Kardiologė dalijasi 7 Kalėdų stalo patarimais sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis
Tačiau prisėdus prie gardžiais valgiais nukrauto stalo svarbu nepamiršti, kad per didelis riebalų, cukraus ir druskos kiekis gali ne tik apsunkinti virškinimą, bet ir ne juokais pabloginti savijautą ypač sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis.
Tam, kad šventės būtų ne tik gardžios, bet ir palankios sveikatai, svarbu laikytis kelių taisyklių. Gydytoja kardiologė Julija Jurgaitytė dalijasi 7 šventinio stalo patarimais sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis.
Anot gydytojos kardiologės, sėdant prie šventinio stalo įprasta girdėti raginimą paragauti visų patiekalų. Specialistės nuomone, tai daryti galima, tačiau svarbiausia ragaujant išlaikyti atsakingą požiūrį į maistą.
„Svarbu žinoti, ką rinktis, o ko galbūt reikėtų vengti. Taip pat prisiminti, kad paragauti visų stalą puošiančių patiekalų nėra koks nors įsipareigojimas, kad ir kaip įtikinamai esate kviečiami tai daryti.
O ypač tuo atveju, jeigu sergate širdies ir kraujagyslių ligomis. Šventės turi būti malonios, tačiau sveikata – prioritetas“, – pabrėžia ji.
Gydytoja dalijasi 7 patarimais sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, padėsiančiais išsaugoti gerą savijautą švenčių metu.
Laikykitės sveikų mitybos įpročių.
Pasak J. Jurgaitytės, prie šventinio stalo širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems asmenims svarbu riboti suvalgomų riebių ir perdirbtų produktų kiekį.
„Sotieji riebalai ir transriebalai didina cholesterolio kiekį kraujyje ir apkrauna širdį, todėl reikėtų vengti itin riebaus maisto, perdirbtų mėsos gaminių.
Juos rekomenduojama keisti liesa mėsa, pavyzdžiui, virta ar troškinta vištiena, kalakutiena ar žuvimi. Taip pat patariama vengti riebių pieno produktų, kaloringais padažais gardinto maisto.
Vietoj riebaus padažo verčiau rinktis natūralų jogurtą ar alyvuogių aliejų. Taip pat svarbu nepamiršti į savo racioną įtraukti kuo daugiau daržovių, viso grūdo gaminių“, – pataria ji.
Kardiologė taip pat pabrėžia, kad svarbu saikingai vartoti druską ir cukrų, nes per didelis jų kiekis gali neigiamai paveikti širdies sveikatą.
„Daugelyje šventinių patiekalų – silkėje, marinuotuose produktuose, padažuose – yra labai daug druskos. Perteklinis druskos vartojimas gali sukelti skysčių kaupimąsi organizme ir padidinti kraujospūdį, todėl rekomenduojama šiuos produktus vartoti su saiku.
Kalbant apie desertus, nors visiškai atsisakyti jų nebūtina, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis patariama vengti saldžių ir riebių desertų, tokių kaip pyragai ir tortai. Vietoj jų galima rinktis šviežias vaisių salotas“, – sako ji.
Ribokite alkoholio vartojimą.
Šventiniu laikotarpiu įprastai išauga ir alkoholinių gėrimų vartojimas. Tai, pasak gydytojos, gali turėti neigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai, ypač, jei šių gėrimų suvartojama per daug.
„Per didelis alkoholio vartojimas gali sukelti kraujospūdžio padidėjimą, padidinti širdies darbo krūvį, sukelti aritmijas (širdies ritmo sutrikimus).
Alkoholį reikėtų vartoti saikingai: moterims – ne daugiau kaip vieną, vyrams – ne daugiau kaip du standartinius vienetus per dieną. Tačiau kai kuriems pacientams net ir mažos dozės gali būti žalingos, todėl patartina pasikonsultuoti su gydytoju“, – įspėja ji.
Laikykitės paskirto gydymo.
Kardiologė akcentuoja, kad šventiniu laikotarpiu gydytojo paskirtų vaistų vartojimo svarba tampa dar didesnė, nes daugelis žmonių linkę suvartoti daugiau riebesnio maisto, alkoholio.
„Jeigu jums paskirti cholesteroliui mažinti skirti vaistai – statinai, nepamirškite jų vartoti pagal gydytojo nurodymus ne tik iki švenčių, bet ir per jas.
Jokiu būdu negalima koreguoti gydytojo paskirtos dozės savo nuožiūra. Nesilaikant nurodymų rizikuojama sveikatos būkle. Dėl suvartojamo per didelio riebalų ir kalorijų kiekio gali laikinai padidėti cholesterolio kiekis kraujyje, tačiau, vartojant statinus, cholesterolio kiekis kraujyje išliks stabilus ir taip sumažės širdies įvykių, tokių kaip miokardo infarktas ar insultas, rizika“, – sako specialistė.
J. Jurgaitytė taip pat primena, kad sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis svarbu reguliariai stebėti kraujospūdį ir nepamiršti keliaujant kartu pasiimti kraujospūdžio matuoklio.
„Kraujospūdžio kontrolė yra svarbi norint užtikrinti gerą savijautą, todėl rekomenduojama reguliariai matuoti kraujospūdį, ypač jei jaučiatės prastai ar pastebite širdies permušimus.
Kraujospūdžio aparatas turėtų tapti būtina kelionės dalimi, taip pat kaip ir vartojami vaistai“, – teigia gydytoja.
Daugiau judėkite.
Nors po šventinių vaišių dažniausiai norisi prigulti, gydytojos teigimu, tokia fizinė veikla kaip trumpas pasivaikščiojimas ar lengvi pratimai padės pagerinti virškinimą ir išvengti sunkumo jausmo.
„Neilgas pasivaikščiojimas leis ne tik prasimankštinti, bet ir įkvėpti gryno oro. Keliaujant pas artimuosius į kitą miestą taip pat svarbu nepamiršti reguliariai pajudėti.
Jei kelionė automobiliu ilgesnė, sustokite kas porą valandų ir bent kelias minutes pasivaikščiokite, ištempkite kojas.
Skrisdami lėktuvu, pasistenkite kartais atsistoti, pasivaikščioti koridoriumi ar atlikti paprastus tempimo pratimus vietoje. Tokie trumpi judesiai pagerins kraujotaką, sumažins raumenų įtampą ir padės išvengti nuovargio“, – teigia ji.
Sunegalavę kreipkitės į gydytoją.
Per šventes svarbu įsiklausyti į savo organizmo siunčiamus signalus. J. Jurgaitytė pabrėžia, kad, jei jaučiamas plintantis spaudžiantis, deginantis skausmas krūtinėje, dusulys, galvos svaigimas ar alpimas, staigus silpnumas, širdies ritmo sutrikimai ar staiga išpila šaltas prakaitas, reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją.
„Svarbu nelaukti ir nesitikėti, kad simptomai praeis savaime. Kuo anksčiau kreipsitės pagalbos, tuo didesnė tikimybė išvengti rimtų komplikacijų“, – akcentuoja kardiologė.
Vartokite pakankamai vandens.
Kadangi šventiniai patiekalai neretai pasižymi dideliu riebalų ir druskos kiekiu, gydytoja primena, kad svarbu gerti pakankamai vandens, siekiant išvengti dehidratacijos.
„Rekomenduojama išgerti apie 2 litrus vandens per dieną, tačiau tikslus kiekis gali priklausyti nuo individualių sveikatos rodiklių, aktyvumo lygio ir oro temperatūros.
Prieš valgį rekomenduojama išgerti stiklinę vandens ir taip pat gurkšnoti jį valgant, vengti gazuotų, saldžių gėrimų, nes jie gali padidinti cukraus kiekį kraujyje“, – sako ji.
Venkite streso ir kokybiškai išsimiegokite.
Kardiologės teigimu, šventinį laikotarpį neretai lydi stresas – dovanų pirkimas, kelionės pas gimines, apsipirkimo ir maisto gamybos rūpesčiai.
„Stresas yra vienas pagrindinių širdies ligų rizikos veiksnių: jis gali sukelti kraujospūdžio šuolius, pagreitinti širdies ritmą, o ilgainiui prisidėti ir prie širdies ligų vystymosi. Svarbu stengtis mažinti įtampą ir išlaikyti ramybę“, – sako J. Jurgaitytė.
Ji priduria, kad svarbu ir kokybiškai išsimiegoti – miego trūkumas didina kraujospūdį ir širdies ligų riziką, todėl būtina laikytis reguliaraus miego režimo ir kas naktį išmiegoti 7–8 valandas.
„Prisiminkite, kad, rūpindamiesi savo širdimi, rūpinatės ir artimųjų ramybe bei džiaugsmu. Tegul šventinis stalas būna subalansuotas: gausus spalvingų daržovių, su mažiau druskos ir cukraus bei su lašeliu sveikų riebalų, kad jūsų širdis būtų lengva ir dėkinga.
Skirkite laiko ir trumpiems pasivaikščiojimams gryname ore – ramus žingsnis ir gilus kvėpavimas sustiprins ne tik kūną, bet ir dvasią.
Leiskite sau pailsėti ir išgirsti ne tik kalėdines giesmes, bet ir savo kūno signalus. Prisiminkite, kad saikas yra šventinio laikotarpio puošmena, o jūsų sveikata – brangiausia dovana, kurią galite padovanoti sau ir savo artimiesiems.
Tegul šios Kalėdos atneša jums ne tik šilumos, bet ir sveikatos stiprinimo įkvėpimą. Linkiu jums šiltų, jaukių akimirkų, kupinų meilės, ramybės ir širdies lengvumo.
Jūsų širdis – jūsų didžiausias turtas“, – šventiniu palinkėjimu dalijasi gydytoja kardiologė J. Jurgaitytė.
Rašyti komentarą