Produktai, kurių reikėtų vengti
Labai perdirbti produktai
Produktai, kuriuose yra daug priedų, konservantų ir rafinuoto cukraus, gali sutrikdyti žarnyno mikrobiomą. Nuolatinis jų vartojimas gali sukelti uždegimą ir apsunkinti virškinimą. Be to, tokie produktai paprastai yra mažai skaiduliniai, o tai sustiprina gleivinės dirginimą ir pablogina virškinimo trakto sveikatą.
Dirbtiniai saldikliai
Dietiniuose gėrimuose ir produktuose be cukraus esantys cukraus pakaitalai gali pakeisti žarnyno bakterijų sudėtį, sutrikdyti gliukozės metabolizmą ir sukelti diskomfortą, įskaitant dujų susidarymą ir pilvo pūtimą jautriems žmonėms.
Kepti ir riebūs patiekalai
Sunkiai virškinamas maistas dirgina žarnyno gleivinę ir, vartojamas reguliariai, gali sukelti uždegimą ir virškinimo sutrikimus.
Raudona ir perdirbta mėsa
Dažnas didelio kiekio raudonos arba perdirbtos mėsos vartojimas gali sutrikdyti žarnyno mikrofloros pusiausvyrą ir sustiprinti uždegiminius procesus. Tokių produktų ribojimas padeda palaikyti žarnyno sveikatą.
Pernelyg didelis alkoholio kiekis
Pernelyg didelis alkoholio vartojimas pažeidžia gleivinę ir sumažina naudingų bakterijų skaičių, o tai sukelia virškinimo sutrikimus.
Žarnynui naudingi produktai
Jogurtas
Jame yra gyvų probiotinių kultūrų, kurios padeda išlaikyti mikrobiomos pusiausvyrą ir palengvina virškinimą. Reguliarus vartojimas padeda sumažinti pilvo pūtimą ir pagerinti virškinimo trakto veiklą.
Kefyras
Fermentuotas pieno gėrimas su plačiu probiotikų spektru, palaikantis virškinimą ir imunitetą, dažnai turi daugiau bakterijų štamų nei jogurtas.
Rauginti kopūstai
Turtingi ląsteliena ir probiotikais, kurie maitina naudingas bakterijas, padeda geriau įsisavinti maistines medžiagas ir turi antioksidacinį poveikį.
Fermentuotos daržovės
Fermentuotos daržovės su aštriu skoniu, turtingos probiotikais ir prebiotikais. Fermentacija padidina vitaminų ir antioksidantų kiekį, stiprina imunitetą.
Vaisiai ir daržovės, turintys daug ląstelienos
Obuoliai, bananai, šparagai, brokoliai ir kiti produktai veikia kaip prebiotikai, maitina naudingas bakterijas ir stiprina žarnyno sveikatą.

Rašyti komentarą