Pomidorų sultys naikina salmoneles

Pomidorų sultys naikina salmoneles

Kasmet pasaulyje užregistruojama 9 mln. vidurių šiltinės atvejų. Ši liga yra viena dažniausių vaikų mirties priežasčių besivystančiose šalyse. Pasirodo, vidurių šiltinę sukeliančios salmonelės yra bejėgės prieš banalias pomidorų sultis.

Vidurių šiltinę sukelia bakterija Salmonella Typhi, kuria paprastai užsikrečiama per užkrėstą maistą ar gėrimus. Simptomai būdingi žarnyno infekcijai ir apima pykinimą, karščiavimą ir pilvo skausmą. Negydoma liga gali būti mirtina.

„Pagrindinis mūsų tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti, ar pomidorai ir pomidorų sultys gali sunaikinti žarnyno ligų sukėlėjus, įskaitant Salmonella Typhi, ir jei taip, tai kokiu būdu”, – pasakojo pagrindinis tyrimo autorius Sun Jiongming iš Kornelio universiteto Itakoje, Niujorko valstijoje.

Pasirodo, pomidorų sulčių ir pomidorų antimikrobinį aktyvumą lemia peptidai – trumpos baltymų grandinės, sudarytos iš dviejų ar daugiau aminorūgščių. Šios grandinės turi savybę suardyti bakterijų membraną, todėl mikroorganizmai žūsta. Pomidorai turi bent du tokius peptidus.

Sun nusprendė tęsti tyrimus ir išbandyti kitus vaisius ir daržoves, nes žinoma, kad mityba, kurioje jų gausu, paprastai pasižymi antimikrobiniu poveikiu.

Autoriai publikacijoje pabrėžia, kad jie negavo jokių dovanų ar dotacijų iš pomidorų sulčių gamintojų.

Parengta pagal: www.journals.asm.org

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder