Kardiologas atskleidė, kokių maisto produktų turėtumėte atsisakyti, kad išsaugotumėte sveiką širdį
(1)Maistas, kurį žmogus renkasi valgyti pietums, gali tiek pagerinti, tiek pabloginti bendrą širdies sveikatą.
„Tai, ką valgote pietums, gali turėti įtakos jūsų energijos lygiui, dėmesio koncentracijai ir ilgalaikei širdies ir kraujagyslių sveikatai“, - aiškino Jeilio medicinos mokyklos kardiologas Harlanas Krumholzas, rašo ‚Parade‘.
Jis pažymėjo, kad subalansuoti, sveiki pietūs padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, cholesterolio kiekį ir kraujospūdį, kurie yra svarbūs sveikai širdžiai palaikyti.
Jis pažymėjo, kad labai svarbu, ką valgote, yra kokybiškas maistas.
„Pasirinkę maistinių medžiagų turtingą maistą pietums, galite nustatyti toną likusiai dienai ir išvengti mažiau sveikų maisto produktų“, - pažymėjo kardiologas.
Pasak Krumholzo, vienintelis maistas, kurio jis niekada nevalgo pietums dirbdamas kardiologu, yra dvigubas šoninės sūrio mėsainis.
YouGov tyrimo duomenimis, sūris ir šoninė yra du populiariausi mėsainių priedai.
Be kitų pagardų, pavyzdžiui, majonezo, šis užsakymas gali tapti širdies sveikatai pavojinga katastrofa.
„Šiuose maisto produktuose yra sočiųjų riebalų, transriebalų, natrio ir perdirbtų ingredientų, kurie didina širdies ligų riziką“, - aiškino A. Krumholzas.
Jis pridūrė, kad reguliariai vartojant tokius maisto produktus gali padidėti blogojo cholesterolio kiekis, kraujospūdis ir skatinamas uždegimas - pagrindiniai širdies ligų vystymosi veiksniai.
Tyrimais nustatyta, kad didelis sočiųjų riebalų ir perdirbtos mėsos vartojimas susijęs su širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
Amerikos širdies asociacija rekomenduoja suvartoti nuo 1500 mg iki 2300 mg natrio.
„Rinkitės liesą baltyminį sumuštinį su pilno grūdo duona ir daug daržovių“, - patarė Krumholzas.
Jis taip pat patarė, kai tik įmanoma, vengti perdirbtų maisto produktų.
Kardiologas sakė, kad patogūs ir supakuoti maisto produktai gali sutaupyti laiko, tačiau juose dažnai būna daug natrio, cukraus ir nesveikų riebalų, o tai laikui bėgant gali padidinti širdies ligų riziką.
„Vietoj to rinkitės šviežius sveikus maisto produktus, tokius kaip vaisiai, daržovės, riešutai ar liesi baltymai, kurie maitina organizmą ir palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą“, - patarė kardiologas.'
Amerikos širdies asociacija rekomenduoja šiuos sveikatai palankius pietus:
Siūlome: kalakutieną, vištieną be odos, konservuotą tuną arba konservuotą lašišą, nesūdytas sėklas ir riešutus, pilno grūdo arba viso grūdo makaronus, vaisius, pvz., uogas, vynuoges, griežinėliais pjaustytus obuolius arba kriaušes, daržovių lazdeles, neriebų skaidulinį sūrį, neriebų jogurtą.
„Per pietus vietoj saldžių gėrimų gerdami vandenį, galite palaikyti sveiką kraujospūdį ir išvengti tuščių kalorijų vartojimo“, - pridūrė A. Krumholzas.
Rašyti komentarą