Šiandien daugelis žmonių siekia palaikyti sąnarių sveikatą maisto papildais, tačiau moksliniai jų veiksmingumo įrodymai nėra visiškai įtikinami.
Tačiau maisto įtaka sąnarių būklei yra patvirtinta daugybės tyrimų. Kasdienė mityba gali ne tik palaikyti sąnarių sveikatą, bet ir užkirsti kelią jų nykimui.
Kokius produktus verta įtraukti į mitybą, kad palaikytumėte sąnarius, rašo TSN.
1. Sieros šaltiniai – kremzlių statybinė medžiaga
Siera yra nepakeičiama chondroitino ir gliukozamino, medžiagų, dalyvaujančių kremzlių audinių atsinaujinime, susidaryme.
Maisto produktai, kuriuose yra daug sieros, yra baltyminiai maisto produktai: mėsa (ypač jautiena ir kalakutiena), žuvis (lašiša, menkė), kiaušiniai, pieno produktai, ankštiniai, taip pat neskaldyti grūdai.
Reguliarus šių maisto produktų vartojimas padeda palaikyti sąnarių lankstumą ir jų amortizacines funkcijas.
2. Selenas – mikroelementas, apsaugantis sąnarius nuo uždegimo
Selenas ne tik padeda sierai įsitvirtinti audiniuose, bet ir turi ryškių antioksidacinių savybių, apsaugančių sąnarius nuo uždegimo ir oksidacinio streso.
Jis dalyvauja sąnarių apvalkalų ir skysčio atsinaujinime. Kad jo trūkumo nebūtų, įtraukite į racioną braziliškus riešutus (net 1 – 2 riešutai per dieną padengia paros normą), jūros žuvį, česnaką, kiaušinius, kepenis, grybus, lęšius ir avižas.
3. Vitaminas C – raktas į kolageno sintezę
Askorbo rūgštis yra būtina kolageno, baltymo, kuris yra sąnarių, raiščių ir sausgyslių sudėtyje, gamybai.
Taip pat vitaminas C stiprina kraujagysles ir skatina audinių gijimą esant mikropažeidimams.
Geriausi jo šaltiniai – šviežiai rauginti kopūstai, uogos (ypač juodieji serbentai ir šaltalankiai), kiviai, bulgariškieji pipirai, brokoliai, erškėtuogės ir citrusiniai vaisiai.
4. Vitaminas D – kaulų ir sąnarių pagalbininkas
Be pakankamo vitamino D kiekio kalcis nepasisavinamas, o tai turi įtakos ne tik kaulams, bet ir sąnarių funkcijai.
Jis taip pat dalyvauja imuninės reakcijos reguliacijoje ir gali mažinti uždegimą sąnariuose.
Įtraukite į racioną kiaušinių trynius, sviestą, menkių kepenėles, riebią žuvį. Rudenį ir žiemą ypač svarbu kontroliuoti vitamino D kiekį kraujyje ir, jei reikia, vartoti papildus.
5. Omega-3 riebalų rūgštys – natūralus priešuždegiminis vaistas
Omega-3 aktyviai kovoja su uždegimu, kuris dažnai lydi artritą ir artrozę.
Jos padeda išlaikyti sąnarių elastingumą ir mažina skausmą judant. Riebalų rūgštys yra jūros žuvyse (ypač skumbrėse, sardinėse, menkėse, silkėse), taip pat linų, kanapių ir alyvuogių aliejuje.
Reguliarus šių produktų vartojimas gali sulėtinti degeneracinius procesus kremzlėse.
6. Jūros kopūstai, grikiai ir neskaldytų grūdų produktai
Jodas, magnis, cinkas ir kiti mikroelementai, esantys jūros kopūstuose, grūduose, ruduosiuose ryžiuose ir sorose, dalyvauja fermentiniuose procesuose, veikiančiuose jungiamųjų audinių atsinaujinimą ir medžiagų apykaitą kremzlių audiniuose.
Šie produktai taip pat yra turtingi ląsteliena, kuri gerina vitaminų ir mineralų įsisavinimą.
Venkite cukraus perteklių ir perdirbtų produktų – jie skatina uždegimą ir sutrikdo mikrofloros pusiausvyrą, kuri daro įtaką bendrai organizmo būklei, įskaitant sąnarius.
Gerkite pakankamai vandens – sąnariams normaliai funkcionuoti reikalingas skystis, o jo kiekis tiesiogiai priklauso nuo vandens balanso.
Palaikykite normalų svorį – antsvoris yra vienas iš pagrindinių sąnarių pažeidimų veiksnių dėl nuolatinės perkrovos.
Išvada: sąnarių sveikata prasideda nuo maisto. Pilnavertė, subalansuota mityba, turtinga baltymais, antioksidantais, vitaminais ir naudingaisiais riebalais, gali žymiai sumažinti sąnarių ligų riziką ir sulėtinti jų progresavimą.
Šaltinis: cursorinfo.co.il

Rašyti komentarą