Coca-cola skardinės

Negerkite iš jų: limonadas skardinėse gali būti pavojingesnės už gazuotus gėrimus

Gėrimai aliuminio skardinėse yra patogūs, kad ir ką kas sakytų. Jie nesudūžta ir atlaiko net gana stiprius smūgius. Tačiau ką galima pasakyti apie pačias skardines, ar tokia pakuotė tikrai saugi sveikatai? - pasidomėjo thevoicemag.

Gazuoti gėrimai garsėja ne kaip patys sveikiausi.

Juose paprastai būna daug kalorijų, juose esantis cukrus ir rūgštis gali suniokoti dantis, be to, jie gali sukelti skrandžio ir virškinimo problemų.

Mokslininkai ragina žmones nustoti gerti saldžius gėrimus, net ir tuos, kuriuose yra cukraus pakaitalų, ir pereiti prie paprasto vandens, arbatos ir kitų mažiau kenksmingų gėrimų.

Tačiau pasirodo, kad ir aliuminio skardinė, kurioje parduodamas šis gazuotas gėrimas, nėra tokia paprasta.

Mokslininkai teigia, kad gerti limonadą tiesiai iš aliuminio skardinės nėra gera mintis.

Surinkome jų argumentus ir paaiškinome, kodėl turėtumėte pereiti prie kitokios pakuotės arba bent jau negerti tiesiai iš skardinės, o prieš geriant perpilti gėrimą į stiklinę.

Bakterijos

Viename iš 2017 m. atliktų eksperimentų nustatyta, kad ant parduotuvėje perkamų limonado skardinių paviršiaus yra nemažai bakterijų, tarp jų ir tokių, kurios gali būti kenksmingos mūsų sveikatai.

Štai, pavyzdžiui, E. coli bakterijų gausiai rasta skardinių viršuje, kaip tik toje vietoje, kur yra gėrimo skylutė.

Šis mikroorganizmas gali sukelti viduriavimą ir kvėpavimo takų ligas.

Be to, kitas eksperimentas atskleidė, kad ant skardinių paviršiaus - tiek lentynose, tiek parduodamų prekybos automatuose - be E. coli rasta Enterobacter cloacae, Stenotrophomonas maltophilia, Pseudomonas luteola, kurie taip pat laikomi oportunistiniais mikroorganizmais ir gali sukelti sunkias ligas.

Viena iš populiarių gąsdinančių istorijų susijusi su pasakojimu apie JAV gyventoją, kuris išgėrė limonado iš skardinės, užsikrėtė leptospiroze ir netrukus mirė.

Pranešama, kad infekciją sukėlė žiurkių šlapimo pėdsakai ant skardinės, o pats graužikas buvo leptospirozės nešiotojas.

Nors iš tiesų galima užsikrėsti nuo graužikų, mirtinas atvejis nebuvo patvirtintas. 

Bet kokiu atveju idėja nuvalyti skardinių viršų prieš geriant ar naudojant šiaudelį nėra tokia jau bloga.

Bisfenolis A

Šis cheminis junginys yra daugelio plastikinių daiktų, įskaitant skaidrius vandens butelius, sudedamoji dalis.

Tačiau jis taip pat dažnai naudojamas gaminant aliuminio skardines - kaip epoksidinių tarpiklių, kurie taip pat yra pakuotės dalis ir naudojami produktams apsaugoti nuo užteršimo, dalis.

Mokslininkai nustatė, kad bisfenolis A gali "ištekėti" iš tarpinės ir patekti į gėrimą.

Tokių gėrimų vartojimas sukelia kraujospūdžio padidėjimą.

Vieno Korėjos mokslininkų atlikto tyrimo dalyviai kelias dienas gėrė tą patį gėrimą iš stiklinių butelių ir aliuminio skardinių.

Netrukus paaiškėjo du dalykai.

Pirma, iš skardinių gėrusiųjų šlapime bisfenolio A kiekis padidėjo 1600 %.

Antra, sistolinis kraujospūdis pakilo 4,5 punkto.

Nors sveikiems žmonėms toks padidėjimas beveik neturėjo įtakos, žmonėms, turintiems širdies ir kraujagyslių problemų, toks šuolis gali tapti rimtu išbandymu, dėl kurio būklė gali pablogėti.

Gamintojai yra suinteresuoti kurti saugesnes skardines, t. y. tokias, kuriose nėra bisfenolio A, todėl vis dažniau naudojamos saugesnės pakuotės.

Aliuminis

Teiginys, kad pats aliuminis gali būti pavojingas sveikatai, neatrodo moksliškai įrodytas. Informacija, kad aliuminis iš skardinių gali patekti į jose esantį gėrimą ir vėliau sukelti vėžį ir neurologinius sutrikimus, pasirodė esanti labiau gąsdinanti nei teisinga.

Vis dėlto mokslininkai neturi pagrindo manyti, kad aliuminis dideliais kiekiais gali prasiskverbti į limonadą, o paskui į organizmą.

Manoma, kad į organizmą tokiu būdu gali patekti ne daugiau kaip 1 % aliuminio, o 99,9 % jo pašalins inkstai.

Akivaizdu, kad šis nedidelis aliuminio kiekis nepadarys jokios pastebimos žalos organizmui.

Pagalvokite apie gerai žinomą maistinę foliją, kuri paprastai naudojama gaminant maistą - ji taip pat pagaminta iš aliuminio, o jos naudojimas kulinarijoje laikomas saugiu.

Apibendrinant galima teigti, kad tikrai neturėtumėte gerti iš aliuminio skardinių. Ypač atsargūs turėtų būti tie, kurių imuninė sistema nusilpusi, ir tie, kurie turi širdies problemų. 

Bendra rekomendacija visiems - pilti gėrimą į stiklinę, o jei tai neįmanoma, reikėtų naudoti šiaudelį arba atsargiai nuvalyti skardinės viršų, kuris tiesiog knibždėte knibžda mikroorganizmų, tarp kurių gali būti ir pavojingų.

Organizatorių nuotr.

Jei patiko straipsnis, nepamirškite pasidalinti su savo draugais Facebook!

Taip pat skaitykite:

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder