Kokia abrikosų nauda moterims ir vyrams: kiek šio vaisiaus galite suvalgyti per dieną

(1)

Kitą kartą, kai norėsite suvalgyti ką nors saldaus, griebkite abrikosą. 

Šis vaisius iš prigimties yra labai sultingas ir saldus, tačiau jis džiugina ne tik mūsų skonio receptorius.

Abrikosuose yra mūsų organizmui reikalingų vitaminų ir mineralų.

Abrikosai pas mus atkeliavo iš Kinijos. Tai kaulavaisių rūšis, t. y. jų viduje yra kietas, į akmenį panašus kauliukas, kuris saugo sėklas. Apie abrikosų maistinę vertę, jų naudą ir žalą pasakojama leidinyje „Shape“.

Abrikosų maistinė vertė

Registruota dietologė Mia Sin teigia, kad abrikosuose yra daug karotinoidų - augalinių pigmentų, suteikiančių vaisiams ryškiai geltoną spalvą. 

Be to, karotinoidai pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Daugiausia karotenoidų abrikosuose yra beta karoteno (60-70 %). 

Nacionalinės medicinos bibliotekos (NLM) duomenimis, beta karotenas organizme gali būti paverstas vitaminu A, kuris naudingas dantų, akių ir odos sveikatai.

Be to, abrikosuose yra ir kitų antioksidantų, pavyzdžiui, flavonoidų, vitaminų E ir C. Charmaine Jones, registruota dietologė ir „Food Jonezi“ įkūrėja, sakė. 

Jungtinių Amerikos Valstijų žemės ūkio departamento (USDA) duomenimis, sultinguose vaisiuose taip pat gausu mineralinių medžiagų (magnio, kalcio, kalio) ir ląstelienos.

USDA duomenų bazės duomenimis, viename žaliame abrikoso vaisiuje (35 g) yra:

17 kalorijų;
< 1 g baltymų;
<1 gramas riebalų;
4 g angliavandenių;
<1 gramas skaidulinių medžiagų;
3 gramai cukraus.

Kokia abrikosų nauda

Abrikosai dažnai vadinami „auksiniu vaisiumi“, nes juose yra daug maistingųjų medžiagų ir jie yra ryškios spalvos. Abrikosai labai naudingi mūsų organizmui.

Apsaugo nuo lėtinių ligų

Kaip minėta, abrikosuose yra karotinoidų, kurie yra antioksidantai. 

Registruota dietologė ir „MPM Nutrition“ įkūrėja Marissa Meshulam teigia, kad antioksidantai padeda išlaikyti ląsteles sveikas, nes neutralizuoja laisvuosius radikalus (jie sukelia oksidacinį stresą, kuris gali būti nemažai lėtinių ligų, ypač širdies ir kraujagyslių ligas, II tipo diabetą, vėžį ir t. t.).

Flavonoidai ir vitaminai C ir E taip pat pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, todėl abrikosus būtinai reikėtų įtraukti į savo racioną.

Jie padeda sveikam virškinimui

Žarnyno sveikata - dar viena abrikosų vartojimo nauda. Šių vaisių minkštime ir odelėje yra daug skaidulų, kurios naudingos virškinamajam traktui. 

Skaidulos ištirpsta žarnyne, sudarydamos į gelį panašią medžiagą. O tai padeda reguliuoti apsilankymus tualete.

Palaiko širdies sveikatą

Pirmiausia abrikosuose gausu kalio, kuris padeda palaikyti širdies veiklą. 

Visų pirma šis mineralas praleidžia elektrinius impulsus, skatinančius raumenų susitraukimą, taip pat padeda mažinti aukštą kraujospūdį, kuris yra pagrindinis širdies ligų rizikos veiksnys. 

Dėl tirpiųjų skaidulų abrikosai taip pat padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, kuris taip pat yra viena iš priežasčių, lemiančių sveikatos sutrikimus.

Palaiko imuninę funkciją

Jei norite palaikyti savo imuninę sistemą, būtinai įtraukite abrikosus į savo kasdienį racioną.

Abrikosuose gausu vitaminų E ir C, kurie tiesiog būtini mūsų imunitetui.

Visų pirma vitaminas C apsaugo baltuosius kraujo kūnelius nuo oksidacinio streso, todėl šios ląstelės veiksmingai naikina patogeninius mikrobus.

Vitaminas C taip pat padeda fagocitams (baltiesiems kraujo kūneliams) „nukeliauti“ į infekcijos vietą ir taip išsaugoti jūsų sveikatą.

Kartu vitaminas E palaiko tas ląsteles, kurios atsakingos už organizmo gynybą nuo bakterijų ir virusų.

Akių sveikatos palaikymas

Kaip minėjome anksčiau, abrikosuose yra beta karotino, kuris organizme virsta vitaminu A, labai reikalingu sveikam regėjimui ir net apsaugančiu nuo aklumo.

Be to, abrikosuose yra zeaksantino ir liuteino. Nors jie nėra paverčiami vitaminu A, vis tiek turi lemiamą poveikį akių sveikatai.

Jie apsaugo tinklainę (audinį, esantį akies gale). Be to, šie antioksidantai saugo akis nuo oksidacinio streso, todėl gali sumažinti su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos ir kataraktos riziką.

Skatina drėkinimą

Pasirodo, salierai ir agurkai nėra vieninteliai maisto produktai, padedantys drėkinti organizmą.

Abrikosuose yra 86 % vandens, o tai reiškia, kad iš vieno šviežio abrikoso gaunama 1/8 puodelio vandens.

Šie vaisiai gali prisidėti prie jūsų hidratacijos poreikio, o tai svarbu bendrai sveikatai.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder