Pilvą Tomui skaudėdavo ir anksčiau, tačiau vienas požymis itin išgąsdino – diagnozė apvertė gyvenimą aukštyn kojom
Kadangi ši liga tiesiogiai veikia virškinamąjį traktą, pacientams tenka prisitaikyti prie naujų valgymo taisyklių, vengti tam tikrų maisto produktų ir ieškoti optimalaus raciono, kuris padėtų suvaldyti simptomus.
Kai Tomui buvo diagnozuotas opinis kolitas, jo mityba pasikeitė kardinaliai. Tomas sutiko pasidalyti savo istorija ir papasakoti, ko teko atsisakyti ir kokie pokyčiai padeda vėl gerai jaustis.
Ligos požymiai išgąsdino
„Jau seniai jutau, kad mano virškinimas nėra reguliarus. Kartais jo darbas primindavo tikrą loteriją – vieną dieną jo veikla sutrikdavo, o kitą darbas vėl pagreitėdavo. Ilgą laiką to nesureikšmindavau – tiesiog manydavau kažką ne tą suvalgęs ir tiek.
Tačiau prieš 2 metus pajutau ūmius skausmus, o kai išmatose pamačiau kraują, nusprendžiau, kad laikas kreiptis į gydytojus.
Atlikus tyrimus ir iš gydytojų išgirdus opinio kolito diagnozę, teko iš naujo pertvarkyti gyvenimo įpročius,“ – pasakoja vyras.
Kaip rašoma puslapyje gastrosveikata.lt, „opinis kolitas yra lėtinė autoimuninė liga, sukelianti storosios žarnos uždegimą, opas.
Pagrindiniai šios ligos požymiai – viduriavimas su kraujo ir gleivių priemaiša, pilvo skausmas/diskomfortas, varymas tuštintis (tenezmai).
Simptomai dažniausiai atsiranda staiga, netikėtai, negydant intensyvėja ir sunkėja, o kartais gali sukelti net gyvybei pavojingas komplikacijas.
Nors mokslininkai dar neatrado būdų šios ligos visiškam išgydymui, tačiau tinkamas gydymas dažniausiai nuramina uždegimą žarnyne, panaikina ligos simptomus ir įveda į remisiją.“
Kaip Tomas įvardija, opinis kolitas iš dalies yra psichosomatinė liga ir norint ją kontroliuoti reikia ne tik sutvarkyti mitybą, bet ir pakeisti gyvenimo būdą, stengiantis iš gyvenimo išbraukti streso dirgiklius.
Tada pagerės miegas, o taip pat – ir virškinimo sistemos darbas.
Tomas yra ūkininkas, kurio gyvenime netrūko stresinių situacijų. Susirgęs stresą valdė stengdamasis neapsikrauti nereikalingais darbais, į viską mokėsi žiūrėti paprasčiau.
Čia padėjo ir tai, kad Tomas mėgsta skaityti knygas, pradėjo medituoti.
Kaip vyras pastebi, opinio kolito išgydyti negalima, jį įmanoma tik suvaldyti.
Priešas Nr. 1
Sergant šia liga mitybai tenka itin didelis vaidmuo. Kaip ligą besigydantis Tomas sako, reikia atsisakyti maisto, kuris sukelia uždegimus. Svarbiausias produktas, kurio pertekliaus reikia atsisakyti, – cukrus. Tomui, nuo mažens mėgstančiam saldumynus, jų atsisakyti buvo sunkiausia.
Simptomai dažniausiai atsiranda staiga, netikėtai, negydant intensyvėja ir sunkėja, o kartais gali sukelti net gyvybei pavojingas komplikacijas.
O juk stresas ir mityba – itin susiję.
„Dauguma žmonių stresą malšina būtent saldumynais. Opinis kolitas paūmėja padidėjus stresui ir prastai mitybai, tad patiriant stresą ir jį malšinant saldumynais, susidaro itin prastas derinys žarnynui. Jei kūnas dėl energijos prašo saldumynų, tai cukrų geriau iškeisti į riebalus, jie mažiau kenkia organizmui,“ – pastebi šešiasdešimtmetis.
Nepageidaujamas ir glitimas
Žarnyno uždegimą kelia ir maiste esantis glitimas. Kaip šiaulietis teigia, netinka viskas, kas yra iš kviečių, tai: miltai ir gaminiai iš jų, kvietiniai makaronai ir kt. O juk anksčiau Tomas valgydavo pyragus, duoną iš kvietinių miltų ir ypač mėgo bandeles.
Dabar visus šiuos gaminius keičia pilno grūdo produktais. Atsisakė makaronų, kai kurių kruopų, pats kepa duoną.
Jie naikina gerąją žarnyno mikroflorą
Dar vienas dalykas, ko reikėjo atsisakyti išgirdus diagnozę, tai konservantai. Visi marinuoti ar konservuoti gaminiai, kuriuose naudojamas actas, perdirbta mėsa, dešros, pusgaminiai, gaivieji gėrimai ir kiti produktai, turintys sudėtyje konservantų, turėjo būti išbraukti iš raciono.
Konservuotas maistas
„Visi šie produktai naikina žarnyno mikroflorą, kuri sergant opiniu kolitu ir taip jau yra komplikuota. Kai išgirdęs diagnozę norėjau atkurti žarnyno mikroflorą, valgiau raugintus kopūstus, agurkus ir kitas daržoves, kuriuos pats raugiau, taigi žinojau, kokia jų sudėtis ir kad tikrai nepakenks mano organizmui,“ – pasakoja Tomas.
Termiškai apdorotas maistas
Esant jautriam žarnynui, svarbu ir kaip maistas yra apdorotas. Su liga kovojantis 60 m. vyras stengiasi valgyti virtą maistą – tiek daržovės, tiek košės turi būti gerai išvirtos. O užpilamos košės, kurias galima įsigyti prekybos vietose, pasak Tomo, yra „tikras žarnyno košmaras“. Jos sunkiai virškinamos, dėl to gali prasidėti tokios nemalonios problemos, kaip pilvo pūtimas ar kitos.
Ne nuosprendis
Tiesa, Tomas sako, kad visiškai atsisakyti aukščiau minėtų negerų maisto produktų nėra būtina. Tarkime, per šventes jis leidžia sau atsipalaiduoti, suvalgyti saldumynų, pyragų ar šašlykų.
Mėgaujasi maistu
„Itin griežti mitybos ribojimai gali sukelti stresą, kuris kaip ir netinkamas maistas – o gal net labiau – gali sukelti paūmėjimą.
Vieną dieną pasukčiavus nieko blogo neatsitiks, šventės būna retai, todėl viena diena nieko nepakeis, o po šventės toliau galima tęsti savo dietą“, – pasakoja vyras, su liga gyvenantis jau dvejus metus.
„Svarbiausia yra įsiklausyti į savo organizmą, stebėti ženklus, nes pats kūnas parodo, jei yra kažkas blogai“, – sako pašnekovas.
Tinkama mityba, dėmesys sau, poilsis, streso mažinimas sumažino ligos simptomus ir dėl to Tomas gerai jaučiasi, liga remisijoje.
Tačiau puikiai žino, kad tokio mitybos režimo laikysis visą laiką, antraip uždegimas žarnyne vėl subujotų.

Rašyti komentarą