Rudieji ryžiai užima aukštą vietą organizmui naudingų grūdinių kultūrų sąraše, be kita ko, padeda palaikyti sveiką cholesterolio kiekį kraujyje.
Taip rašo „Health Digest“, remdamasis daugybe tyrimų.
Remiantis 2019 m. žurnale „Journal of Nutritional Science and Vitaminology“ paskelbtu tyrimu, rudieji ryžiai naudingi širdžiai ir pasižymi antioksidacinėmis savybėmis.
Kita vertus, baltieji ryžiai turi neigiamą poveikį organizmui, pavyzdžiui, didina diabeto riziką ir prisideda prie svorio augimo.
Taip pat pažymima, kad 2016 m. sisteminėje apžvalgoje ir metaanalizėje apžvelgtų 45 tyrimų rezultatai parodė, kad reguliariai valgantiems ruduosius ryžius širdies ligų rizika buvo 16-21 proc. mažesnė nei tiems, kurie jų nevalgo.
„Neskaldyti grūdai, įskaitant ruduosius ryžius, padeda sumažinti blogojo cholesterolio (MTL) kiekį, nes juose yra daugiau skaidulinių medžiagų, - aiškino registruota dietologė Angel Luke.
Vienas 2018 m. žurnale „Antioxidants“ paskelbtas tyrimas įrodė, kad ruduosiuose ryžiuose gausu fenolinių rūgščių - antioksidantų, kurie mažina širdies ligų, taip pat vėžio ir diabeto tikimybę.
„Kitaip tariant, rudieji ryžiai yra ne tik pagrindinis produktas, padedantis palaikyti sveiką cholesterolio lygį, bet iš esmės yra supermaistas, kuris rūpinasi organizmu“, - teigiama leidinyje.
Tarp galimų pavojų, kylančių valgant per daug rudųjų ryžių, mitybos specialistė paminėjo alergiją.
„Geriau praktikuoti valgyti įvairius neskaldytus grūdus ir atverti galimybes mėgautis skirtingos maistinių medžiagų sudėties maisto produktais, kad mityba būtų subalansuota“, - pažymėjo Lukas.
Be to, jei stebite cukraus kiekį kraujyje, turėtumėte būti atsargūs dėl kasdien suvartojamo rudųjų ryžių kiekio.
„Atkreipkite dėmesį, kad nors rudųjų ryžių glikeminis indeksas yra mažesnis nei baltųjų ryžių, svarbus porcijos dydis.
Kuo daugiau ryžių suvalgote, tuo didesnė glikeminė apkrova, nepriklausomai nuo to, kokius ryžius pasirinkote“, - pridūrė mitybos specialistė.
Rašyti komentarą