kraujagyslių sistemai būtinų mineralų.

Žalumynai

Lapinėse daržovėse, pavyzdžiui, špinatuose, lapiniuose kopūstuose ir mangolduose, gausu antioksidantų, vitaminų C ir K. 

Reguliarus jų vartojimas mažina uždegimų riziką ir stiprina imuninę sistemą.

Riešutai ir sėklos

Migdolai, graikiniai riešutai, linų sėmenys ir moliūgų sėklos - sveikų riebalų ir baltymų lobynas. Jie teigiamai veikia cholesterolio kiekį kraujyje ir palaiko smegenų sveikatą.

Pilno grūdo produktai

Kvinoja, rudieji ryžiai, avižos ir neskaldyti kviečiai turi sudėtinių angliavandenių, skaidulų ir mineralų, kurie skatina ilgaamžiškumą.

Alyvuogių aliejus

Šis produktas yra pagrindinis Viduržemio jūros regiono dietos produktas. 

Jame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių ir antioksidantų, kurie saugo širdį ir kovoja su laisvaisiais radikalais.

Ciberžolė

Šis prieskonis žinomas dėl savo priešuždegiminių savybių. 

Jo veiklioji medžiaga kurkuminas mažina su amžiumi susijusių ligų riziką ir palaiko sąnarių sveikatą.

Saldžiosios bulvės

Batatai ypač vertinami dėl didelio antioksidantų kiekio, kuris gali sulėtinti senėjimo procesą ir sustiprinti imuninę sistemą.

Jūros gėrybės

Žuvyje ir jūros gėrybėse gausu omega-3 riebalų rūgščių, būtinų smegenų, širdies ir kraujagyslių sveikatai. 

Reguliarus jų vartojimas mažina uždegimų ir pažinimo sutrikimų riziką.

Vaisiai

Uogos, citrusiniai vaisiai ir obuoliai aprūpina organizmą vitaminais, mineralais ir skaidulomis, palaiko ląstelių jaunystę ir aktyvią medžiagų apykaitą.

Arbata

Žalioji arbata ir žolelių užpilai yra populiarūs tarp ilgaamžių žmonių. 

Juose yra polifenolių ir antioksidantų, kurie gerina medžiagų apykaitą ir stiprina imuninę sistemą.

Mityba, kurioje gausu visaverčių natūralių maisto produktų, padeda išsaugoti sveikatą ir prailginti gyvenimą.

Mėlynųjų zonų ilgaamžiai nesilaiko griežtų dietų, tačiau jų mityba pagrįsta subalansuoto sveikų maisto produktų vartojimo principais. 

Galbūt šie įpročiai ir yra jų ilgaamžiškumo paslaptis.

Šaltinis: cursorinfo.co.il

Rašyti komentarą

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.