Agrochemijos ir maisto technologijų instituto (Valensija, Ispanija) mokslininkai Lazaro Zacaris ir Maria Gizus Rodrigo nustatė, kad mandarinai gali būti veiksmingas būdas numesti svorio.
Taip yra todėl, kad šiame populiariame žiemos produkte yra medžiagų, galinčių pagreitinti svorio metimo procesą.
Mokslininkai paaiškino, kad mandarinuose yra organinių pigmentų, ypač retinoidų, kurie ląstelių lygmeniu suaktyvina įvairius procesus ir taip padeda organizmui atsikratyti kalorijų pertekliaus.
Šie vaisiai taip pat gali paskatinti medžiagų apykaitos procesus, dėl kurių organizmas išeikvoja daugiau energijos, nei gauna iš maisto.
Tačiau čia yra viena išlyga. Jei norite greitai numesti svorio, neturėtumėte persistengti ir kasdien valgyti tik mandarinus.
Dideliais kiekiais šis sveikas skanėstas, kaip ir bet kuris kitas produktas, tampa kenksmingas. Todėl ekspertai pataria į kasdienį racioną įtraukti keletą vaisių.
Kokia dar mandarinų nauda?
Palyginti su kitais žiemos vaisiais, tokiais kaip greipfrutai ar apelsinai, mandarinuose yra 85 % vandens. Viename vidutiniame mandarine:
- Mandarinas turi 47 kalorijas;
- 12 g angliavandenių;
- 2 g skaidulinių medžiagų;
- 0,7 g baltymų;
- 0 riebalų;
- 26 % vitamino C paros normos;
- 3 % vitamino A paros normos;
- 3 % kalio paros normos.
Kaip matote, mandarinai yra puikus vitamino C šaltinis. Ir tai yra didžiausia šio vaisiaus nauda sveikatai.
Mandarinuose taip pat yra daug antioksidantų (ne tik vitamino C, bet ir beta kriptoksantino) ir flavonoidų (naringino, hesperidino, tangeretino ir nobiletino).
Jie teigiamai veikia odos sveikatą ir mažina daugelio lėtinių ligų išsivystymo riziką.
Kalbant apie svorio metimą, mandarinuose yra netirpių skaidulų, kurios nefermentuoja žarnyne (celiuliozės ir lignino).
Šios rūšies skaidulos didina sotumo jausmą ir lėtina maisto patekimą per virškinamąjį traktą.
Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie vartoja daugiau skaidulinių medžiagų, gali išlaikyti savo kūno svorį ir geriau išvengti svorio atsistatymo, palyginti su tais, kurie vartoja mažiau skaidulinių medžiagų.
Kitu tyrimu nustatyta, kad nobileinas, kuris įeina į mandarinų sudėtį, neleidžia riebalams kauptis riebalinėse ląstelėse ir didina aktyvuotos baltymų kinazės (baltymo, reguliuojančio ląstelių energijos balansą, kuris gali neutralizuoti naujų riebalinių ląstelių susidarymą) aktyvumą.
Rašyti komentarą