Maisto produktuose esančios žalingos medžiagos, kurių turėtumėte vengti

Turbūt esate girdėję, jog tam tikri maisto produktuose esantys ingredientai yra pavojingi sveikatai ir toksiški. Deja, kartais tai yra tiesa. 

Šios medžiagos yra ypač pavojingos sveikatai, jei suvartojamos dideliais kiekiais. 

Kokių medžiagų turėtumėte vengti?

Bisfenolis A 

Bisfenolis A (arba BPA) yra cheminė medžiaga, randama plastike bei maisto produktuose, kurie yra laikomi metalinėse skardinėse (pvz., konservuoti pomidorai). 

BPA gali imituoti estrogenus organizme. Tai gali lemti reprodukcinės sveikatos problemas, padidinti krūties bei prostatos vėžio išsivystymą vaisiui. 

Kiti tyrimai rodo, jog BPA gali didinti diabeto ir nutukimo riziką. Gera žinia ta, jog daugelis plastiko bei skardinių BPA nebeturi. Tačiau kiti gamintojai BPA pakeitė į bisfenolį-S, kuris gali būti dar toksiškesnis.

Venkite plastikinių indelių, vandens plastikiniuose buteliuose. Rinkitės stiklainiuose esančius maisto produktus. 

Transriebalai

Dirbtiniai transriebalai yra pagaminami prijungiant vandenilio molekules prie nesočiųjų aliejų, paverčiant juos kieta medžiaga. Jie naudojami maisto pusgaminiuose, margarine, užkandžiuose ir supakuotuose konditerijos gaminiuose.

Tyrimai rodo, jog šie riebalai gali sukelti uždegimines reakcijas ir neigiamai veikti širdies funkciją. 

Policikliniai aromatiniai angliavandeniliai

Šios medžiagos yra priskiriamos aplinkos taršos dalelėms. Policikliniai aromatiniai angliavandeniliai išsiskiria deginant organines medžiagas, tačiau jų galima rasti ir maiste.

Kai mėsa yra kepama ar grilinama aukštose temperatūrose, riebalai nukrenta ant karštų paviršių ir išskiria policiklinius aromatinius angliavandenilius. 

Tyrimai rodo, jog visos rūšys grilintos mėsos išskiria tokius pačius kiekius toksiškų angliavandenilių. 

Šios medžiagos didina krūties, inkstų, gaubtinės žarnos ir prostatos vėžio išsivystymo riziką. 

Kumarinas cinamone

Kumarinas yra toksinė medžiaga, randama C. cassia, C. loureiroi ir C. burmannii rūšių cinamone. Šio tipo cinamonas dažniausiai ir sutinkamas maisto prekių parduotuvėse. 

Dideli šios medžiagos kiekiai  gali padidinti vėžio ir kepenų pažeidimo riziką. 

Jei norite išvengti šio toksino, ieškokite Ceylon cinamono ar cinamono, išgauto iš Cinnamomum verum augalo. 

Pridėtinis cukrus

Pridėtinis cukrus dažnai vadinamas “tuščiomis kalorijomis”. 

Toks cukrus yra pavojingas sveikatai. Cukrus, turintis didelį fruktozės kiekį, pavyzdžiui, kukurūzų sirupas gali didinti diabeto, metabolinio sindromo, kepenų suriebėjimo ir vėžio riziką. 

Venkite gazuotų gėrimų, vaisių sulčių, pusgaminių ir desertų, stenkitės tokius produktus vartoti su saiku.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder