Marius Lasinskas

Nuo šiol į pušis žiūrėsite kitaip: žolininkas paaiškino, kodėl dabar geriausias metas prisirinkti jų spyglių

(4) 2021 m. gruodžio 6 d. 06:30 aA Daugumą vaistažolių, iš kurių šaltuoju sezonu taip gera pasidaryti šiltos arbatos, renkame vasarą. Tačiau net jei ir nespėjote jų prisirinkti, o dabar svajojate sušildyti ir pastiprinti organizmą puodeliu natūralios arbatos iš sau artimos aplinkos – nepavėlavote.





 

Vaistažolių žinovai žiemos metu bene labiausiai vertina pušis, kurios spyglių arbata nuo seno naudota įvairiems susirgimams gydyti ir organizmui stiprinti. Kodėl verta prisirinkti pušų spyglių ir kokiu poveikiu jie pasižymi, pasikalbėjome su vaistininku ir žolininku Mariumi Lasinsku.

Pušys gelbsti žmogui nuo seniausiųjų laikų

Pušų spyglių arbata – laiko patikrintas gėrimas šaltiems vakarams, kurio nauda žmogaus sveikatai vertinama iki šiandien. Nors šia arbata galima mėgautis visus metus, žiemos sezonu pušų spygliai tampa ypač vertingi.

Kaip teigia vaistininkas ir žolininkas Marius Lasinskas, dabar yra pats metas pasinaudoti vertingomis spygliuočių medžių savybėmis.

„Liūlys iki kelių, aukšta temperatūra, galvą skaudą, o vasaros metu patingėjote prisirinkti vaistažolių į savo šeimos sveikatos vaistinėlę – pagalbos ranką jums tiesia draugai spygliuočiai medžiai: pušys, eglės, kadagiai.

Nuo seniausiųjų laikų pušys pagelbėjo žmonėms kovoti su žiemos negandomis. Kai prasideda šalčiai, pušų spygliai tampa patys pačiausi, todėl juos ir reiktų rinkti gruodį, sausį, vasarį“, – sako M. Lasinskas.

Anot žolininko, vėliau rinksime pumpurus, dar vėliau – jaunus ūglius. O štai sakus galime rinkti ištisus metus. Skirtingos pušų dalys pasižymi įvairiomis naudingomis savybėmis, teigiamai veikiančiomis žmogaus savijautą ir sveikatą.

Archyvų nuotr.

Spygliai © DELFI / Rita Gečiūnaitė



„Spygliuose ir pumpuruose yra gausybė biologiškai aktyvių medžiagų, tokių kaip eteriniai aliejai, kartumynai, raugai, sakai, flavonoidai, karotenoidai, vitaminas C. Šios medžiagos slopina uždegimus, skatina atsikosėjimą, padeda esant įvairioms kvėpavimo sistemos ligoms, tokioms kaip peršalimas ir gripas, taip pat skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą“, – vertingas pušų spyglių ir pumpurų savybes vardija žolininkas.

Stiprina organizmą ir gerina virškinimą

Anot M. Lasinsko, skirtingų pušų dalių panaudojimas gali būti labai įvairus. Iš spyglių ir pumpurų galime daryti užpilus, nuovirus, vonias, inhaliacijas, tepalus. Būtent pušų spygliai ir pumpurai yra dažniausiai vaistažolininkų naudojamos spygliuočio dalys.

„Visos pušų dalys turi stiprių priešbakterinių ir priešvirusinių savybių.

Dažniausiai vaistažolininkai naudoja pušų spyglius ir pumpurus. Pušų nuovirais gydome bronchitus, peršalimus, gripus, įvairias uždegimines ligas, sąnarių ligoms galime vartoti nuovirus į vidų ir daryti vonias.

Pušų spygliuose yra daug vitamino C, chlorofilų, todėl spygliai gali būti vartojami vitamino C trūkumo atvejais, esant mažakraujystei.

Spyglius mes galime rinkti ir vartoti šviežius visą žiemą, o džiovintus – ištisus metus“, – teigia M. Lasinskas.

Archyvų nuotr.

Pušynas

Kaip pataria žolininkas, spyglių arbatas galime vartoti, kai norime sustiprinti organizmą, pagerinti virškinimą, arba tiesiog gerti kaip gardžią žiemos arbatą. Taip pat pušų spyglių arbatą galima maišyti su kitais naudingais augalais: čiobreliais, raudonėliais, ar kitais spygliuočiais – pavyzdžiui, eglių ar kadagių spygliais.

Tačiau M. Lasinskas įspėja, jog spyglių arbatų nepatartina vartoti ant tuščio skrandžio tiems, kas turi aukštą skrandžio rūgštingumą, nes gali jį didinti.

„Jeigu gersite šviežių spyglių arbatą, tuomet, prieš dėdami į puodelį, gerai patrinkite tarp pirštų arba mediniais šaukštais, kad vanduo geriau ištrauktų biologiškai aktyvias medžiagas, esančias spygliuose. 1-2 arbatinius šaukštelius smulkintos žaliavos užpilkite karštu, apie 90oC vandeniu, ir palaikykite termose apie valandą“, – pataria žolininkas.

Taip pat jis nurodo, jog 1-2 stiklinės pušų spyglių arbatos bus atsigėrimui, 3-4 – sveikatinimuisi, 5-6 stiklinės – užklupus peršalimui, gripui ar kitai ūmiai ligai.

Vartoti arbatą rekomenduojama 7 dienas su 3 dienų pertrauka, o jeigu darysite mišinį su kitais augalais, galite gerti 21 dieną su 7 dienų pertrauka.

Archyvų nuotr.

Arbata

M. Lasinskas nurodo, jog jeigu liga yra lėtinė (užsitęsusi), tuomet teks vartoti 2-3 mėnesius, o dažnai tenka ir visus metus ar ilgiau. Žolininko patarimas – kai geriate vaistažolių arbatas, šalia vartokite ir medų, kuris pagerina vaistažolių poveikį.

Pušų naudą galime pajusti ne tik arbatose

Jeigu nenorite gerti daug arbatų, žolininkas siūlo pasigaminti iš spyglių nuovirą. Vieną saują spyglių užpilkite 0,5 litro vandens ir uždengus pavirkite ant silpnos ugnies vandens vonioje (puodas puode) apie 10 minučių.

Dar palikite apie 20 minučių, kad pritrauktų, ir gerkite po pusę stiklinės kelis kartus per dieną, 30-60 minučių prieš valgį, arba 1-2 valandas po valgio su trupučiu medaus arba natūraliomis sultimis.

Jei dar liko nuoviro, M. Lasinskas pataria vakare jo įsipilti į vonią ir pagulėti šiltoje pušų vonioje apie 15-20 minučių – tai padės atsipalaiduoti, greičiau sveikti po įvairių ligų, pagerins kvėpavimą.

„O kas norite dar paprastesnio recepto – išeikite pasivaikščioti į mišką su vaikais keletai valandų, pabėgiokite, pažaiskite.

Miške oras švaresnis 200 kartų, nei mieste, o kur dar spygliuočių išskiriamos medžiagos fitoncidai, eteriniai aliejai, medžių ošimas – visa tai gerina nuotaiką, stiprina plaučių veiklą, gerina imunitetą.

Miškas yra didžiulė dovana, kuria reikia rūpintis kiekvienam iš mūsų, jeigu norime turėti gerą sveikatą“, – sako M. Lasinskas.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder