PSO įspėja, kad dirbtiniai saldikliai nepadeda numesti svorio ir gali kelti ilgalaikį pavojų sveikatai papildyta

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad dirbtiniai saldikliai nepadeda numesti svorio ir gali padidinti diabeto, širdies ligų ir netgi mirties riziką.

Pasaulio sveikatos organizacija perspėjo, kad cukraus pakaitalai, tokie kaip stevija, aspartamas ir sukralozė, nepadeda žmonėms numesti svorio, o ilgainiui gali kelti pavojų sveikatai.

Sisteminga turimų įrodymų apžvalga „rodo, kad necukrinių saldiklių naudojimas neduoda jokios ilgalaikės naudos mažinant suaugusiųjų ar vaikų kūno riebalų kiekį“, – teigiama PSO pranešime.

„Peržiūros rezultatai taip pat rodo, kad dėl ilgalaikio necukrinių saldiklių vartojimo gali atsirasti nepageidaujamų poveikių, pvz., padidėti 2 tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų ir suaugusiųjų mirtingumo rizika“, – pridūrė jis.

Francesco Branca, PSO mitybos ir maisto saugos direktorė, sakė, kad cukraus pakeitimas dirbtiniais saldikliais „ilgai nepadeda kontroliuoti svorio“, o vietoj to „žmonės turi apsvarstyti kitus būdus, kaip sumažinti papildomo cukraus suvartojimą, pavyzdžiui, valgyti maistą su natūraliais cukrumi, pavyzdžiui, vaisius arba valgyti daugiau nesaldaus maisto ir gėrimų“.

Dirbtiniai saldikliai „nėra esminiai mitybos veiksniai ir neturi maistinės vertės“, pabrėžė Branca.

„Žmonės turėtų visiškai sumažinti saldumynų kiekį savo mityboje jau vaikystėje, kad pagerintų savo sveikatą“.

Praėjusiais metais Prancūzijoje atliktas didelis tyrimas parodė galimą ryšį tarp dirbtinių saldiklių ir padidėjusios vėžio rizikos. O šalių nacionalinės sveikatos organizacijos, pavyzdžiui Kanados, jau seniai perspėjo, kad nulinės ar mažai kaloringos cukraus pakaitalai nėra nei būtini, nei naudingi.



Kenksmingi visi



„Cukraus pakaitalų nereikia vartoti norint sumažinti pridėtinio cukraus suvartojimą“, – sakoma gairėse ir priduriama, kad „nėra tiksliai žinomos naudos sveikatai, susijusios su saldiklių vartojimu, vietoj to turėtų būti kalbama apie maistingo maisto ir nesaldžių gėrimų naudą“.

PSO nepataria vartoti „visų sintetinių ir natūraliai susidarančių arba modifikuotų nemaistingų saldiklių, kurie nėra klasifikuojami kaip cukrus, esantis pagamintuose maisto produktuose ir gėrimuose, arba parduodami atskirai, kad vartotojai juos dėtų į maisto produktus ir gėrimus“.

Tai apima acesulfamą K, aspartamą, advantamą, ciklamatą, neotamą, sachariną, sukralozę, steviją ir stevijos darinius.

Rekomendacijos netaikomos asmens priežiūros ir higienos gaminiams, kurių sudėtyje yra NSS, pavyzdžiui, dantų pastai, odos kremui ir vaistams, arba mažo kaloringumo cukrui ir cukraus alkoholiams (polioliams). Šiuose cukruose arba cukraus dariniuose yra kalorijų, todėl jie nelaikomi cukraus pakaitalais ir dažniausiai yra įvairiuose maisto produktuose, pavyzdžiui, kramtomojoje gumoje be cukraus ir saldainiuose.



Naujos gairės sukelia kritiką



Naujos PSO rekomendacijos taikomos visiems žmonėms, išskyrus tuos, kurie jau serga cukriniu diabetu.

Tačiau PSO pabrėžė, kad jis buvo įvertintas „kaip sąlyginis“ dėl tyrimų, kurie sudarė pagrindą jos išvadoms, dalyvių įvairovės, taip pat dėl labai sudėtingų saldiklių be cukraus vartojimo įpročių.

Kai kurie mitybos ekspertai greitai į tai atkreipė dėmesį, sakydami, kad naujosios gairės daugiausia buvo pagrįstos stebėjimo tyrimais, kurie nenustato tiesioginio ryšio tarp saldiklių ir svorio kontrolės.

Visų pirma, svarbu suprasti, kad PSO patarimas „skirtas vyriausybėms ir politikos formuotojams, o ne asmenims“, – sakė Londono King's College mitybos ir dietologijos profesorius emeritas Tomas Sandersas.

Tačiau dėl to, kaip jos buvo pateiktos, žmonės šias rekomendacijas laiko tiesioginiais patarimais, jis sakė „Euronews Next“ ir pridūrė, kad mano, kad jos sukels „daug painiavos tarp vartotojų“.

„Viena vertus, vyriausybė jiems sako: „venkite cukrumi saldintų gėrimų“, kita vertus, „na, iš tikrųjų neturėtumėte gerti dirbtinių saldiklių“.

PSO apžvalga „iš tikrųjų neparodo jokio aiškaus neigiamo poveikio, ir jie tarsi praleidžia gana svarbų veiksnį – vaikų dantų ėduonį“, – pridūrė Sandersas ir pažymėjo, kad yra „aiškių įrodymų“, kad cukraus saldiklių pakeitimas padeda išvengti dantų priežiūros problemų.

Sandersas kritikavo gaires, kad neatsižvelgta į „realią situaciją“, ypač dietologijos srityje.

„Kartais jūs bandote priversti žmones kontroliuoti savo svorį, t. y. sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį. Tai gali padėti, jei žmonėms, kurie vartoja ypač saldžius gėromus su cukrumi, o pereidami prie sumažinto kaloringumo gėrimo arba be kalorijų gėrimo, jie gali numesti svorio. “, - paaiškino jis.

Iš tiesų, dirbtiniai saldikliai neturi maistinės vertės, bet daugelis kitų dalykų mūsų mityboje, pavyzdžiui, arbata ar kava, taip pat neturi, sakė jis, „bet, žinote, žmonės juos vistiek geria, nes paprasčiausiai mėgsta“.

 

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder