Keturi fermentuoti maisto produktai ir gėrimai, galintys apsaugoti nuo vėžio

Tam tikruose fermentuotuose maisto produktuose esančios bakterijos gali padėti sumažinti uždegiminius procesus ir „sustiprinti“ imuninę sistemą.

Mityba itin svarbi tinkamai mūsų sveikatai ir gerovei, o kai kurie maisto produktai gali padidinti arba sumažinti tam tikrų ligų riziką.

Ekspertų teigimu, taip yra ir su vėžiu, kuris yra viena iš pagrindinių mirties priežasčių Jungtinėje Karalystėje.

Sveikatos ekspertė ir mitybos patarėja Lauren Lepley pasakojo, kaip tam tikri fermentuoti maisto produktai gali sumažinti vėžio riziką.

Lauren Lepley, kuri pati išgyveno trečios stadijos melanomą (odos vėžį), sakė: „Fermentuoti maisto produktai priklauso toms maisto produktų grupėms, kurios turi galimai nuo padedančių išvengti vėžio savybių, nes juose yra naudingų bakterijų, žinomų kaip probiotikai, kurie, kaip įrodyta, itin naudingi sveikatai, ​​įskaitant galimą vėžio prevenciją“.

„Probiotikai yra naudingosios bakterijos, kurios gyvena žarnyne ir padeda palaikyti sveiką mikroorganizmų pusiausvyrą virškinimo sistemoje.

Jie yra svarbūs virškinimui, imuninei sistemai ir bendrai sveikatai",- kalbėjo ekspertė.

Ji sakė, kad tyrimai parodė, kad naudingosios bakterijos fermentuotuose maisto produktuose gali padėti išvengti vėžio, nes:

  • Mažina uždegiminius procesus.
  • Stiprina imuninę sistemą.
  • Skatina trumpos grandinės riebalų rūgščių (SCFA) gamybą.
  • Skatina organizmo detoksikacija.

„Fermentuotų maisto produktų, kuriuose yra daug probiotikų, pavyzdžiai yra jogurtas, kefyras, rauginti kopūstai, kimči, miso, tempė ir kombučia“, - sakė ji. „Šių maisto produktų įtraukimas į savo mitybą gali suteikti daug naudos sveikatai, įskaitant galimą vėžio prevenciją“.

"Tačiau svarbu pažymėti, kad ne visi fermentuoti maisto produktai yra vienodi, o probiotikų kiekis gali labai skirtis tarp skirtingų prekių ženklų ir maisto produktų tipų."

Lauren Lepley paaiškino keturių rūšių fermentuoto maisto naudą.

Kefyras

„Kefyras yra fermentuotas pieno gėrimas, kilęs iš Kaukazo kalnų“, – sakė ji.

„Jis gaminamas fermentuojant pieną su kefyro grūdeliais, kurie yra mielių ir bakterijų derinys. Kefyre gausu probiotikų, kurie gali padėti pagerinti virškinimą ir sustiprinti imuninę sistemą.

Viename tyrime, paskelbtame žurnale Medical Oncology 2017 m., teigiama, kad kefyras turi „priešvėžinių savybių“. „Daugelis tyrimų atskleidė, kad kefyras veikia įvairias vėžio formas, tokias kaip gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžys, piktybiniai T limfocitai, krūties vėžys ir plaučių karcinoma.

Miso

Espertė sakė: „Miso yra fermentuota sojų pupelių pasta, dažniausiai naudojama japonų virtuvėje. Ji gaminama fermentuojant sojos pupeles su druska ir specialia grybelio rūšimi.

"Miso yra geras baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis, taip pat jame yra naudingų bakterijų, kurios gali padėti virškinti."

2013 m. žurnale „Journal of Toxicologic Pathology“ paskelbtuose tyrimuose nustatyta, kad miso slopino gaubtinės žarnos vėžio vystymąsi žiurkėms.

Specialistė pridūrė: „Miso taip pat veiksmingai slopino plaučių navikus, žiurkių krūties navikus ir pelių kepenų navikus“.

Fermentuotos sojų pupelės (natto)

Lauren Lepley paaiškino: „Natto yra tradicinis japonų maistas, pagamintas iš fermentuotų sojų pupelių.

"Jame gausu vitamino K2, kuris yra svarbus kaulų sveikatai ir taip pat gali turėti priešuždegiminių savybių."

2020 m. Japonijos Nacionalinio vėžio centro tyrimų grupė BMJ paskelbė straipsnį, kuriame padarė išvadą, kad „didesnis“ fermentuotų sojų produktų, įskaitant natto ir miso, vartojimas yra susijęs su „mažesne mirtingumo rizika“.

Kombučia

Lepley pridūrė: „Kombučia yra fermentuotas arbatos gėrimas, gaminamas fermentuojant saldintą arbatą su simbiotiška bakterijų ir mielių kultūra.

Jame gausu probiotikų ir antioksidantų, kurie gali padėti pagerinti virškinimą ir sustiprinti imuninę sistemą."

2021 m. žurnale „Journal of Education and Health Promotion“ atliktas tyrimas atskleidė, kad kombučia gali padėti gydyti žarnyno vėžį.

"Šis rezultatas parodė, kad kombučia padidino doksorubicino agento priešvėžinį aktyvumą", - sakoma pranešime.

Šios išvados rodo, kad kombučia gali atlikti itin svarbų vaidmenį gydant gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžį, kartu derinant ir chemoterapiją

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder