Pasak jos, maistinių medžiagų kiekis svogūnuose yra beveik vienodas, priklausomai nuo to, kokios spalvos yra daržovė.
Visuose svogūnuose gausu vitamino C, kalio, juose taip pat yra daug ląstelienos. Tačiau svogūno spalva gali rodyti jo savitumą.
Kuris svogūnas geresnis - raudonas ar baltas
Pasak Zinčenkos, pagal naudą į pirmą vietą galima statyti raudonuosius svogūnus.
Tokią spalvą jis turi todėl, kad jame yra daug antioksidantų antocianinų, kurie šiek tiek pagerina svogūnų poveikį širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatai ir neutralizuoja uždegimą.
Pasak jos, maistinių medžiagų kiekis svogūnuose yra beveik vienodas, priklausomai nuo to, kokios spalvos yra daržovė.
Visuose svogūnuose gausu vitamino C, kalio, juose taip pat yra daug ląstelienos. Tačiau svogūno spalva gali rodyti jo savitumą.
Kuris svogūnas geresnis - raudonas ar baltas
Pasak Zinčenkos, pagal naudą į pirmą vietą galima statyti raudonuosius svogūnus.
Tokią spalvą jis turi todėl, kad jame yra daug antioksidantų antocianinų, kurie šiek tiek pagerina svogūnų poveikį širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatai ir neutralizuoja uždegimą.
Antrąją vietą galima skirti žaliesiems svogūnams, nes jie turi daugiau antioksidantų nei baltieji svogūnai.
Verta paminėti, kad bet kuris svogūnas, nepriklausomai nuo spalvos, turi antioksidanto kvercetino, kuris gerina imuninės sistemos veiklą.
Norėdami paįvairinti savo mitybą, turėtumėte į ją įtraukti įvairių rūšių svogūnų.
Žalieji, svogūnai, svogūnai ir raudonieji svogūnai - nauda ir poveikis organizmui
Mitybos specialistė pabrėžia, kad jau įrodytas teigiamas raudonųjų svogūnų valgymo poveikis hipertenzija sergančių žmonių sveikatai.
„Net jei tokie žmonės raudonuosius svogūnus valgo kelis kartus per savaitę, jie užtikrina sau geresnę kraujospūdžio kontrolę.
Taip pat valgant tokius svogūnus sumažėja neurodegeneracinių ligų - demencijos - tikimybė“, - pažymi ji.
Raudonieji svogūnai taip pat gali būti naudingi žmonėms, sergantiems 2 tipo diabetu, nes pagerina gliukozės kiekį kraujyje.
Žaliuosiuose svogūnuose yra daug skaidulų, todėl jie naudingi virškinimo sistemai.
Ir raudonasis, ir žaliasis, ir baltasis svogūnas puikiai maitina mūsų bakterijas storojoje žarnoje.
Svogūnuose yra prebiotikų, kurie maitina storosios žarnos mikrobiomą.
Žarnyno bakterijos turi įtakos ne tik virškinimui, bet ir serotonino (laimės hormono) gamybai ir, priklausomai nuo mikrobiomo kokybės, pasižymi priešvėžinėmis savybėmis.
„Nereikėtų vengti valgyti baltųjų svogūnų - jų maistingumas šiek tiek prastesnis nei raudonųjų ir žaliųjų svogūnų, tačiau neįžvelgiu ryškių skirtumų.
Todėl jei nėra galimybės gauti žaliųjų ar raudonųjų svogūnų, visiškai įmanoma vartoti baltuosius svogūnus ir gauti beveik tas pačias naudingąsias savybes, tik mažesniu mastu“, - pridūrė A. Zinčenko.
Verta paminėti, kad bet kuris svogūnas turi daug vitamino C, kuris gali pagerinti kolageno sintezę organizme, o tai tiesiogiai teigiamai veikia odos ir sąnarių būklę.
Kas neturėtų valgyti svogūnų - gydytojo rekomendacijos
Dabar, kai jau žinome, kuris svogūnas naudingesnis - raudonasis ar baltasis, svarbu apsvarstyti galimas kontraindikacijas.
„Iš tikrųjų nėra žmonių, kuriems kategoriškai negalima vartoti svogūnų.
Yra dvi kategorijos žmonių, kuriems šią daržovę reikia vartoti atsargiai, - sergantieji dirgliosios žarnos sindromu ir gastroezofaginio refliukso liga.
Svogūnuose yra medžiagų, kurios gali padidinti pilvo pūtimą, pilvo skausmus, todėl žmonėms, turintiems dirgliosios žarnos sindromą, svogūnų pirmiausia nereikėtų įtraukti į racioną“, - aiškino ekspertas.
Svogūnai didina skrandžio rūgštingumą, todėl jais neturėtų piktnaudžiauti žmonės, sergantys gastroezofaginiu refliuksu.
Tokie žmonės, suvalgę svogūnų, gali patirti rėmenį ir rūgštų atsikosėjimą. Jei pasireiškia toks neigiamas svogūnų vartojimo poveikis, reikėtų sumažinti jų vartojimą - valgyti juos gana retai arba visai nevalgyti.
Manoma, kad neigiamas svogūnų poveikis sumažėja, jei jie termiškai apdorojami, pavyzdžiui, troškinami.
Be to, kai kuriems žmonėms gali tikti tam tikros rūšies svogūnai. Todėl žmogus pats turi suprasti, kokius svogūnus, kokiu pavidalu, kaip dažnai ir kiek jų vartoti, kad jo organizmui nekiltų neigiamų pasekmių.
„Sveiki žmonės svogūnus gali valgyti kasdien ir jų dėti į kiekvieną patiekalą, tačiau, žinoma, nekalbame apie kilogramų suvartojimą.
Svogūnais nereikėtų piktnaudžiauti, nes jie gali turėti įtakos net prakaito kvapui.
Geriausia vieno valgymo metu suvalgyti iki 100 g svogūnų“, - patarė Zinčenka.
Pasak jos, prieš vartojimą svogūnus reikėtų pamirkyti, kad sumažėtų jų kvapo intensyvumas ir sušvelnėtų skonis.
Rašyti komentarą