Dietiniuose gaiviuosiuose gėrimuose yra galimai vėžį sukeliančios medžiagos.

Kuriuose Europos produktuose yra su vėžiu siejamo saldiklio?

Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra (IARC) šiuo metu tiria, ar plačiai naudojamas aspartamas yra susijęs su vėžiu.

Mokslininkai pradeda tirti visiems įprastą saldiklį, kuris, jų manymu, gali būti susijęs su vėžiu: aspartamą.

Dirbtinį saldiklį, plačiai naudojamą tūkstančiuose produktų visame pasaulyje, dabar tiria Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vėžio ekspertai.

Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra (IARC), PSO institucija, atsakinga už medžiagų kancerogeninio potencialo vertinimą, šiuo metu yra paskutiniame tyrimo etape, kurio metu bus nustatyta, ar aspartamas gali padidinti gyventojų vėžio riziką.

IARC ruošiasi kitą mėnesį paskelbti ataskaitą, kurioje saldiklis bus pažymėtas kaip „galimai kancerogeniškas žmonėms“, ketvirtadienį pranešė „Reuters“.

IARC turi dvi rimtesnes klasifikacijas: „tikriausiai kancerogeniškas žmonėms“ ir „kancerogeniškas žmonėms“. Tiek tabako rūkymas, tiek perdirbtos mėsos valgymas yra „kancerogeniški žmonėms“. Acetaldehidas (vartojant alkoholinius gėrimus) nurodytas kaip „tikėtina“. kancerogeniškas žmonėms“.

Aspartamo žymėjimas buvo priimtas po šių metų gegužę PSO įspėjimo, kad dirbtiniai saldikliai nėra pagalbinė priemonė svorio metimui ir iš tikrųjų gali padidinti diabeto, širdies ligų ir mirties riziką.

Praėjusiais metais Prancūzijoje atliktas didelis tyrimas atskleidė galimą ryšį tarp dirbtinių saldiklių ir padidėjusios vėžio rizikos. O nacionalinės sveikatos organizacijos, pavyzdžiui, Kanados, jau seniai perspėjo, kad nulinės ar mažo kaloringumo cukraus pakaitalai nėra nei būtini, nei naudingi.

Tačiau praėjusį mėnesį PSO pabrėžė, kad įspėjimas yra „sąlyginis“ dėl tyrimų, kuriais buvo grindžiamos jos išvados, dalyvių įvairovės, taip pat dėl ​​labai sudėtingų saldiklių be cukraus vartojimo įpročių.

(Ne)žinia apie galimą aspartamo riziką

Tikimasi, kad IARC saugos apžvalga sustiprins esamus įrodymus, daugiausia dėmesio skiriant aspartamui, kuris istoriškai buvo prieštaringas.

„IARC nėra maisto saugos įstaiga“, – pranešime teigė Frances Hunt-Wood, Tarptautinės saldiklių asociacijos generalinė sekretorė.

„Aspartamas yra vienas iš labiausiai ištirtų ingredientų istorijoje, daugiau nei 90 maisto saugos agentūrų visame pasaulyje paskelbė, kad jis yra saugus, įskaitant Europos maisto saugos tarnybą, kuri iki šiol atliko išsamiausią aspartamo saugos vertinimą“.

Organizacija, kurios nariai yra Mars Wrigley – pirmaujanti pasaulyje šokolado, kramtomosios gumos, mėtinių ir vaisinių saldumynų gamintoja bei „Coca-Cola“, teigė turinti „rimtų nuogastavimų dėl IARC peržiūros, kuri gali suklaidinti vartotojus“.

Aspartamą patvirtino naudoti daugelio šalių, įskaitant JAV, Europą ir Kanadą, reguliavimo institucijos, todėl jis yra saugus vartoti neviršijant leistinų paros normų.

Ar geriau vartoti cukrų?

Kai kurie ekspertai pabrėžė, kad susiejant aspartamą su vėžiu cukrus netampa pageidaujama alternatyva. Pavyzdžiui, per didelis cukraus vartojimas taip pat gali prisidėti prie nutukimo, kuris yra svarbus vėžio rizikos veiksnys.

Praėjusį mėnesį Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) paskelbtos gairės, kuriose patariama nenaudoti necukrinių saldiklių svorio kontrolei, sukėlė susirūpinimą medicinos specialistams.

Tomas Sandersas, Londono King's College mitybos ir dietologijos profesorius emeritas, kritikavo gaires, kad jose neatsižvelgiama į „realią situaciją“, ypač dietologijos srityje.

„Kartais jūs bandote priversti žmones kontroliuoti savo svorį, tai yra sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį, ir tai gali padėti, jei žmonės geria cukringus gėrimus, pereidami prie sumažinto kaloringumo gėrimų arba be kalorijų gėrimų“, – paaiškino jis.

Sandersas pabrėžė, kad laukiama IARC ataskaita „nepaskelbta, o JECFA ataskaitos rizikos vertinimas dar turi būti atliktas“. Tačiau jis pridūrė, kad „medžiagos, turinčios įtikinamų įrodymų (pvz., perdirbta mėsa) arba galimų vėžio įrodymų (pvz., raudonos mėsos) reikėtų vengti". Tie, kurie patenka į „galimų kategoriją", dėl jų , tikriausiai, „nerimauti neverta", nes įrodymų yra nedaug“, – sakė jis.

„Veiksmų paprastai reikia tik tada, kai įrodymai yra įtikinami“, – sakė jis.

Kuriuose Europos gaminiuose yra aspartamo?

Aspartamas plačiai naudojamas nuo devintojo dešimtmečio, o jo yra daugiau nei 6000 produktų visame pasaulyje.

Europos Sąjungoje ir JK galite rasti aspartamą, nurodytą produktų etiketėse, arba jo E numerį E-951.

Kodėl jis taip paplitęs maisto produktuose? Dirbtinis saldiklis yra maždaug 200 kartų saldesnis už įprastą cukrų.

O dėl intensyvaus saldumo, norint pasiekti norimą maisto ir gėrimų saldumo lygį, reikia tik nedidelio jo kiekio – rezultatas – mažiau kalorijų lyginant su cukrumi.

Taigi, kuriuose gaminiuose greičiausiai jis būtų naudojamas Europoje?

Aspartamas dažniausiai yra stalo saldiklių, tokių kaip Canderel, Equal ir Hermesetas, pavidalu, kurie paprastai naudojami kaip cukraus alternatyva karštuose gėrimuose, tokiuose kaip kava ir arbata.

Dietiniai gaivieji gėrimai

Daugelis populiarių gėrimų prekių ženklų siūlo dietines savo gėrimų versijas, pvz., Diet Coke, Coke Zero, Pepsi Max, Sprite Zero ir Fanta Zero, kuriuose naudojamas aspartamas saldumui suteikti be papildomų kalorijų.

Becukrė kramtomoji guma, saldainiai ir mėtos

Kramtomoji guma, tokia kaip Extra, Orbit, Trident, Hollywood, Mentos, Freedent ir Airwaves be cukraus, yra aspartamas yra naudojamas kaip pagrindinis arba vienas iš pagrindinių saldiklių.

Mažo kaloringumo jogurtai ir desertai

Kai kurie jogurto prekės ženklai, tokie kaip Yoplait ir Müller Light, gamina mažai kalorijų turinčius maisto produktus, kurių sudėtyje yra aspartamo saldinimo tikslais.

Panašiai kai kuriuose desertuose be cukraus arba sumažinto cukraus kiekio, pavyzdžiui, putėsiai, pudingai ir želatina, taip pat gali būti aspartamo.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder