Maistingi, vertingi ir kone stebuklingi: superuogomis vadinami šaltalankiai ir originalūs jų paruošimo receptai
Tačiau veltui – šaltalankiai yra ne tik itin naudingi sveikatai, bet ir tinkamai paruošti išties stebina savo panaudojimo galimybėmis virtuvėje.
Šių uogų derlius pradedamas nuimti antroje rugpjūčio pusėje ir baigiamas rugsėjo gale, dėl to dabar yra pats geriausias laikas mėgautis jų šviežumu, privalumais bei kulinariniu potencialu.
Sveikatos ir skonio užtaisas
Uogienės, medus, sultys, nektarai, sirupai.
Tai tik dalis produktų, kurių gamybai naudojami šaltalankiai.
Lietuviai šaltalankio uogas išties mėgsta.
Galime drąsiai sakyti, kad produktų iš šaltalankių vartojimas pastaruoju metu išgyvena tikrą renesansą.
Tautiečiai itin vertina šių uogų išskirtinį skonį ir gerąsias maistines savybes, todėl noriai deda minėtus produktus į savo pirkinių krepšelius.
Be to, analizuodami duomenis taip pat matome, kad šių gaminių daugiausiai perkama spalio ir gruodžio mėnesiais, kai jau būna pasibaigęs šaltalankių derlius, prasideda peršalimo ligų sezonas ir artėja didžiosios metų šventės.
Tad akivaizdu, kad šaltalankiai vertinami ir kaip gardus pagardas prie šventinių patiekalų, ir kaip puikus pagalbininkas stiprinant imunitetą.
Džiugina augantis lietuvių noras šaltalankių valgyti kuo daugiau, nes šios uogos yra kone stebuklingos.
Dar prieš keturis šimtus metų Sibire atsidūrę kazokai, neturėdami vaistų, rado veiksmingą išeitį.
Jie šaltalankiais gydė žaizdas ir stiprino sveikatą.
Tai – ne veltui: šios uogos ypač turtingos vitaminu C, taip pat B, E grupės vitaminais, karotinu, folio rūgštimi, gliukoze, geležimi, magniu.
Tačiau šaltalankiai ne tik vadinami vaistu nuo šimto ligų – dar daugiau yra pastarųjų panaudojimo virtuvėje būdų.
Iš jų gaminamas aliejus, arbata, uogienės, džemai, desertai, indiškas padažas mėsai čatnis ir dar daugelis kitų patiekalų, kurie tikrai visapusiškai praturtins mitybą.
Tuo metu norint išsaugoti šaltalankių vertingas medžiagas iki pavasario, uogas galima sutrinti ir užšaldyti arba džiovinti orkaitėje.
Naujas smaližių favoritas: šaltalankių ir sūrio pyragas
Reikės:
pusės pakelio mėgstamų sausainių,
3 valgomųjų šaukštų cukraus,
1 valgomojo šaukšto kakavos,
1 puodelio graikinių riešutų,
50 g ištirpinto sviesto,
200 g perrinktų ir nuplautų šaltalankių,
250 g maskarponės sūrio,
1 valgomojo šaukšto medaus,
1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių,
žiupsnelio kukurūzų krakmolo.
Pirmiausia, sulaužykite sausainius, tada įberkite šaukštą cukraus, kakavos, riešutus, supilkite ištirpintą sviestą.
Viską sutrinkite trintuvu, iš turimos masės suformuokite pyrago pagrindą.
Tuomet iš šaltalankių išspauskite sultis, kitame inde išplakite maskarponės sūrį, medų ir šaukštą cukraus.
Pusę turimų šaltalankių sulčių sumaišykite su šia mase, užpilkite ant pagrindo, suformuokite pyragą.
Tada pasigaminkite padažą. Likusias šaltalankių sultis užkaitinkite su cukrumi ant silpnos ugnies, kol sutirštės.
Po maždaug 7 minučių į padažą suberkite kukurūzų krakmolą, gerai išplakite. Leiskite atvėsti iki kambario temperatūros, tada užpilkite ant pyrago.
Jį laikykite šaldytuve ir gardžiuokitės!
Net neverta abejoti – išbandžius šį receptą, šaltalankių ir sūrio pyragas taps visos šeimos numylėtiniu.
Šis desertas išties stebina įvairiausių skonių deriniu.
Tai šviežias, labai gardus, kitoks sūrio pyragas, kuriam neatsispirs joks smaližius.
Sveika ir nuostabiai gardi: šaltalankių uogienė su medumi
Reikės:
200 g perrinktų ir nuplautų šaltalankių,
10 g šviežio imbiero,
50 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių,
1 šviežio rozmarino stiebelio,
100 g medaus.
Pirmiausia, sutarkuokite imbierą, tada supjaustykite rozmariną.
Viską sudėkite į keptuvę, suberkite šaltalankius, įpilkite apelsinų sultis.
Palaukite, kol užvirs, lėtai maišykite, tuomet 15-20 minučių patroškinkite.
Tuo pačiu keptuvėje sutrinkite uogas, toliau maišykite, vėliau masę perkoškite tankiu sieteliu, išklotu dviguba marle.
Viską vėl sudėkite į keptuvę, įdėkite medų, leiskite užvirti, tada 5–10 minučių patroškinkite.
Baigę, supilkite uogienę į sterilų stiklainį, leiskite atvėsti, laikykite šaldytuve. Skanaus!
Ši uogienė puikiai tiks arbatai, desertams pagardinti, skaniausiems pyragams pertepti.
Ji taip pat nuostabiai derės prie mėsos patiekalų, sūrio, įvairiausių kokteilių.
Tokia uogienė yra be galo aromatinga, švelnaus skonio ir, svarbiausia, kupina daugybės vitaminų bei maistinių medžiagų.
Jei patiko straipsnis, nepamirškite pasidalinti su draugais Facebook!
Taip pat skaitykite:
- Nemiga: 10 efektyvių patarimų kaip ją įveikti
- Liepžiedžiai: nuo kosulio, padidėjusio kraujospūdžio, nerimo ir ne tik
- Rytiniai sąnarių skausmai gali signalizuoti apie podagrą
- 10 priežasčių, kodėl turėtume valgyti paprikas
- Prabudote vidury nakties? Vėl užmigti per minutę padeda populiarus triukas
- Galvos skausmas perspėja ir apie tai, kad metas išgerti vandens
Rašyti komentarą