Kodėl turėtumėte valgyti nektarinus: mokslininkai pateikė atsakymą

(1)

Daugelis žmonių mėgsta šiuos "plikus", bet į persikus labai panašius vaisius. Pasirodo, kad nektarinai turi daug sveikatai naudingų savybių.

Nektarinai yra geresnis vitaminų A, C, kalio ir skaidulinių medžiagų šaltinis nei jų giminaičiai persikai.

Juose taip pat gausu antioksidantų, įskaitant vitaminą E ir flavonoidus.

Health rašo, kad nektarinuose esančios maistinės medžiagos gali padėti palaikyti sveiką svorį ir užkirsti kelią daugeliui ligų.

Nektarinuose yra keletas antioksidantų, įskaitant vitaminus A, C, E ir flavonoidus, įskaitant antocianinus.

Antioksidantai apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų - junginių, kuriuos organizmas natūraliai gamina dėl fizinio krūvio, ultravioletinių spindulių, cigarečių dūmų ir aplinkos teršalų.

Laisvieji radikalai pažeidžia ląstelių sudedamąsias dalis, įskaitant DNR, o tai gali turėti įtakos vėžio ir kitų ligų vystymuisi.

Antioksidantai sąveikauja su laisvaisiais radikalais ir neutralizuoja juos, neleisdami pažeisti ląstelių.

Sveiko svorio palaikymas

Vaisių, įskaitant nektarinus, vartojimas padeda išlaikyti sveiką svorį įvairiais būdais.

Tyrimai rodo, kad vaisių valgymas padeda padidinti sotumą ir sumažinti suvalgomą kiekį.

Vieno tyrimo metu nustatyta, kad tarp antsvorio turinčių ar nutukusių moterų vaisiai buvo labiau susiję su svorio mažėjimu per ketverius metus nei daržovės.

Taip gali būti todėl, kad žmonės linkę vartoti vaisius vietoj kitų kaloringesnių maisto produktų.

Kito tyrimo, kuriame dalyvavo daugiau nei 74 000 moterų, kurių vidutinis amžius buvo 51 metai, metu nustatyta, kad daugiausiai vaisių vartojančių moterų nutukimo rizika buvo 24 % mažesnė.

Be to, Kanadoje atlikto tyrimo metu nustatyta, kad moterims, kurios per dieną suvalgo dvi ar daugiau vaisių porcijų, 12 % mažesnė pilvinio nutukimo rizika.

Pažymima, kad tik 12 % suaugusiųjų gauna rekomenduojamus du puodelius vaisių per dieną.

Gali padėti išvengti diabeto

Valgant daugiau vaisių, įskaitant nektarinus, galima išvengti diabeto arba jį gydyti.

Dviejų didelių tyrimų metu nustatyta, kad didesnis vaisių vartojimas lemia žarnyno mikrobiotos pokyčius ir medžiagų apykaitos pokyčius, susijusius su mažesne rizika susirgti 2 tipo diabetu.

Kitas tyrimas, kuriame dalyvavo pusė milijono suaugusių kinų, parodė, kad didesnis šviežių vaisių vartojimas buvo susijęs su gerokai mažesne diabeto išsivystymo rizika.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad vaisių vartojimas sumažino diabetu sergančių žmonių mirties ir didelių kraujagyslių komplikacijų riziką.

Neseniai atlikta tyrimų apžvalga parodė, kad žarnyno mikrobiomo sudėtis gali turėti įtakos jautrumui insulinui, kuris savo ruožtu gali turėti įtakos cukraus kiekio kraujyje reguliavimui ir uždegimui.

Nustatyta, kad dėl teigiamų mikrobiomo pokyčių sumažėjęs uždegimas padeda išvengti antrojo tipo diabeto ir jį kontroliuoti.

Galimai apsaugo nuo vėžio

Nacionalinis vėžio institutas rekomenduoja vėžio prevencijai per dieną suvalgyti 2-6,5 puodelio vaisių ir daržovių, ypač 1-2,5 puodelio vaisių.

Nektarinuose esantys antocianinai - tam tikros rūšies antioksidantai - pasižymi priešvėžiniu poveikiu.

Tyrimai rodo, kad jie apsaugo nuo vėžio, nes užkerta kelią arba sumažina DNR pažeidimus ląstelėse, sukeliančius vėžį sukeliančias mutacijas.

Jie taip pat stabdo vėžinių ląstelių augimą ir plitimą ir iš tikrųjų gali sunaikinti vėžines ląsteles.

Ilgaamžiškumo palaikymas

Australijoje atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 1609 žmonės, kurių vidutinis amžius buvo 61 metai, parodė, kad daugiausiai vaisių valgę žmonės turėjo 49 proc. didesnę tikimybę sėkmingai sulaukti senatvės. Daug vaisių valgiusių asmenų ankstyvos mirties rizika buvo 23 proc. mažesnė nei tų, kurie vaisių valgė mažai.

Vaisių skaidulos gali turėti ypač didelę įtaką sėkmingo senėjimo tikimybei. Dalyviai, kurie vartojo mažai vaisių skaidulų, turėjo 36 % mažesnę tikimybę sėkmingai pasenti, palyginti su žmonėmis, kurie vartojo daug vaisių skaidulų.

Skatina gerą širdies sveikatą

Tyrimu nustatyta, kad kasdien vartojant 30-40 g skaidulinių medžiagų 27 % sumažėja rizika susirgti metaboliniu sindromu - būklių grupe, kurios kartu didina širdies ligų, diabeto, insulto ir kitų rimtų sveikatos problemų riziką.

Viename tyrime padaryta išvada, kad vaisių skaidulos veiksmingiau apsaugo nuo metabolinio sindromo nei kiti skaidulų šaltiniai.

Tyrėjai nustatė, kad kiekvienas 1 g vaisių skaidulų 1000 kalorijų atitinka 6 % mažesnę riziką susirgti metaboliniu sindromu.

Dar viena 20 anksčiau paskelbtų tyrimų, kuriuose dalyvavo daugiau nei 760 00 žmonių, analizė parodė, kad didesnis vaisių vartojimas 32 % sumažina insulto riziką.

Padeda reguliuoti kraujospūdį

Atlikus trijų didelių ilgalaikių tyrimų, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 187 00 žmonių, analizę, nustatyta, kad vaisių vartojimas 8 % sumažino riziką susirgti aukštu kraujospūdžiu.

Kita kelių didelių tyrimų apžvalga parodė, kad kiekviena papildoma 80 g vaisių porcija per dieną sumažina aukšto kraujospūdžio riziką 2-3 %.

Dar viename tyrime 13 metų buvo stebima daugiau kaip 28 000 sveikatos priežiūros darbuotojų.

Tyrėjai nustatė, kad moterims, kurios valgė daug vaisių, buvo gerokai mažesnė aukšto kraujospūdžio rizika, nepriklausomai nuo daržovių vartojimo, palyginti su moterimis, kurios valgė mažai vaisių ir daržovių.

Gali apsaugoti akių sveikatą

Nektarinuose yra antioksidantų liuteino ir zeaksantino, kurie atlieka išskirtinį vaidmenį akių sveikatai.

Du akies audiniai, turintys įtakos regėjimo procesui, yra geltonoji dėmė ir lęšiukas.

Šiuose dviejuose svarbiuose audiniuose yra liuteino ir zeaksantino, o tyrimai parodė, kad šie junginiai apsaugo tinklainę ir lęšiuką nuo su amžiumi susijusių pokyčių.

Nektarinuose yra nedideli kiekiai vitaminų A, C ir E, geležies, mangano, kalio ir cinko.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder