Pasirodo, tinkamai paruošti agurkai yra ne tik skanūs, bet ir natūralūs probiotikai, palaikantys žarnyno sveikatą.
Kartu svarbu nepiktnaudžiauti jais - nepaisant jų naudos, jie turi ir trūkumų, kurių verta nepamiršti.
Daržovės yra naudingos sveikatai - tuo niekas neabejoja. Nė vienas mitybos specialistas nepatartų išbraukti žiedinių kopūstų ar kopūstų iš savo kasdienės mitybos raciono.
Tas pats pasakytina ir apie agurkus - kai jie švieži, vertinami dėl savo lengvumo ir šviežumo. Tačiau jei juos rauginate, iš karto kyla daug klausimų: ar jie nepraranda savo naudos?
Viena vertus, raugintos daržovės palaiko žarnyno mikroflorą, veikia kaip natūralūs probiotikai.
Kita vertus, marinatuose paprastai būna daug druskos, o natrio perteklius ne visada naudingas.
Jei niekada nesusimąstėte, kaip agurkai virsta tokiu traškiu skanėstu, tai labai paprasta:
Švieži agurkai užpilami vandeniu, druska, aromatiniais prieskoniais - dažniausiai krapais ir česnakais - ir paliekami kelioms dienoms. Po trijų dienų paruošiamas gardus užkandis.
Beje, panašiai galima rauginti ir kitas daržoves.
Marinuoti agurkai: kaip juos paruošti
Marinuoti agurkai iš esmės yra tie patys paprasti agurkai, tik specialiai apdoroti.
Tačiau jų nauda tiesiogiai priklauso nuo to, kaip jie buvo paruošti.
Mitybos specialistė Maya Feller aiškina, kad yra du pagrindiniai marinavimo būdai.
Pirmasis yra fermentavimas. Agurkai ar kitos daržovės panardinami į sūrų sūrymą, kuriame natūralios bakterijos pradeda skaidyti cukrų.
Būtent šis procesas suteikia jiems būdingą rūgštoką ir aštrų skonį - tai tikro rauginimo požymis.
Antrasis variantas - klasikinis mirkymas acte. Ir čia yra svarbus niuansas: jei acte yra vadinamosios „gimdos“ - drebučių pavidalo nuosėdų, kurias sudaro naudingosios bakterijos, - vyksta rūgimo procesas.
Tačiau jei tokio bakterijų sluoksnio nėra, fermentacija nevyksta. Tokiu atveju produktas yra marinuotas, o ne fermentuotas, todėl neturi probiotinių savybių.
Raugintų agurkų nauda
Kaip jau minėta, dauguma marinuotų agurkų yra rauginti, o tai reiškia, kad juose yra daug naudingų probiotinių bakterijų, kurios palaiko žarnyno sveikatą.
Fermentacijos metu natūralūs daržovėse esantys cukrūs suskaidomi ir paverčiami pieno rūgštimi, kuri suteikia produktui probiotinių savybių.
Kaip tikriausiai žinote, žarnyno sveikata yra bendros sveikatos pagrindas.
Mikrobiomas yra atsakingas ne tik už virškinimą, bet ir veikia imuninę sistemą ir net padeda palaikyti optimalų svorį.
Taigi, jei nuspręsite pikniko metu į dešrainį įdėti marinuotų agurkėlių, tai bus ne tik skanu, bet ir naudinga jūsų sveikatai.
Marinuoti agurkai palaiko regėjimą
Jei ilgai dirbate kompiuteriu arba dažnai naudojatės prietaisais, marinuoti agurkai gali būti naudingi jūsų regėjimui.
Juose gausu vitamino A, kuris atlieka svarbų vaidmenį palaikant akių sveikatą. Be to, šis vitaminas teigiamai veikia imuninę sistemą.
Marinuoti agurkai stiprina kaulus
Marinuotuose agurkuose taip pat yra vitamino K, kuris būtinas osteoporozės prevencijai.
Vitaminas K padeda organizmui tinkamai įsisavinti kalcį, kuris padeda stiprinti kaulus.
Marinuoti agurkai padeda sumažinti raumenų mėšlungį
Agurkai dėl savo sudėties gali būti naudingi tiems, kuriuos vargina raumenų mėšlungis, nes jie palaiko mineralinių medžiagų pusiausvyrą organizme, o tai padeda sumažinti tokius nemalonius pojūčius.
Kodėl marinuoti agurkai yra kenksmingi
Tačiau marinuoti agurkai gali būti ir žalingi. Visų pirma:
Perdirbti marinuoti agurkai gali neturėti probiotinių savybių ir juose gali būti konservantų.
Jei norite gauti kuo daugiau naudos iš marinuotų agurkų, rinkitės atšaldytus variantus.
Nes ilgam laikymui skirtuose agurkuose dažnai būna acto, kuris sunaikina didžiąją dalį naudingųjų savybių, turinčių probiotinį poveikį.
Be to, tokiuose agurkuose dažnai būna konservantų ir padidintas natrio kiekis, kad pailgėtų jų galiojimo laikas. Atšaldyti agurkai bus naudingesni jūsų sveikatai.
Marinuoti agurkai gali sukelti pilvo pūtimą
Jei suvalgę marinuotų agurkų jaučiate pilvo pūtimą, tai gali būti dėl fermentacijos proceso.
Sūrus maistas, pavyzdžiui, konservuoti agurkai, dažnai sukelia pilvo pūtimą, nes dėl acto jie praranda savo probiotines savybes.
Tuo tarpu šviežiuose raugintuose agurkuose natrio yra mažiau ir jie tokių problemų nesukelia. Pilvo pūtimas gali atsirasti ir dėl per didelio šio užkandžio vartojimo.
Marinuotuose agurkuose dažnai būna daug natrio
Nepamirškite, kad marinuoti agurkai, ypač rauginti su druska, gali būti naudingi sportininkams, netekusiems daug elektrolitų, tačiau juose yra daug natrio - apie 313 miligramų vienoje porcijoje.
Tai gana daug vidutiniam žmogui. Amerikos širdies asociacija rekomenduoja neviršyti 1,5 gramo natrio per dieną, todėl būtinai vartokite saikingai.
Rašyti komentarą