Mokslininkai patvirtino, kad kava iš tiesų turi teigiamą poveikį žmogaus organizmui, tačiau tik tuo atveju, jei ji geriama tinkamai.
Naujame tyrime mokslininkai padarė išvadą, kad vyresnio amžiaus žmonėms, kurie reguliariai geria kavą, yra mažesnė demencijos išsivystymo rizika. Tačiau yra viena sąlyga.
Apie ją rašo Science Alert.
Kada gerti kavą, kad išvengtumėte ankstyvos mirties
Ryšys tarp kavos ir demencijos išsivystymo rizikos buvo nustatytas ištyrus 204 847 Jungtinės Karalystės gyventojų, kurių amžius analizės pradžioje buvo nuo 40 iki 69 metų, medicininius įrašus.
Įrašuose buvo nurodyti ir kavos vartojimo įpročiai, ir diagnozuoti demencijos atvejai per vidutiniškai devynerius metus.
Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“ ir rodo, kad didesnis kofeino turinčios kavos, ypač nesaldintos, vartojimas susijęs su mažesne Parkinsono ir Alzheimerio ligų bei su jomis susijusios demencijos rizika.
Tyrimo autoriai taip pat pažymi, kad šis ryšys nebuvo pastebėtas vartojant saldintą kavą, nepriklausomai nuo to, ar buvo naudojamas cukrus, ar dirbtinis saldiklis.
Tyrimo dalyviai buvo suskirstyti į penkias grupes, priklausomai nuo jų suvartojamos kavos kiekio:
- 0-1 puodelis per dieną;
- 1-2 puodeliai per dieną;
- 2-3 puodeliai per dieną;
- daugiau nei 3 puodeliai per dieną.
Tyrėjai pažymi, kad būtent pastaroji grupė pasižymėjo didžiausiu statistiniu reikšmingumu.
Rašyti komentarą