Visų rūšių uogos naudingos širdies sveikatai. Jei norite rinktis vienos rūšies uogas, kardiologai sutaria, kad geriau rinktis gervuoges ir mėlynes.
Parade rašo, kad uogos, nors ir nedidelės, yra pilnos maistinių medžiagų, kurios skatina širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Kodėl uogos naudingos širdžiai
Kardiologas daktaras Satjit Bhusri, medicinos mokslų daktaras, FACC, sako, kad viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl uogos naudingos širdžiai, yra ta, kad jose gausu antioksidantų.
„Uogose gausu antioksidantų, tokių kaip antocianinai, elago rūgštis ir resveratrolis, kurie padeda mažinti oksidacinį stresą ir uždegimą, todėl gali sumažinti širdies ligų riziką“, - aiškina jis.
Dr. Siyab Panhwar, medicinos mokslų daktaras, intervencinis kardiologas, sako, kad uogose gausu širdžiai naudingų maistinių medžiagų ir mineralų, įskaitant vitaminus A, C ir E.
Dar viena maistinė medžiaga, dėl kurios uogos tokios naudingos, yra skaidulos.
Moksliniai tyrimai rodo, kad mityba, kurioje gausu skaidulų, susijusi su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
„Uogos taip pat yra geras mikroelementų, pavyzdžiui, folio rūgšties, kalcio ir seleno, šaltinis.
Visos šios maistinės medžiagos ir antioksidantai padeda gerinti širdies sveikatą“, - sako daktaras Panhwaras.
„Ypač žmonėms, kurie jau turi širdies ir kraujagyslių rizikos veiksnių, tokių kaip diabetas, padidėjęs cholesterolio kiekis, metabolinis sindromas, aukštas kraujospūdis ir rūkantieji, uogų valgymas gali padėti sumažinti bendrą širdies ir kraujagyslių riziką.“
Kiek uogų valgyti
Dr. Pankhwaras aiškina, kad nėra tikslaus kiekio, kuris lemtų apčiuopiamą naudą.
Jis sako, kad geriausia valgyti įvairų maistą ir iki minimumo sumažinti maisto produktų, kurie neprisideda prie širdies sveikatos.
„Nors nėra griežtų taisyklių dėl vartojimo dažnumo, kai kurie tyrimai rodo, kad uogų valgymas tris kartus per savaitę gali būti naudingas širdies sveikatai.
Taip pat rekomenduojama vartoti įvairias uogas, kad gautumėte įvairių maistinių medžiagų ir antioksidantų derinį“, - sako Dr. Bhusri.
Kokios uogos geriausiai tinka širdžiai
Kardiologai teigia, kad gervuogės yra geriausios uogos širdžiai.
„Gervuogėse paprastai yra daugiau skaidulinių medžiagų ir antioksidantų, - sako daktaras Panhwaras.
Ekspertai sutinka, kad kitos širdžiai naudingos uogos yra mėlynės.
„Mėlynės dažnai išskiriamos dėl didelio antioksidantų kiekio ir potencialo pagerinti širdies sveikatą mažinant kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje“, - sako daktaras Bhusri.
Rašyti komentarą