Kas tiksliai sendina mūsų organizmą?
1. Cukraus perteklius
Cukrus yra pagrindinis odos priešas. Jis provokuoja glikacijos procesą, kai perteklius gliukozės kraujyje jungiasi su kolagenu ir elastinu, sunaikindamas jų struktūrą.
Dėl to oda praranda elastingumą, tampa suglebusi ir linkusi į raukšles. Nuolatinis saldžių gėrimų, desertų ir kepinių vartojimas ne tik gadina figūrą, bet ir pagreitina išorinį bei vidinį organizmo senėjimą.
2. Transriebalai ir kepti maisto produktai
Produktai, kurių sudėtyje yra transriebalų (greitasis maistas, keptos bulvės, pramoninės kepyklos gaminiai, margarinas), padidina „blogojo“ cholesterolio lygį ir skatina lėtinį uždegimą.
Ypač pavojingos yra keptos bulvės: tyrimai rodo, kad jų reguliarus vartojimas gali pažeisti ląstelių membranas ir sustiprinti oksidacinį stresą – vieną iš pagrindinių senėjimo mechanizmų.
3. Per didelis kavos kiekis
Saikingas kavos vartojimas gali būti netgi naudingas, tačiau piktnaudžiavimas šiuo gėrimu sukelia odos dehidrataciją, miego kokybės pablogėjimą ir kortizolio – streso hormono – gamybą. Visa tai pagreitina ne tik odos, bet ir nervų sistemos senėjimą.
4. Perdirbti ir rūkyti produktai
Dešros, dešrelės, bekonas, šašlykai, rūkyti produktai – visa tai yra konservantų, nitritų druskų ir kancerogenų šaltiniai. Jie ne tik padidina vėžio riziką, bet ir silpnina imunitetą, provokuodami lėtinius uždegiminius procesus organizme.
Be to, tokie produktai daro neigiamą poveikį žarnyno mikroflorai, kuri yra tiesiogiai susijusi su bendra sveikatos būkle ir senėjimo tempais.
5. Sūrus ir aštrus maistas
Druskos perteklius sukelia skysčių susikaupimą, patinimus ir didina kraujagyslių apkrovą. Tai pagreitina širdies ir kraujagyslių sistemos nusidėvėjimą ir pablogina odos būklę. Prieskonių perteklius gali sukelti gleivinių sudirginimą, o kai kuriais atvejais – sutrikdyti medžiagų apykaitą.
Ką įtraukti į mitybą, kad sulėtintumėte senėjimą?
Žalumynai ir lapinės daržovės (špinatai, rukola, krapai) – turtingi antioksidantais ir vitaminais;
Uogos – turi antocianinų ir vitamino C, kurie apsaugo ląsteles nuo pažeidimų;
Riešutai ir sėklos – omega-3 riebalų rūgščių ir vitamino E šaltinis;
Šalto spaudimo augaliniai aliejai – ypač alyvuogių;
Švarus vanduo – būtinas odos drėkinimui ir toksinų šalinimui;
Fermentuoti produktai (jogurtas, kefyras, rauginti kopūstai) – gerina žarnyno veiklą ir skatina sveiką mikroflorą.
Mityba tiesiogiai veikia senėjimo greitį. Jei atsisakysite cukraus, transriebalų, per daug druskos ir perdirbtų maisto produktų, o vietoj to įtrauksite į racioną produktus, turinčius daug antioksidantų ir natūralių vitaminų, galite pastebimai pagerinti odos, kraujagyslių būklę ir bendrą savijautą.
Jaunystė – tai ne tik genai, bet ir kasdieniniai pasirinkimai prie pietų stalo.
Šaltinis: cursorinfo.co.il

Rašyti komentarą