Žmonės petražoles vartojo inkstų, kepenų, smegenų ir širdies sveikatai gerinti.
Tyrimai taip pat rodo, kad jos gali padėti išvengti inkstų akmenų, palaikyti širdies sveikatą.
Petražolių eterinis aliejus taip pat pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, kurios gali užkirsti kelią per maistą plintančioms ligoms, rašo „Health“.
Petražolių nauda sveikatai
Petražolėse yra daug antioksidantų - tai vitaminas C, fenoliniai junginiai, flavonoidai ir karotinoidai.
Antioksidantai padeda išvengti oksidacinio streso, kuris yra susijęs su tokiomis sunkiomis lėtinėmis ligomis kaip širdies ligos, Alzheimerio liga, lėtinė obstrukcinė plaučių liga, reumatoidinis artritas ir inkstų ligos.
Petražolėse ypač gausu polifenolių, kurių nauda sveikatai įrodyta moksliniais tyrimais.
Vartojant daugiau šių galingų antioksidantų, pagerėja lipidų kiekis kraujyje, kraujospūdis, atsparumas insulinui ir sumažėja sisteminis uždegimas.
Mokslininkai mano, kad tai gali būti susiję su polifenolių poveikiu žarnyno mikrobiomui.
Petražolės mažina širdies ligų riziką
Petražolėse esantys antioksidantai gali sumažinti širdies ligų riziką.
Pavyzdžiui, petražolėse esantys karotinoidai gali padėti sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį, kraujospūdį ir uždegimą.
Petražolės apsaugo nuo inkstų akmenų susidarymo
Jos gali padėti išvengti inkstų akmenų susidarymo. Kai kurie tyrimai rodo, kad petražolės padeda reguliuoti šlapimo pH, todėl nesusidaro kalcio oksalato kristalai.
Šią naudą iš dalies gali lemti petražolėse esantis chlorofilas ir magnis.
Petražolės gerina kaulų sveikatą
Petražolėse ypač gausu vitamino K, kuris yra svarbi maistinė medžiaga kaulų sveikatai.
Vitaminas K būtinas baltymų, turinčių įtakos kaulų apykaitai, gamybai.
Pavyzdžiui, osteokalcinas yra nuo vitamino K priklausomas baltymas, galintis turėti įtakos kaulų atsinaujinimui ir mineralizacijai.
Į maistą dedant petražolių galima padidinti vitamino K kiekį ir išvengti maisto papildų poreikio.
Vos 2 valgomieji šaukštai šviežių petražolių suteikia visą vitamino K paros dozę.
Rašyti komentarą