Kokie prieskoniai sveikiausi: mitybos specialistų pasirinkimas Nr. 1

Mitybos specialistai įvardijo sveikatai naudingas žoleles ir prieskonius, taip pat nurodė, kurių prieskonių geriau vengti.

Žolelės ir prieskoniai - tai augalų dalys, naudojamos maistui pagardinti, be to, daugelyje jų yra sveikatai naudingų maistinių medžiagų.

Kaip pagardinti maistą nekenkiant sveikatai

"Daugelis vaistažolių ir prieskonių yra sveiki ir yra puikus būdas suteikti maistui intensyvaus skonio, - sakė mitybos specialistė Natalie Rizzo.

Ji pažymėjo, kad jais galima pagardinti maistą nepridedant kalorijų, cukraus, druskos, riebalų ar priedų, rašo "Today".

Druska gali suteikti skonio, organizmui reikia šiek tiek natrio, kad jis galėtų funkcionuoti, o per didelis jo kiekis gali būti kenksmingas.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, vartojant per daug natrio, gali padidėti kraujospūdis ir širdies ligų bei insulto rizika.

"Prieskonių ir žolelių naudojimas - tai būdas pagerinti maisto skonį nepridedant papildomos druskos ar cukraus", - pažymėjo Rizzo.

Kuris prieskonis sveikiausias?

Daugelyje žolelių ir prieskonių yra vitaminų, mineralų ir antioksidantų.

"Jie suteikia skonį be nereikalingų priedų, o net truputis prieskonių labai pakeičia skonį", - aiškino mitybos specialistė.

Ciberžolė

Tai sveikiausias prieskonis. Jis suteikia maistui sodrų skonį, pasižymi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis.

Ciberžolės naudą sveikatai lemia jos veiklusis junginys kurkuminas.

Įrodyta, kad ciberžolė ir kurkuminas padeda mažinti patinimą ir sąnarių skausmą.

"Atlikta daug tyrimų apie ciberžolės naudą mažinant uždegimą.

Ypač ciberžolė siejama su geresne sąnarių ir smegenų sveikata.

Ciberžolės kiekis, kurį dauguma žmonių naudoja maistui gardinti, tikriausiai neturi tokio paties poveikio sveikatai (kaip maisto papildai), tačiau tai vis tiek sveikas ir skanus prieskonis", - pažymėjo Rizzo.

Imbieras

Šviežias ar miltelių pavidalo, tai galingas ir aromatingas prieskonis, suteikiantis malonų skonį saldiems ir pikantiškiems patiekalams.

Įrodyta, kad imbieras ir jo veiklieji junginiai, įskaitant gingerolį, turi keletą virškinimui naudingų savybių.

"Imbieras vartojamas pykinimui mažinti, - sakė Rizzo.

Tyrimai parodė, kad imbieras taip pat gali padėti pagerinti skrandžio peristaltiką, sumažinti pilvo pūtimą ir padėti nuo pilvo skausmo.

Imbiero junginiai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, o kai kurie tyrimai rodo, kad jie gali padėti esant menstruacijų spazmams.

Česnakai

Česnakas ir jo veiklieji junginiai, įskaitant aliciną, taip pat turi daug žadančios naudos sveikatai.

Česnakai pasižymi antioksidacinėmis ir antibakterinėmis savybėmis.

Česnakai gali padėti stiprinti imunitetą, palaikyti širdies sveikatą ir teigiamai veikti kraujagysles bei arterijas.

NCCIH duomenimis, yra įrodymų, kad česnakas gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, kraujospūdį, o tyrimai rodo, kad česnakas susijęs su mažesne skrandžio vėžio rizika.

Cinamonas

Tai intensyvus prieskonis. Ekspertai teigia, kad cinamonas ir jo junginiai pasižymi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis, kurios suteikia daug naudos sveikatai.

"Jis taip pat pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, - sakė Rizzo.

Bazilikas

Aromatinga žolelė, kurioje dera skonis ir sveikatai naudingos maistinės medžiagos.

Bazilike gausu vitamino K, kuris padeda stiprinti kaulus ir kraujo krešėjimą.

Pasak Klivlendo klinikos, šioje žolelėje taip pat gausu antioksidantų, kurie gali padėti apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos ir jų sukeliamų sveikatos problemų.

Tyrimai parodė, kad bazilikas gali turėti teigiamą poveikį cukraus kiekio kraujyje kontrolei, kraujagyslių sveikatai, cholesterolio kiekiui, imunitetui ir kognityvinėms funkcijoms.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder