Mokslininkai įvardijo sveikiausius angliavandenius, kuriuos galima valgyti esant aukštam kraujospūdžiui

Pažymima, kad daug skaidulinių medžiagų turintys angliavandeniai geriausiai veikia hipertenziją.

Pažymima, kad daug skaidulinių medžiagų turintys angliavandeniai geriausiai veikia hipertenziją.

Šiais laikais angliavandeniai yra „priešai“, o kai kurie „ekspertai“ skatina vartoti daug riebalų turinčius maisto produktus. Jei turite aukštą kraujospūdį, nereikia aukoti angliavandenių.

Leidinys „Health Digest“ rašo, kad 2021 m. žurnale „Hypertension“ paskelbtame tyrime teigiama, jog geriausia angliavandenius riboti iki 50-55 % dienos kalorijų, kartu užtikrinant, kad tie angliavandeniai būtų „sveiki“, o ne rafinuoti.

Remiantis 2019 m. žurnale „Current Nutrition Reports“ paskelbta apžvalga, didesnė tikimybė, kad jums išsivystys aukštas kraujospūdis, jei nevalgysite pakankamai kokybiškų angliavandenių arba valgysite per daug rafinuotų ar perdirbtų angliavandenių, kuriuose yra daug cukraus. 

Vaisiai, daržovės ir neskaldyti grūdai gali laikinai sumažinti kraujospūdį ir sumažinti hipertenzijos išsivystymo riziką, tačiau maisto produktai ir gėrimai su pridėtiniu cukrumi yra susiję su padidėjusia aukšto kraujospūdžio rizika.

Kokybiškuose angliavandeniuose paprastai būna daugiau skaidulinių medžiagų ir mažai cukraus. 

Skaidulos padeda palaikyti sveikas žarnyno bakterijas, kurios gamina trumpos grandinės riebalų rūgštis, padedančias mažinti kraujospūdį. 

Kokybiški angliavandeniai taip pat pasižymi mažesniu glikemijos indeksu.

„Dabar manoma, kad mažo glikemijos indekso maisto produktai mažina cukraus kiekį kraujyje, todėl mažėja insulino ir leptino kiekis, o tai lemia mažesnį kraujospūdį“, - laikraščiui sakė mitybos specialistas Angelas Lukas.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder