Padės deginti riebalus ir pagreitins medžiagų apykaitą

Mokslininkai įvardijo prieskonį, kuris padeda deginti riebalus ir pagreitina medžiagų apykaitą

(1)

Kardamonas dėl savo šilto, aštraus ir šiek tiek saldaus skonio naudojamas gaminant maistą visame pasaulyje. Tačiau daugelis iš mūsų šio prieskonio dedame gana retai.

Tačiau jei naujo tyrimo, kurį atliko Teksaso A&M universitetas ir Meksikos nacionalinis sveikatos mokslų ir mitybos institutas, rezultatai yra teisingi, galbūt norėsime pradėti į savo mitybą įtraukti daugiau kardamono, - praneša. "Newsweek".

"Nustatėme, kad šis nedidelis prieskonis gali deginti kalorijas ir palaikyti kūno svorį, kartu didindamas apetitą ir maisto suvartojimą", - sakė Teksaso A&M universiteto sodininkystės ir maisto mokslo profesorius Luisas Cisnerosas-Cevallosas.

Tarptautiniame molekulinių mokslų žurnale "International Journal of Molecular Sciences" paskelbtame tyrime mokslininkai 14 savaičių maitino peles maistu, kuriame buvo 0, 3, 6 arba 12 proc. kardamono sėklų.

Eksperimento metu pelės, gavusios daug kardamono turinčią dietą, priaugo mažiau svorio nei kontrolinė grupė, nors valgė šiek tiek daugiau.

Tai lėmė sumažėjęs kūno riebalų kiekis ir padidėjusi raumenų masė.

Biocheminiu požiūriu kardamono vartojimas padidino riebalų skaidymą ir sumažino riebalų sankaupų dydį, neleisdamas kauptis riebalams audiniuose.

Taip pat nustatyta, kad jis padidino mitochondrijų - energiją gaminančių ląstelės "jėgainių" - koncentraciją raumenų audiniuose ir kepenyse.

Dėl to padidėja bendros ląstelės energijos sąnaudos.

Tyrėjai nustatė, kad šį poveikį lėmė pokyčiai smegenyse, kontroliuojančiose apetitą, energijos sąnaudas ir riebalų kaupimą.

Ankstesni tyrimai parodė, kad kardamonas pasižymi papildomomis priešuždegiminėmis savybėmis, o tai rodo, kad šis prieskonis gali padėti daugeliui mūsų bendros sveikatos aspektų.

Kardamono ir jo natūraliai randamų junginių pagrindu galima sukurti daugybę potencialių sveikatos produktų.

Kardamono sėklos, turinčios šį naują funkcionalumą, gali būti naudojamos įvairiose pramonės šakose, įskaitant sporto pramonę, funkcinius maisto produktus ir maisto papildus, siekiant gaminti sveikesnius produktus.

Tačiau kiek kardamono reikia suvalgyti, kad pajustume šį teigiamą poveikį?

Tyrimo autoriai teigia, kad vidutiniam suaugusiam žmogui kasdien reikia suvalgyti bent aštuonias-dešimt kardamono ankščių, o tai yra daug.

Be to, šis tyrimas buvo atliktas tik su pelėmis, todėl reikia atlikti daugiau darbų, kad būtų galima nustatyti, ar panašūs rezultatai būtų pastebėti ir žmonėms.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder