Kas yra žalias pienas?
Žalias pienas gaunamas iš gyvūnų, tokių kaip karvės ir ožkos. Jis nėra pasterizuotas, kad sunaikintų mikrobus.
Kai kurie žmonės mano, kad žalias pienas yra geresnis nei pasterizuotas pienas. Tarp teiginių apie žalią pieną sveikatai galima paminėti, kad jis gali išgydyti laktozės netoleravimą, gydyti alergijas ir palaikyti žarnyno sveikatą. Tačiau išsamūs tyrimai parodė, kad nė vienas iš šių teiginių nėra teisingas.
Tiesą sakant, žalio pieno gėrimas gali būti pavojingas jūsų sveikatai, aiškina infekcinių ligų specialistė dr. Michelle Chan iš Beth Israel Deaconess ligoninės. „Esu sunerimęs, kad žalio pieno gėrimas tapo madinga tendencija“, – sakė ji. "Yra rimta priežastis, kodėl maistas ir gėrimai dabar pasterizuojami."
Koks pavojus sveikatai kyla vartojant žalią pieną?
Žalias pienas gali turėti pavojingų mikrobų, galinčių sukelti apsinuodijimą maistu. Dauguma žmonių, apsinuodijusių maistu, patiria tam tikrą pilvo spazmų, vėmimo ir viduriavimo derinį.
Bakterijos, kurių galima rasti žaliame piene ir gali sukelti per maistą plintančias ligas, yra salmonelės, E. coli, listeria ir kampilobakterijos.
Kiekvienas, kuris geria žalią pieną, gali susirgti. Tačiau tai ypač pavojinga:
- kūdikiams, mažiems vaikams ir paaugliams
- nėščioms moterims
- vyresniems suaugusiesiems
- žmonėms, kurių imuninė sistema nusilpusi, įskaitant sergančius vėžiu, diabetu ar ŽIV/AIDS, ir tuos, kuriems buvo persodintas organas.
Gera higienos praktika ūkiuose gali sumažinti užteršimo riziką, tačiau jie negali garantuoti, kad jų žalias pienas yra saugus nuo pavojingų mikrobų.
Paukščių gripas ir žalias pienas
2024 m. kovo mėn. įvyko daugiašalis melžiamų karvių paukščių gripo protrūkis – tai pirmas kartas, kai paukščių gripo virusai buvo aptikti tarp karvių.
Šiuo metu yra nedaug informacijos apie tai, ar virusas gali būti perduodamas žmonėms per žalią užkrėstų karvių pieną. „New England Journal of Medicine“ paskelbtame laiške pranešta apie didelį viruso kiekį žaliame užkrėstų karvių piene. Be to, FDA rekomenduoja ūkininkams negaminti ir nepardavinėti žalio pieno iš karvių, kurioms būdingi paukščių gripo simptomai, arba karvių, kurios buvo su juo susidūrusios.
Tyrime, skirtame imituoti komercinį pieno perdirbimą, FDA ir USDA nustatė, kad dažniausiai naudojami pasterizavimo laiko ir temperatūros reikalavimai veiksmingai inaktyvavo paukščių gripo virusą pasterizuotame piene.
Kas yra pasterizavimas?
Pasterizavimas yra procesas, kurio metu naikinami maisto produktuose esantys mikrobai naudojant šilumą. Pasterizuotas pienas kaitinamas bent iki 145° Farenheito ir greitai atšaldomas. Šį procesą išrado mokslininkas Louisas Pasteuras 1864 m.
Ar pasterizuotas pienas turi tokią pačią maistinę naudą kaip žalias pienas?
Keli tyrimai nerado įrodymų, kad žalias pienas yra maistingesnis nei pasterizuotas pienas. Remiantis CDC ir FDA, pasterizuotas pienas turi tokią pačią maistinę naudą kaip ir žalias pienas, tačiau be rizikos.
Dr. Chan mano, kad gerti žalią pieną reiškia rizikuoti savo sveikata. „Mano patarimas, - sakė ji, - atkreipti dėmesį į tyrimus, žinoti apie riziką, susijusią su žalio pieno gėrimu, ir apskritai vengti jį gerti."
Parengta pagal: www.health.harvard.edu/staying-healthy
Rašyti komentarą