Kuo šviežios daržovės yra pavojingos organizmui – mokslininkų atsakymas
Nuo plastiko išradimo prieš daugiau nei pusantro šimtmečio jis iš naudingos medžiagos tapo viena iš rimčiausių ekologinių grėsmių.
Mikroskopinės plastiko dalelės jau buvo rastos vandenyje, ore, dirvožemyje, taip pat žmogaus organizme ir net delfinų kvėpavime. Dabar mokslininkai išsiaiškino, kad mažiausios plastiko dalelės gali iš dirvožemio patekti tiesiai į daržoves. Apie tai praneša portalas Science Alert.
Tyrimo išvados grindžiamos eksperimentu, kurį atliko specialistai iš Plimuto universiteto (Jungtinė Karalystė). Tyrimo metu mokslininkai augino ridikelius hidroponinėje įrangoje, į kurios vandenį buvo įdėta polistirolo nanodalelių, po to atidžiai stebėjo augalų vystymąsi.
Po vos penkių eksperimento dienų mokslininkai nustatė, kad apie 5 % nanoplastiko pateko į ridikų šaknis. Ketvirtadalis dalelių pateko į valgomąsias mėsingas šaknis, o maždaug dešimtadalis pakilo į lapus, nors augalų anatomija paprastai trukdo kenksmingoms medžiagoms iš dirvožemio patekti į augalus.
Kaip paaiškino tyrimo bendraautorius, fiziologas Nathaniel Clark, augalų šaknyse yra specialus apsauginis sluoksnis – vadinamasis Kaspario juostelė, atliekanti natūralaus filtro vaidmenį. Ji turi sulaikyti daleles, kurios gali būti pavojingos augalui. Tačiau, pasak mokslininko, šis tyrimas pirmą kartą parodė, kad nanoplastikas gali įveikti šį barjerą, kaupiasi augalų audiniuose ir toliau perduodamas maisto grandine.
Darbo autoriai įspėja: netgi šviežiausios ir naudingiausios daržovės gali turėti milijonus mikroskopinių plastiko dalelių kiekviename kąsnyje – ne didesnė kaip milijoninė centimetro dalis.
Tyrėjai pripažįsta, kad jų darbas turi tam tikrų apribojimų. Eksperimentas nevisiškai atspindėjo realias sąlygas: plastiko koncentracija tirpale buvo didesnė nei paprastai randama dirvožemyje, o bandymuose buvo naudojamas tik vienas plastiko tipas ir viena augalų rūšis.
Vis dėlto eksperimento išvados lieka labai įtikinamos. Mokslininkai mano, kad mažiausios plastiko nanodalelės iš tiesų gali prasiskverbti pro natūralias augalų apsaugines barjeras ir galiausiai patekti į maistą, kurį vartoja žmogus. Atsižvelgiant į sparčią plastiko taršos augimą, toks procesas gali vykti visame pasaulyje ir daug didesniu mastu, nei buvo manoma anksčiau.
Autoriai pabrėžia, kad nėra pagrindo manyti, jog toks prasiskverbimas būdingas tik ridikams. Labai tikėtina, kad nanoplastikas gali prasiskverbti ir į kitas žemės ūkio kultūras, auginamas visame pasaulyje.
Anksčiau atlikti tyrimai taip pat rodo, kad mikroplastikas ir nanoplastikas gali giliai įsiskverbti į žmogaus organizmą. Tačiau tiksli šių dalelių įtaka sveikatai kol kas lieka neaiški. Mokslininkai mano, kad plastikas gali sukelti įvairius biologinius sutrikimus ir neigiamai paveikti ląstelių ir organų funkcionavimą.
Šaltinis: cursorinfo.co.il

Rašyti komentarą