valgymas

Populiarūs maisto produktų deriniai, kurie iš tiesų yra labai žalingi

Mitybos specialistai įspėja: kai kurie populiarūs kulinariniai deriniai, įprasti milijonams žmonių, iš tiesų kenkia virškinimo sistemai ir bendrai sveikatos būklei.

Nepaisant savo paplitimo ir „tradiciškumo“, tokie patiekalai ne tik apsunkina virškinimo traktą, bet ir laikui bėgant gali prisidėti prie lėtinių ligų vystymosi, rašo „Verywellhealth".

Sūris, duona ir kava – kulinarinis trio, kelia klausimų mitybos specialistams. Duonos krakmolo ir sūrio pieno baltymų derinys blogina kalcio įsisavinimą ir sutrikdo virškinimą. 

Jei prie to pridėsime saldžią kavą, atsiras staigus cukraus kiekio kraujyje šuolis, kuris apsunkina kasos darbą. Reguliariai vartojant tokį pusryčių, gali padidėti insulino rezistentiškumo ir medžiagų apykaitos sutrikimų rizika.

Grikių košė su pienu, nepaisant savo populiarumo, taip pat nėra tokia naudinga. Grikių kruopose esantis geležis ir pieno kalcis konkuruoja tarpusavyje, trukdydami vienas kitam įsisavinti. Dėl to organizmas negauna nė vieno iš šių vertingų elementų. Optimaliausia grikius valgyti atskirai, derinant su daržovėmis ar grybais.

Mėsa su bulvėmis – vienas sunkiausiai virškinamų derinių. Dėl skirtingo rūgštingumo, reikalingo šių produktų skilimui, virškinimo procesas užtrunka, o tai gali sukelti sunkumo jausmą, vidurių pūtimą ir žarnyno mikrofloros sutrikimus. Tokia kombinacija ypač nerekomenduojama žmonėms, sergantiems gastritu, pankreatitu ir kitomis virškinimo trakto ligomis.

Makaronai su malta mėsa – daugelio mėgstamas patiekalas, kuris yra angliavandenių ir baltymų derinys. Virškinant makaronus (ypač iš minkštųjų kviečių veislių) išsiskiria paprastieji cukrūs, kurie, jungdamiesi su mėsos baltymais, gali sudaryti kenksmingus junginius. Tai sukelia fermentacijos procesus, pilvo pūtimą ir apsunkina kasos darbą. Nuolatinis tokio maisto vartojimas gali padidinti 2 tipo diabeto riziką.

Ekspertų rekomendacijos:

Siekiant palaikyti virškinimo sistemos sveikatą, svarbu vengti vienu metu vartoti baltymų ir krakmolų. Geriau mėsos produktus derinti su daržovių garnyrais – žaliomis daržovėmis, troškintais, virtomis arba šviežiomis. Tai palengvina virškinimą, padeda geriau įsisavinti maistines medžiagas ir mažina apkrovą vidaus organams.

Taip pat naudinga laikytis atskiro maisto principų, sunkius patiekalus keisti lengvais, stebėti angliavandenių ir baltymų kokybę, teikiant pirmenybę nesaldintiems, neperdirbtiems produktams. Toks požiūris padeda ne tik pagerinti virškinimą, bet ir normalizuoti svorį, cukraus kiekį kraujyje ir bendrą savijautą.

Šaltinis: cursorinfo.co.il

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder