Kodėl makadamijos riešutai yra naudingi: dietologė atskleidė pagrindinius privalumus

Makadamijos riešutai yra kreminiai, riebi ir pilni maistinių medžiagų. Šie riešutai dažnai dedami į sausainius, tačiau jie gali pasiūlyti daug daugiau. Dietologė Marisa Mesulam pažymėjo, kad makadamijos riešutai laikomi priešuždegiminiais maisto produktais, kurie duoda daug naudos sveikatai, rašo „Martha Stewart".

Makadamijos riešutai turi flavonoidų ir tokotrienolių, kurie yra antioksidantai. Pasak Mešulam, antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie sukelia ląstelių pažeidimus ir uždegimą.

Riešutai yra turtingi „gerųjų“ mononesočiųjų riebalų, kurie mažina uždegimą, slopindami uždegiminius baltymus. Tai svarbu, nes pernelyg ilgas uždegimas gali pažeisti DNR, didindamas lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos, riziką.
Pasak Mesulam, mononesočiosios riebalų rūgštys mažina „blogo“ cholesterolio kiekį. Tai svarbu, nes aukštas cholesterolio lygis gali padidinti širdies ligų riziką.

Be to, šie riešutai palaiko smegenų sveikatą. „Smegenys daugiausia sudarytos iš riebalų, todėl maisto produktai, turintys naudingų riebalų, pavyzdžiui, makadamijos riešutai, padeda palaikyti smegenų sveikatą“, – paaiškino Mesulam.

Makadamijos riešutai taip pat turi vitamino E, pridūrė ji. Ši svarbi maistinė medžiaga gali sulėtinti arba užkirsti kelią neurodegeneracinėms smegenų ligoms, įskaitant Alzhaimerio ligą.

Net žarnynas gaus naudos iš makadamijos riešutų. „Makadamijos riešutai yra tirpios ląstelienos šaltinis, kuri veikia kaip prebiotikas žarnyno bakterijoms, tai yra, padeda maitinti naudingas bakterijas žarnyne“, – sakė Meschulam.

Taigi, kasdien suvartojama 10–12 makadamijos riešutų porcija bus naudinga sveikatai.

Kaip valgyti makadamijos riešutus

Makadamijos riešutai valgomi vieni, kaip įdaras ir kepiniuose. Šis riešutas yra universalus daugelyje receptų.
Jie tinka desertams, kepiniams, sriuboms, salotoms ir net mėsai.

Taip pat galima naudoti makadamijos aliejų. Pasak Mesulam, makadamijos aliejus turi priešingą poveikį, nes jame yra palyginti mažai omega-6 riebalų rūgščių ir daug priešuždegiminių riebalų. Juo galima pagardinti salotas.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder