Kenkia virškinimui. 3 populiariausi padažai, kuriuos turėtumėte nedelsiant išmesti iš šaldytuvo

Padažai yra populiarus daugelio patiekalų priedas, nes jie gali suteikti skonio ir tekstūros įvairiems patiekalams. Nuo klasikinių pomidorų padažų itališkoje virtuvėje iki umami sojų padažo Azijos patiekaluose - galimybės yra neribotos. Tačiau paaiškėjo, kad kai kurie padažai gali būti žalingi virškinimui.

Nors šie padažai suteikia maistui skonio, jie gali būti kenksmingi, jei jų vartojate nesaikingai. Kai kurie iš šių padažų kai kuriems žmonėms gali būti sunkiai virškinami ir sukelti pilvo pūtimą, vandens susilaikymą ar žarnyno diskomfortą. 

Be to, daugelyje parduotuvėse perkamų padažų yra konservantų, cukraus ir natrio pertekliaus, kurie taip pat gali neigiamai paveikti virškinimą. Apie tai rašo „ She Finds“.

Alfredo padažas

Alfredo padažas gali būti žalingas virškinimui dėl sunkių sudedamųjų dalių, nes paprastai gaminamas iš sviesto, grietinėlės ir sūrio. Tai gali sukelti problemų, ypač jautrų skrandį turintiems žmonėms.

„Alfredo“ padaže gausu grietinėlės, sviesto ir sūrio, o tai gali sukelti problemų žmonėms, kurie yra jautrūs laktozei, arba tiems, kurie sunkiai virškina daug riebalų turintį maistą. 

Toks derinys gali sukelti pilvo pūtimą, sunkumo ir vangumo jausmą“, - sako daktaras Haršas Šetas.

Barbekiu padažas

Daugelyje parduotuvėje pirktų barbekiu padažų yra pridėtinio cukraus, dažnai didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupo pavidalu. Vartojant per daug cukraus gali atsirasti pilvo pūtimas, dujos ir kitos virškinimo problemos, kurios sutrikdo žarnyno bakterijų pusiausvyrą.

Dr. Shethas šį padažą vadina „paslėpta cukraus bomba“ ir priduria: „Daugelyje parduotuvėse perkamų kepsnių padažų yra daug cukraus, kuris gali sukelti pilvo pūtimą, dujas ir diskomfortą, nes sutrikdo natūralią žarnyno bakterijų pusiausvyrą. 

Cukrus taip pat sukelia staigų cukraus kiekio kraujyje šuolį, o tai gali paveikti virškinimą.“

Aštrus padažas

Daugumos aštrių padažų sudėtyje yra acto arba citrusinių aromatų, kurie yra labai rūgštūs. Šios sudedamosios dalys gali dirginti skrandžio gleivinę, ypač jei esate linkę į rūgšties refliuksą, rėmenį ar sergate gastritu.

„Kapsaicinas, junginys, dėl kurio aštrūs padažai tampa aštrūs, gali atpalaiduoti stemplės raumenis, todėl gali atsirasti rūgšties refliuksas. Kai kuriems žmonėms didelis kiekis aštraus padažo taip pat gali sukelti mėšlungį ar viduriavimą“, - sako Dr. Sheth.

Šie padažai tikrai gali suteikti patiekalams skonio ir aromato, tačiau pernelyg dažnas jų vartojimas ar reguliarus vartojimas, ypač dideliais kiekiais, gali neigiamai paveikti jautrių žmonių virškinimą.

Geriausia juos vartoti saikingai.

Šaltinis: focus.ua

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder