Kaip paprastieji svogūnai veikia mūsų sveikatą?

Kaip paprastieji svogūnai veikia mūsų sveikatą?

Svogūnai yra neatsiejama daugelio žmonių mitybos raciono dalis. Kulinarai juos naudoja beveik visuose patiekaluose.

Troškinti, marinuoti ir žali - svogūnai nepraranda savo teigiamų savybių net termiškai apdorojant.

Svogūnų privalumas yra tas, kad:

- teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą;

- padeda stiprinti kraujagyslių sieneles;

- padeda sergant mažakraujyste.

Ši daržovė kulinariniams šedevrams suteikia pikantiško skonio, didina apetitą ir greitina virškinimą.

Tai natūralus gydytojas, nes palaiko organizmą peršalimo ligų metu, valo kraują ir apsaugo nuo širdies priepuolių.

Svogūnas, kurio nauda neįkainojama, yra puiki dezinfekuojanti priemonė ir vertingas maistas dėl didelio vitaminų ir mineralų kiekio.

Tačiau nepaisant visų teigiamų savybių, yra ir draudimų, susijusių su per dideliu šios daržovės vartojimu.

padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, kurį sukelia dideli svogūnų kiekiai, gali sudirginti virškinamojo trakto gleivinę;

per didelis svogūnų vartojimas gali sukelti astmos priepuolius, aritmiją ar aukštą kraujospūdį. kaip paprastieji svogūnai veikia mūsų organizmą? 

Atminkite, kad ir koks naudingas būtų konkretus produktas, prieš pradėdami jį reguliariai vartoti, turėtumėte pasitarti su kvalifikuotu gydytoju.

Organizatorių nuotr.

Svogūnai buvo auginami dar senovės Egipte, vėlesniais laikais tikėta, kad ši daržovė gali veikti kaip profilaktinis vaistas per choleros ir maro epidemiją, svogūnais nuo peršalimo gydėsi ir Romos imperatorius Neronas.

Šiandien pikantišką skonį patiekalams suteikiantys svogūnai daugelyje pasaulio virtuvių vertinami ne tik dėl universalaus panaudojimo.

Daugiausia antioksidantų – raudonuosiuose svogūnuose

Parduotuvių lentynose dažniausiai galima rinktis iš baltųjų, raudonųjų, geltonųjų svogūnų. Jie skiriasi ne tik skonio savybėmis.

Pavyzdžiui, raudonasis svogūnas iš minėtųjų yra švelniausias ir turi salstelėjusį skonį, be to, jame randama daugiausia antioksidantų.

Šaldytuvas svogūnams nėra tinkama vieta

Norint, kad organizmas gautų maksimalią naudą ir įsisavintų visas svogūnuose esančias biologiškai vertingas medžiagas, rekomenduojama svogūnus valgyti šviežius ir termiškai neapdorotus.

Termiškai apdorojant svogūnus keičiasi jų cheminė sudėtis, prarandama dalis teigiamų savybių.

Tiesa, kad ir kokie sveikatai palankūs būtų svogūnai, persistengti nereikėtų – per didelis reguliariai suvartojamas svogūnų kiekis organizmui gali pridaryti daugiau žalos nei naudos.

Sveiki, nesiskundžiantys jokiais negalavimais žmonės gali suvartoti iki 100 g svogūnų per dieną.

Organizatorių nuotr.

Daugumai žmonių svogūnas asocijuojasi su įvairiais patiekalais, kuriems jis suteikia puikų skonį ir kvapą. Tik kur kas mažiau žinomas tas faktas, kad svogūnai pasižymi neįtikėtina nauda sveikatai.

Svogūnai turtingi kvercetino. Kvercetinas yra yra polifenolio flavanoidas, kuris veikia kaip puikus natūralus priešuždegiminis, antihistamininis preparatas.

Taip pat tai puikus antioksidantas. Taigi, pjaustant svogūną išties nėra dėl ko verkti – jį būtina įtraukti į kasdienę savo mitybą, jeigu norite gyventi gerai, ilgai ir sveikai.

Štai keletas puikių svogūno panaudojimo būdų.

Širdies ligas kur kas lengviau įveiksite, jeigu pasitelksite svogūną

Polifenolio flavonoido kvarcetinas, kurio gausiai aptinkama svogūnuose, atlieka svarbų vaidmenį mažinant kraujo spaudimą. Be to, svogūnas taip pat padeda išsaugoti sveikas širdies arterijas, nes neleidžia joms užsikimšti.

Taigi, sumažėjęs kraujo spaudimas ir širdies arterijų elastingumas padės išvengti jums infarkto ir kitų širdies ligų.

Kaip panaudoti svogūną? Paprasčiausiai jį smulkiai supjaustykite ir dėkite į įvairius namuose ruošiamus patiekalus.

Užkardo vėžį

Svogūnai pasižymi neįtikėtinu antioksidaciniu poveikiu. Moksliškai įrodyta, kad svogūnus naudojant kasdieniuose patiekaluose jie netgi padeda įveikti vėžį. Ypač veiksmingai jie kovoja prieš gaubtinės žarnos vėžį, smegenų vėžį ir kaklo vėžį.

Laisvieji radikalai, sukeliantys didelius DNR pažeidimus organizmo ląstelėse, vartojant svogūnus drastiškai sumažėja.

Neįtikėtina detoksikuojanti priemonė

Svogūnai puikliai detoksikuoja. Juose gausu įvairių organinių sieros junginių. Šie junginiai labai naudingi sveikatai. Be to, svogūnai dar turi metionino ir cisteino. Abi šios amino rūgštys atlieka svarbų vaidmenį organizmo detoksikacijoje.

Metionas ir cisteinas padeda iš organizmo išvalyti mirtinas chemines medžiagas, tokias kaip kadmis ir gyvsidabris.

Slopina astmą

Svogūnuose gausu polifenolio flavanoido kvarcetino, pasižyminčio puikiu antihistamininiu poveikiu. Be to, svogūnai nuo seno garsėja savo priešuždegiminėmis savybėmis.

Abu šie veiksniai padeda užkirsti kelią histamino išsiskyrimui. Histaminą išskiria imuninės ląstelės, dėl ko kyla sunkios alerginės reakcijos. Taigi, svogūnas pajėgus sumažinti histamino lygį ir taip slopinti astmą.

Sumažina dantų ėduonį

Svogūnai veiksmingai gerina burnos sveikatos būklę ir palaiko dantų higieną. Nesileiskite kvailinami ne itin malonaus svogūnų kvapo, kuris sklis iš burnos, suvalgius žalią svogūną.

Žali svogūnai pašalina burnoje esančias bakterijas ir stiprina dantis. Jeigu kasdien kelias minutes kramtysite žalius svogūnus, tai pražudys visas burnoje esančias bakterijas, kurios sukelia ėduonį ir kitas burnos bei dantų problemas.

Kovoja su diabetu

Svogūnuose esantis eterinis aliejus vaidina svarbų vaidmenį mažinant gliukozės kiekį organizme. Todėl vartojant svogūnus padidinamas organizme esančio laisvo insulino kiekis.

Padidėjęs insulino kiekis, savo ruožtu, mažina kraujyje esančio cukraus kiekį ir taip kovoja su diabetu.

Taigi, žmonės, kurių šeimoje būta diabeto atvejų, turėtų kasdien vartoti svogūnus – tai padės kontroliuoti cukraus kraujyje ir gliukozės kiekį.

Aprūpina vitaminu C

Svogūnuose labai daug vitamino C. Kaip žinia, vitaminas C stiprina imunitetą. Kai organizmo imunitetas stipresnis, jis geriau kovoja su infekcijomis ir ligomis. Be to, vitaminas C puikiai kovoja su peršalimu ir kosuliu.

Jeigu kenčiate nuo peršalimo, pabandykite išgerti kelis arbatinius šaukštelius svogūnų sulčių ir medaus mišinio. Didesnis vitamino C kiekis moters organizme padeda palaikyti sveiką menstruacinį ciklą.

Kovoja su virškinimo sutrikimais

Kai nuryjame svogūną, išsiskiria daugiau virškinimo sulčių. Šios sultys užtikrina tinkamą maisto virškinimą ir taip sumažina virškinimo sutrikimų tikimybę.

Todėl labai rekomenduojama svogūnus kasdien vartoti tiems, kurie susiduria su tokiais virškinimo sutrikimais, kaip pilvo pūtimas, rūgštingumas, sudirgusios žarnos sindromas, gastroezofaginio refliukso liga ir panašiai.

Vėl gi, tereikia keletą svogūnų smulkiai supjaustyti ir jais pagardinti kasdienius savo patiekalus.

Užkardo osteoporozę

Svogūnuose daug ląstelienos, kalio, vitamino C, vitamino B ir sieros. Šie vitaminai ir mineralai padeda įveikti ar užkirsti kelią osteoporozei. Jie pasirūpina, kad kaulai būtų stiprūs ir sveiki, raumenys – tvirti, o sąnariai – lankstūs.

Jeigu jus kankina osteoporozė ar kitos raumenų, sąnarių ar kaulų ligos, jums būtina valgyti svogūnus. Geriausia tokiu atveju tinka svogūnų sulčių ir medaus mišinys.

Švytinti oda

Svogūnuose itin daug vitaminų C, A ir E. Be to, svogūnai pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Antioksidantų ir daugybės vitaminų derinys padeda išsaugoti švytinčią odą.

Svogūnus gali naudoti lokaliai arba juos valgyti – abiem atvejais poveikis sveikatai bus akivaizdus.

Kaip tai daryti? Sumaišykite svogūnų sultis su medumi ir šiuo mišiniu tepkite odą. Taip pat valite valgyti žalius svogūnus ar gerti jų sultis.

Naikina apgamus

Svogūnų sultys veiksmingai mažina ar visiškai pašalina apgamus. Kai kurių rūšių apgamus labai greitai ir veiksmingai pašalinsite kasdien tą vietą patepdami svogūnų sultimis.

Kartokite tai kelias dienas iš eilės, kol apgamas sumažės ar visiškai išnyks.

Padeda įkandus bitei, vapsvai ar blakei, tai pat naikina mėlynes

Dar vienas svogūnų panaudojimo būdas – jis veiksmingai padeda gydant bitės, vapsvos ar blakės įkandimus. Taip pat naikina mėlynes.

Tam tiesiog reikia perpjauti svogūną ir kelioms minutėms pridėti jį prie mėlynės ar įkandimo. Tai automatiškai sumažins skausmą ir patinimą.

Taigi, turbūt jau spėjote įsitikinti, kad svogūnai neabejotinai naudingi organizmui ir gerai sveikatai palaikyti.

Svogūnų nauda sveikatai – tai ne kaimo bobučių pasakojimai, o moksliškai įrodyta tiesa.

Jeigu norite išbandyti jų naudą savo kailiu, per dieną turite suvartoti mažiausiai vieną svogūną.

Juos galima dėti į keptus ar virtus patiekalus, taip pat smulkiai pjaustytus į salotas, jų sultis galima gerti ar jomis tepti odą.

Nevenkite svogūnų dėl jų kvapo ir jūsų apsilankymai pas gydytojus retės.

Tiesa, kad padedant svogūnus ir česnakus šalia, buvo išgelbėta daugelis žmonių per didįjį marą Europoje.

Gerina ne tik nuotaiką, bet ir apetitą

Svogūnuose esančios medžiagos stabdo homocisteino kaupimąsi, kurio perteklius kenkia laimės hormonų gamybai.

Laimės hormonai taip pat atsakingi už ramų miegą ir gerą apetitą. Įtraukę daugiau svogūnų į savo mitybą, sumažinsite depresijos ir kitų ligų riziką.

Faktai apie svogūnus, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį

Senovės Egipte buvo tikima gydančiomis svogūno galiomis, dėl to ši daržovė buvo naudojama saugantis įvairių ligų ir net vaizduojama paminkluose.

Mūsų senoliai taip pat svogūnais gydė įvairius negalavimus, puoselėjo jų maistines savybes ir tikėjo, kad geriausia diena juos sodinti – gegužės 8-oji, prieš patekant saulei.

Chemikai teigia, kad jeigu iškepate svogūnus, kurie ilgą laiką buvo laikomi, tai visos bakterijos dingsta. Tačiau, jeigu sumuštinyje naudojami svogūnai, kurie ilgą laiką buvo nulupti ir palikti, galite susidurti su problemomis.

Įspėjimas: šunys neturėtų valgyti svogūnų. Jų skrandis negali svogūnų metabolizuoti.

Nulupti ir palikti svogūnai gali būti nuodingi! Svogūnai yra puikus magnetas bakterijoms.

Mes neturėtume valgyti išlukštentų svogūnų, kurie liek virtuvėje kurį laiką. Nulupti svogūnai negali būti laikomi paprastai, jie turi būti įdėti į sandarius indus ar stiklainius.

Puiki valymo priemonė

Pabandykite perpjauti svogūną pusiau ir viena jo puse įtrinti nešvarų puodą ar keptuvę. Tai padarius ir perliejus indus karštu vandeniu su indų plovikliu, užtruksite mažiau laiko šalindami riebalus.

Organizatorių nuotr.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder