Kodėl naudinga valgyti vištų kiaušinius: mitybos specialistai įvardijo sveikiausius jų gaminimo būdus

(3)

Beveik bet koks maisto gaminimo būdas gali būti sveikas, jei naudojate kuo mažiau riebalų.

„Pagrindiniai mitai, kuriuos girdžiu apie kiaušinius, atsirado devintojo dešimtmečio kultūroje, kai buvo madingos mažo riebalų kiekio dietos ir buvo manoma, kad daug cholesterolio turintys maisto produktai gali prisidėti prie širdies ir kraujagyslių ligų.

Šiandien žinome, kad taip visiškai nėra“, - sakė registruota dietologė Rhian Stevenson.

Kokia yra kiaušinių nauda sveikatai

Dideliame kiaušinyje yra apie 78 kalorijos, 5,4 g riebalų, 7,5 g baltymų, nereikšmingas kiekis druskos (0,2 g), jame nėra angliavandenių.

Kiaušiniai naudingi, nes turi daug baltymų, yra visavertis nepakeičiamųjų aminorūgščių šaltinis, juose gausu B grupės vitaminų, vitaminų D ir A, cholino. Šis produktas sotus, bet mažai kaloringas.

Jame yra visų devynių nepakeičiamųjų aminorūgščių, kurių organizmui reikia, bet kurių jis negali pasigaminti pats, todėl jie yra aukštos kokybės baltymų šaltinis, aiškina mitybos specialistė Caroline Farrell.

„Kiaušiniuose yra ne tik tam tikras kiekis vitamino D ir geležies, kurių sunku gauti su maistu, bet ir kalcio, cinko ir kalio, juose taip pat yra pakankamai daug B12“, - teigia Stivenson.

Kartu tai nereiškia, kad kiaušinių galite valgyti neribotai.

Farrellas siūlo protingą viršutinę ribą - „nuo vieno iki dviejų kiaušinių per dieną“.

Ar verta išmesti trynį

Kadangi trynys turi daugiau riebalų ir cholesterolio, kai kurie žmonės mieliau jį išmeta. Be to, kiaušinių baltymai yra mažiau kaloringi.

„Tačiau aš patariu valgyti visą kiaušinį. Priežastis, kodėl žmonės vengia trynių, yra ta, kad baiminasi riebalų ir cholesterolio, kuris, kaip dabar žinome, yra nepagrįstas“, - tikina Stivensonas.

Farrellas taip pat sutinka, kad geriausia valgyti sveikus kiaušinius, nes „baltymų ir riebalų derinys padeda išlikti sotiems“.

Yra duomenų, kad kiaušinių tryniuose esantis cholesterolis gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką žmonėms, sergantiems 2 tipo diabetu, galbūt todėl, kad šis cholesterolis „sąveikauja su pagrindiniu atsparumu insulinui arba medžiagų apykaitos sutrikimais“, aiškina Farrellas.

Jei norite sumažinti suvartojamo cholesterolio kiekį, galite „pasigaminti omletą iš dviejų kiaušinių tik su vienu tryniu“, - pataria Stivensonas.

Kokius kiaušinius rinktis

Mitybos specialistai pataria ieškoti brangesnių laisvai laikomų vištų kiaušinių.

Juose „paprastai būna daugiau omega-3 riebalų rūgščių ir vitamino D, nes vištos maitinasi lauke ir yra veikiamos saulės šviesos“, - sako Farrellas.

Kad kiaušiniai būtų laikomi ekologiškais, juos turi dėti vištos, kurios gyvena be narvų, ėda maistą be pesticidų, trąšų, hormonų ir antibiotikų.

Sveikiausias būdas vartoti kiaušinius

Mažiausiai kalorijų turi virti ir virti kiaušiniai.

Įdomu tai, kad svieste keptuose kiaušiniuose yra mažiau riebalų ir kalorijų nei alyvuogių aliejuje keptuose kiaušiniuose.

Vis dėlto, Farrellas aiškina, kad beveik bet koks maisto gaminimo būdas gali būti sveikas, jei naudosite kuo mažiau aliejaus arba širdžiai naudingų riebalų, pavyzdžiui, alyvuogių aliejaus.

Jei įprasti kietai virti kiaušiniai jums nepatinka, galite kepti kiaušinius ant silpnos ugnies.

Stivensonas siūlo naudoti geros kokybės alyvuogių aliejų, kokosų aliejų arba sviestą.

Jei mėgstate traškius kiaušinius, išbandykite avokadų aliejų arba alyvuogių aliejų, „nes jie turi aukštesnę rūkymo temperatūrą, todėl yra saugesni.

Virtuvės šefas Joshua van den Bergas rekomendavo šiam tikslui naudoti savo rankas kaip įrankį. Svarbu prisiminti, kad atskirti kiaušinius reikia tik išėmus juos iš šaldytuvo.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder