Pavasario supermaistas: meškinio česnako nauda ir kontraindikacijos

Kuo naudingas meškinis česnakas, kokių medžiagų jame yra? 

Eterinis česnakų aliejus - veikia odą ir plaukus, pasižymi antivirusiniu, antiparazitiniu, antibakteriniu ir priešgrybeliniu poveikiu.

Askorbo rūgštis (vitaminas C) - palaiko imunitetą.

Beta karotinas (provitaminas A) - antioksidantas, stimuliuoja imunitetą.

Sieros turintys junginiai, polinesočiosios riebalų rūgštys - yra antioksidantai, hipolipideminės medžiagos (mažina cholesterolio kiekį), gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, skystina kraują.

Seleno turinčios aminorūgštys - pasižymi antikancerogeniniu poveikiu, t. y. saugo nuo vėžinių ląstelių susidarymo.

Pektinai - geras enterosorbentas, kuris pašalina toksinus.

Meškinis česnakas yra ankstyvas pavasario augalas. Ją įtraukti į savo mitybą svarbu dėl vitaminų trūkumo organizme šiuo laikotarpiu. Augalas pasižymi stipriu fitoncidiniu poveikiu, teigiamai veikia virškinamąjį traktą, gerina apetitą. 250-300 g meškinių česnakų padengia paros žmogaus vitamino C poreikį.

Meškiniai česnakai nuo seno liaudies medicinoje vartojami kaip vaistas nuo skorbuto - šią ligą sukelia ūmus vitamino C trūkumas. Kuo aukščiau kalnuose auga meškiniams česnakams, tuo didesnis vitamino C kiekis augale. Dar meškinis česnakas vartojamas gydant įvairias infekcines ir peršalimo ligas, reumatizmą, pūlingus uždegimus.

Vitaminai A, E, C, B grupės vitaminai laikomi gražios odos, plaukų, jaunystės ir reprodukcinės sveikatos vitaminais.

Svarbu žinoti:

Viskam reikia saiko: nepersivalgykite.

Dėl intensyvaus stimuliuojančio ir dirginančio poveikio skrandžio ir žarnyno gleivinei draudžiamas vaikams iki trejų metų.

Nevartokite meškinio česnako sergant bet kokiomis ūminėmis virškinimo trakto ligomis (skrandžio erozijomis ir opomis, pankreatitu, cholecistitu) ir lėtinių ligų paūmėjimu.

Taip pat padidėjusiam skrandžio rūgštingumui ir alergijai.

Nerekomenduojama vartoti nėščioms moterims.

Ką gaminti iš šviežių meškinių česnakų:

Žalias meškinis česnakas puikiai tinka lengvoms ir maistingoms pavasario salotoms gardinti. Pavyzdžiui, dažnai ruoškite salotas tik iš jų, pagardindami jas augaliniu aliejumi, alyvuogių aliejumi ir pan.

Galite pridėti kiaušinių, agurkų, kiaulpienių lapų, dilgėlių. Yra viena svarbi sąlyga: jei ruošiate patiekalą iš šviežių meškinių česnakų, paskui jį užpilate aliejumi arba grietine, tai padidina vitaminų įsisavinimą ir apsaugo nuo virškinamojo trakto dirginimo.

Jei juos dedate į sriubą, tai darykite likus porai minučių iki nuimant nuo viryklės. Po to - uždenkite dangčiu ir palikite pusvalandį pastovėti.

Palyginti aštrus meškinio česnako prieskonis tinka prie mėsos ar žuvies. Sumaišykite svogūnus, paprikas ir meškinius česnaku, po to įpilkite augalinio aliejaus arba grietinės.

Meškinius česnakus žiemai galite ruošti šaldydami (geriausia, nes šaldymas išsaugo vitaminus ir mikroelementus), marinuodami arba raugindami.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.