Tačiau fitneso treneris Viktoras Mandzyakas siūlo ne dar vieną „stebuklingą vaistą“, o moksliniais tyrimais pagrįstą veiksmingą gyvenimo būdą, kuris leidžia valgyti mažiau, nesijaučiant alkaniems ir nevaržant maisto pasirinkimo.
Pagrindinis dalykas, kurį pabrėžia ekspertas, yra tai, kad bet koks patarimas dėl sveikatos ir svorio metimo turi būti moksliškai pagrįstas.
Jis pabrėžia, kad bet kokios gydytojų, mitybos specialistų ar trenerių rekomendacijos turėtų būti pagrįstos įrodytais moksliniais duomenimis, o ne asmenine nuomone ar nepatvirtintomis teorijomis.
Todėl, prieš atskleisdamas savo gyvenimo haką, Viktoras Mandziakas supažindina mus su fundamentaliu žinomos mitybos tyrinėtojos Barbaros Rolls darbu, tiesiogiai susijusiu su šiuo gyvenimo haku.
Barbaros Rolls maisto kiekio ir kaloringumo teorija: raktas į sotumo supratimą
Barbara Rolls suformulavo paprastą, bet labai svarbų dėsningumą: žmogus suvartoja tuo daugiau kalorijų, kuo didesnis suvalgyto maisto kaloringumas.
Jos tyrimai parodė, kad sotumo jausmui įtakos turi ne tik suvalgyto maisto kiekis (jo tūris), bet ir jo energetinis tankis - kalorijų skaičius produkto svorio ar tūrio vienete.
Vienas iš labiausiai iliustruojančių 2004 m. atliktų eksperimentų buvo eksperimentas, kurio metu dalyviams buvo siūlomos skirtingo dydžio ir kaloringumo salotos, o po to jiems buvo patiektas neribotas kiekis makaronų.
Tyrėjai kruopščiai fiksavo suvalgytų makaronų kiekį suvalgius salotų ir palygino šiuos duomenis su makaronų kiekiu, kurį dalyviai suvalgė be salotų.
Eksperimento metu buvo naudojami šeši salotų variantai, sudaryti iš daržovių (aisbergo, romėnų, morkų, vyšninių pomidorų, salierų, agurkų) su itališku padažu ir smulkinto mocarelos ir parmezano sūrio.
Trys salotos svėrė 150 g, o kitos trys - 300 g. Keisdami daržovių, sūrio kiekį ir padažo kaloringumą, tyrėjai sukūrė skirtingo energinio tankio salotas: (mažai kaloringos), 67 kcal/100 g (vidutiniškai kaloringos) ir 133 kcal/100 g (labai kaloringos).
Vidutinio kaloringumo salotos (67 kcal/100 g). Panašus poveikis buvo ir mažinant bendrą kalorijų kiekį, tačiau jis buvo mažiau ryškus, palyginti su mažo kaloringumo salotomis.
Labai kaloringos salotos (133 kcal/100 g). Valgant šias salotas prieš makaronus, priešingai, padidėjo bendras suvartojamų kalorijų skaičius. Be to, didesnė kaloringų salotų porcija šį poveikį dar labiau sustiprino.
Šie rezultatai aiškiai rodo, kad prieš tai suvalgius mažo kaloringumo, daug tūrio (skaidulinių medžiagų ir vandens) turintį patiekalą, galima sumažinti bendrą kalorijų kiekį, suvartojamą pagrindinio valgymo metu.
Paprastas gyvenimo būdas, kaip numesti svorio: mokslo pritaikymas praktikoje
Taigi, pasinaudokime moksliškai įrodytu gyvenimo hakeriu svoriui mesti, kurį Viktoras Mandzyakas siūlo tiems, kurie nori numesti svorio iki vasaros.
Prieš kiekvieną pagrindinį valgį suvalgykite porciją (geriausia bent 300 g) mažai kaloringų salotų.
Svarbu atkreipti dėmesį į žodį „mažo kaloringumo“. Pasak trenerio, populiarios restoranų salotos, pavyzdžiui, Cezario su majonezo padažu arba graikiškos su daug aliejaus, šiam tikslui netinka.
Jos iš eksperimento priklauso labai kaloringų salotų kategorijai, kurios, priešingai, gali prisidėti prie bendro suvartojamų kalorijų kiekio padidėjimo.
Kaip tai veikia: fiziologinis sotumo aspektas
Šio „life hack“ veiksmingumo paaiškinimas slypi virškinimo fiziologijoje.
Žmogaus skrandis turi tam tikrą talpą, o valgymo metu jis paprastai prisipildo maždaug 500-600 ml, kad jaustumėtės sotūs.
Jei valgymo pradžioje didelę šio tūrio dalį užpildysite mažai kaloringu maistu, pavyzdžiui, daržovių salotomis, liks mažiau vietos daugiau kaloringų patiekalų.
Taip jausitės sotesni, iš viso turėdami gerokai mažiau kalorijų.
Praktiniai patarimai, kaip išsirinkti mažai kalorijų turinčias salotas:
Pagrindai. Rinkitės lapines daržoves (romėnų salotas, aisbergo salotas, salotas), agurkus, pomidorus, paprikas, salierus, brokolius, žiedinius kopūstus.
Šiose daržovėse yra daug vandens ir skaidulų, kurios suteikia apimties su minimaliu kalorijų kiekiu.
Padažas. Venkite didelių majonezo ir aliejinių padažų kiekių. Vietoj jų naudokite citrinų sultis, actą (obuolių sidro actą, vyno actą), neriebų jogurtą arba nedidelį kiekį alyvuogių aliejaus (geriausia per purškiamą buteliuką).
Pagardinkite prieskoniais ir žolelėmis.
Su priedais būkite atsargūs. Venkite dideliais kiekiais dėti daug kaloringų ingredientų, pavyzdžiui, riebių sūrių, krekerių, šoninės, dešros, avokadų. Jei jų dedate, darykite tai saikingai.
Laikydamiesi šio paprasto, bet moksliškai įrodyto gyvenimo būdo, galite veiksmingai kontroliuoti savo apetitą, sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį ir dėl to iki vasaros tinkamai ir sveikai numesti svorio, nesiimdami griežtų mitybos apribojimų.
Šaltinis: tsn.ua

Rašyti komentarą