Kas nutiks, jei kasdien valgysite morkas: gydytojai įvardijo 5 nenuginčijamus šios daržovės privalumus

Morkos yra labai universalus produktas. Jomis galima mėgautis ir žaliomis, ir virtomis.

Nors daugeliui iš mūsų morkos asocijuojasi su ryškiai oranžine spalva, iš pradžių jos buvo geltonos ir violetinės. 

Dažniausiai valgome morkų šaknis, tačiau valgomi ir jų lapai bei stiebai. Morkos laikomos svarbiu maistinių karotinų šaltiniu, patenkinančiu vitamino A poreikį.

Morkų maistinė vertė (80 g porcijoje):

Morkų maistinė vertė: 27 kcal/117 kJ;

  • 0,4 g baltymų;
  • 0,3 g riebalų;
  • 6,2 g angliavandenių;
  • 3,1 g skaidulinių medžiagų;
  • 142 mg kalio;
  • 2 mg vitamino C.

Kokia morkų nauda mūsų organizmui

Turtingas maistinių karotinoidų šaltinis

Morkose gausu augalinių junginių, vadinamų karotenoidais: jie kaupiasi šaknyje, t. y. toje dalyje, kurią valgome daugiausiai. 

Apie 80 proc. morkose esančio karotino yra beta karotino rūšis, dažnai vadinama provitaminu A, nes žarnyne jį paverčiame vitaminu A. Daugiausia šių karotinoidų yra šaknies minkštime arba išorinėje dalyje, o ne šerdyje.

Karotinoidai atlieka svarbų vaidmenį vystantis regėjimui, taip pat padeda palaikyti imuninės sistemos veiklą. Jie svarbūs mūsų odai ir sveikam senėjimui, taip pat palaiko mūsų gleivinę.

Įdomu tai, kad kepdami, skrudindami ar mikrobangų krosnelėje ruošdami morkas galime padidinti ar bent jau išsaugoti jose esančių karotinoidų kiekį. 

Į šią daržovę įpilkite nedidelį kiekį aliejaus, kad dar geriau įsisavintumėte provitamino A kiekį.

Skatina cholesterolio pusiausvyrą ir širdies sveikatą

Morkos yra ląstelienos ir vitamino C šaltinis, kurie prisideda prie širdies ir kraujagyslių sveikatos. Jos taip pat padeda keisti cholesterolio pasisavinimą, todėl gali pagerinti jo pusiausvyrą organizme. 

Tačiau dauguma šių įrodymų yra gauti atliekant eksperimentus su gyvūnais, todėl reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų patvirtinta morkų nauda širdžiai.

Gali padėti numesti viršsvorį

Morkos turi mažai kalorijų ir yra geras skaidulinių medžiagų šaltinis. Tyrimai parodė, kad į mitybą įtraukus morkų gali padidėti sotumo jausmas. 

Tačiau kai kuriuose svorio metimo planuose, pavyzdžiui, labai mažai angliavandenių turinčiose dietose, šios daržovės nerekomenduojama vartoti, nes joje yra daug paprastųjų angliavandenių. 

Tačiau verta atsižvelgti į kitas morkų naudą sveikatai, taip pat į tai, kad morkų struktūra, skaidulos ir didelis vandens kiekis jose mažina apetitą. 

Jos natūralus saldumas taip pat gali būti naudingas mažinant cukraus suvartojimą mityboje.

Gali sumažinti vėžio riziką

Morkose esantys apsauginiai augalų junginiai siejami su mažesne vėžio rizika, nors šiam faktui patvirtinti atlikta nedaug tyrimų. 

Rizika gali sumažėti dėl to, kad morkas mėgsta žmonės, kurie dažniau maitinasi sveikai ir gausiai vartoja įvairias daržoves.

Padeda apsaugoti žarnyno sveikatą

Atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo jaunos moterys, kurios valgė pakankamai morkų.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder