Kokie kasdieniai maisto produktai sukelia žarnyno uždegimą?

Kai kurie maisto produktai gali neigiamai paveikti žarnyno veiklą ir sulėtinti virškinimo procesus. Reguliarus tokių patiekalų vartojimas gali sukelti uždegimines reakcijas, sutrikdyti mikrofloros pusiausvyrą ir paveikti medžiagų apykaitą. Apie tai praneša svetainė „Verywell health".

Produktai, kurių reikėtų vengti

Labai perdirbti produktai

Produktai, kuriuose yra daug priedų, konservantų ir rafinuoto cukraus, gali sutrikdyti žarnyno mikrobiomą. Nuolatinis jų vartojimas gali sukelti uždegimą ir apsunkinti virškinimą. Be to, tokie produktai paprastai yra mažai skaiduliniai, o tai sustiprina gleivinės dirginimą ir pablogina virškinimo trakto sveikatą.

Dirbtiniai saldikliai

Dietiniuose gėrimuose ir produktuose be cukraus esantys cukraus pakaitalai gali pakeisti žarnyno bakterijų sudėtį, sutrikdyti gliukozės metabolizmą ir sukelti diskomfortą, įskaitant dujų susidarymą ir pilvo pūtimą jautriems žmonėms.

Kepti ir riebūs patiekalai

Sunkiai virškinamas maistas dirgina žarnyno gleivinę ir, vartojamas reguliariai, gali sukelti uždegimą ir virškinimo sutrikimus.

Raudona ir perdirbta mėsa

Dažnas didelio kiekio raudonos arba perdirbtos mėsos vartojimas gali sutrikdyti žarnyno mikrofloros pusiausvyrą ir sustiprinti uždegiminius procesus. Tokių produktų ribojimas padeda palaikyti žarnyno sveikatą.

Pernelyg didelis alkoholio kiekis

Pernelyg didelis alkoholio vartojimas pažeidžia gleivinę ir sumažina naudingų bakterijų skaičių, o tai sukelia virškinimo sutrikimus.

Žarnynui naudingi produktai

Jogurtas

Jame yra gyvų probiotinių kultūrų, kurios padeda išlaikyti mikrobiomos pusiausvyrą ir palengvina virškinimą. Reguliarus vartojimas padeda sumažinti pilvo pūtimą ir pagerinti virškinimo trakto veiklą.

Kefyras

Fermentuotas pieno gėrimas su plačiu probiotikų spektru, palaikantis virškinimą ir imunitetą, dažnai turi daugiau bakterijų štamų nei jogurtas.

Rauginti kopūstai

Turtingi ląsteliena ir probiotikais, kurie maitina naudingas bakterijas, padeda geriau įsisavinti maistines medžiagas ir turi antioksidacinį poveikį.

Fermentuotos daržovės

Fermentuotos daržovės su aštriu skoniu, turtingos probiotikais ir prebiotikais. Fermentacija padidina vitaminų ir antioksidantų kiekį, stiprina imunitetą.

Vaisiai ir daržovės, turintys daug ląstelienos

Obuoliai, bananai, šparagai, brokoliai ir kiti produktai veikia kaip prebiotikai, maitina naudingas bakterijas ir stiprina žarnyno sveikatą.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder