Kepenys yra pagrindinis organas, atsakingas už organizmo detoksikaciją, todėl svarbu, kad jos būtų sveikos.
Alkoholis kenkia kepenims - tai gerai žinomas faktas, tačiau yra kitų maisto produktų, kurie gali būti daug kenksmingesni šiam svarbiam organui.
Cukrus
Pridėtinis cukrus gali sukelti aukštą kraujospūdį, lėtinį uždegimą, svorio augimą ir diabeto riziką, o tai neigiamai veikia kepenų ir širdies bei kraujagyslių sveikatą.
Be to, cukrus skatina riebalų gamybą kepenyse, o tai gali sukelti kepenų suriebėjimo ligą ir 2 tipo diabetą.
Tačiau vaisiuose ir daržovėse esantis cukrus yra mažiau kenksmingas ir netrikdo kepenų funkcijos.
Taigi venkite perdirbtų maisto produktų su pridėtiniu cukrumi, įskaitant fruktozės gėrimus, ir rinkitės natūralius cukraus šaltinius.
Perdirbti maisto produktai
Itin perdirbtuose maisto produktuose, pavyzdžiui, dešrelėse, dribsniuose, pyragaičiuose ir saldžiuose gėrimuose, dažnai yra pridėtinio cukraus, nitratų, nitritų ir daug natrio, kurie gali neigiamai paveikti organo veiklą.
Pernelyg gausus tokios sudėties maisto produktų vartojimas siejamas su padidėjusia nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos (NAFLD) ir fibrozės rizika.
Norėdami sumažinti riziką, rinkitės maisto produktus, kurie yra minimaliai apdoroti, į kuriuos nepridėta cukraus, nitratų ir kuriuose yra mažiau druskos.
Pavyzdžiui, baltą duoną pakeiskite pilno grūdo duona, kurioje gausu skaidulų, ir naudokite žoleles, actą ar prieskonius, kuriuose yra mažai druskos ir cukraus.
Sotieji riebalai
Pasak žurnalo „Journal of Clinical Nutrition“, maistas, kuriame yra daug sočiųjų riebalų, pavyzdžiui, raudona mėsa ir riebūs pieno produktai, gali padidinti cholesterolio kiekį ir sukelti kepenų suriebėjimo ligą.
Riebalų kaupimasis kepenyse gali sukelti uždegimą ir rimtesnes ligas, pavyzdžiui, kepenų cirozę.
Keptas maistas
Keptas maistas, traškučiai ir pyragaičiai dėl didelio kiekio nekokybiškų riebalų gali apkrauti kepenis.
Be to, tokiame maiste gausu omega-6 riebalų rūgščių, kurios sukelia uždegimą.
Be to, keptuose maisto produktuose dažnai būna daug natrio ir cukraus, ypač padažuose ir padažuose.
Soda
Remiantis „World Journal of Gastroenterology“ paskelbtais tyrimo duomenimis, reguliariai vartojant gazuotus gėrimus, kuriuose yra daug pridėtinio cukraus ir kitų dirbtinių sudedamųjų dalių, gali padidėti nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos rizika.
Cukraus ir kitų priedų derinys gali sutrikdyti kepenų gebėjimą perdirbti šias medžiagas, todėl gali būti pažeistos kepenys.
Apribokite kepto maisto vartojimą, o maisto gaminimui namuose rinkitės aliejų, pavyzdžiui, žemės riešutų, avokadų ar alyvuogių aliejų, kuriuose gausu sveikųjų riebalų.
Anksčiau rašėme apie alaus pilvo atsiradimo priežastis. Skaitykite naujieną apie tai, kaip jo atsikratyti.
Rašyti komentarą