Avietės

Kaip į savo mitybą įtraukti organizmui itin naudingas avietes?

(1)

Avietės turi „begalinės naudos sveikatai“, o jų sezonas šiuo metu jau įsibėgėja. Štai šešios receptų idėjos, kaip pagerinti savo mitybą.

Gera žinia aviečių mėgėjams! Po vėlavimo, kurį sukėlė alinantis karštis birželį, į prekybos centrų lentynas pagaliau atkeliavo gausus aviečių derlius. Šios vasaros mėgstamiausių vaisių auginimo pikas ką tik prasidėjo, ir laikas kuo geriau išnaudoti šį sultingą vaisių.

Avietės ne tikskanios, bet ir turi daug naudos sveikatai. Anna Tebbs, „Green Chef“ vyriausioji virėja ir registruota mitybos specialistė, pabrėžia jų maistinę vertę sakydama: „Kadangi avietės yra sezoninės uogos, dabar pats tinkamiausias laikas įtraukti šias sultingas gėrybes į savo patiekalus. Jų nauda sveikatai yra begalinė.

Šiose ryškiose uogose yra stebėtinai daug skaidulų, o viename puodelyje yra maždaug aštuoni gramai skaidulų. Juose taip pat gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų.

Anna sakė: „Be to, juose gausu vitamino C, būtino švytinčiai odai ir odos atstatymui po bet kokios saulės žalos –natūrali vasaros odos priežiūros priemonė.

Dabar, kai žinome, kokios naudingos avietės yra mūsų sveikatai, panagrinėkime keletą kūrybingų būdų, kaip jas įtraukti į savo mitybą:

  • Salotos

Avietės neapsiriboja desertais; jie taip pat gali suteikti malonaus prisilietimo prie pikantiškų patiekalų. Anna pasiūlė: „Pietums jos suteikia tobulą saldumą bet kurioms salotoms: derinkite jas su balzamiko padažu“.

  • Glotnučiai

Pradėkite dieną su gaiviu ir maistingu pusryčių kokteiliu. Fliss Freeborn, knygos „Do Yourself A Flavour“ autorė, pasidalino savo receptu:

„Sušaldykite nuluptą mažą bananą ir sutrinkite su sauja aviečių, 25 g avižų, 200 ml kokosų pieno ir šlakeliu agavos bei laimo sulčių, kad gautumėte tirštą ir šaltą pusryčių kokteilį“.

  • Neišsukami ledai

Mėgaukitės stebuklingu skanėstu su naminiais aviečių ledais. Fliss atskleidžia savo paslaptį: „Pakaitinkite 700 g aviečių su šlakeliu vandens ir šaukštu cukraus, kol susidarys viena masė, tada perkoškite per sietelį ir palikite maždaug 200–300 ml skysčio.

„Atskirame dubenyje suplakite skardinę kondensuoto pieno su 500 ml dvigubos grietinėlės, kol susidarys smailės, tada išplakite avietes, kol susimaišys. Sudėkite į šaldomą indą ir padėkite į šaldiklį nakčiai, kad ledus pavyktų išridenti lyg rutuliukus."

  • Desertų puošimas

Patobulinkite savo desertus apibarstydami juos putliomis, į brangakmenius panašiomis avietėmis. Fliss sakė: "Pamirškite dvigubą grietinėlę, sviestinę grietinėlę ar kitus saldžius papuošimus– užtepkite tamsaus šokolado ir pyragą puoškite tik sluoksniu aviečių. Išdėliokite jas apskrito rašto pavidalu ir pabarstykite cukraus pudra.

  • Pusryčių priedai

Suteikite savo rytinei rutinai skonio, pabarstydami aviečių dubenį su dribsniais, jogurtu arba per naktį brinkusiomis avižomis.

Anna pasidalijo savo mėgstamiausiu būdu, kaip įtraukti avietes į savo racioną, sakydama: „Mano mėgstamiausias būdas įtraukti avietes į savo racioną yra pabarstyti jas ant dribsnių, jogurto arba pernaktinių avižų dubens“.

  • Chia uogienė

Kad būtų sveikesnė alternatyva tradicinei aviečių uogienei, Anna siūlo įdėti chia sėklų ir sumažinti cukraus kiekį. Ji sakė: „Į 400 g aviečių pridėkite du šaukštus chia sėklų ir sumažinkite cukraus kiekį per pusę. Taip gausite uogienę, kurioje yra daugiau skaidulų ir omega-trijų.

Čia sėklos sutirštės uogienę ir atrodys kaip papildomos aviečių sėklos. Atminkite, kad chia uogienės galiojimo laikas ne toks pat kaip tradicinių konservų, todėl laikykite jį šaldytuve ir sunaudokite per savaitę“.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder