Raudonasis vynas ir galvos skausmas: mokslininkai nustatė naują kaltininką

(1)

Yra keletas paaiškinimų, kodėl kai kuriems žmonėms po raudono vyno išgėrimo atsiranda galvos skausmas. Viena iš labiausiai tikėtinų teorijų teigia, kad priežastis yra ta, kad organizmui gali trūkti fermentų, kurie skaido didelę koncentraciją cheminių medžiagų, esančių vynuogėse, ypač jų odelėje. Apie tai praneša portalas IFLScience.

Raudonasis vynas fermentuojamas kartu su vynuogių odele, o gaminant baltąjį vyną odelė pašalinama iš anksto. Būtent dėl to raudonajame vyne yra daugiau medžiagų, esančių odelėje, įskaitant histaminą ir taninus.

Žinoma, kad padidėjęs histamino kiekis kraujyje gali sukelti kraujagyslių išsiplėtimą ir galvos skausmą, o taninai gali stimuliuoti neurotransmiterius, atsakingus už skausmo suvokimą. 

Todėl teiginiai, kad raudonas vynas gali sukelti galvos skausmą, yra moksliškai pagrįsti, nors kol kas nėra patvirtinti aiškiais įrodymais.

Kai kurie žmonės, linkę į galvos skausmus, mano, kad jų negalavimų priežastis yra sulfitai – konservantai, kurie dedami į vyną, siekiant išvengti nepageidaujamo fermentavimo. Tačiau mokslininkai pažymi, kad sulfito yra daugelyje produktų ir gėrimų, o jo koncentracija baltajame ir ypač saldžiame vyne dažnai yra žymiai didesnė nei raudonajame vyne.

Ilgą laiką tiksli „raudonojo vyno sukeliamų galvos skausmų“ atsiradimo priežastis buvo neaiški, kol 2023 m. tyrimas nustatė naują galimą kaltininką – augalinį pigmentą kvercetino, kuris yra atsakingas už skonį ir aromatą. Šis antioksidantas yra daugelyje vaisių ir daržovių, tačiau kartu su alkoholiu gali sukelti problemų, nes trukdo organizmui skaidyti alkoholį.

Normaliomis sąlygomis fermentas ALDH2 skaido alkoholio šalutinį produktą – acetaldehidą, kurio perteklius gali sukelti odos paraudimą ir galvos skausmą. Tačiau kvercetinas gali blokuoti ALDH2 aktyvumą, dėl to organizme kaupiasi acetaldehidas ir, kaip rezultatas, po raudonojo vyno vartojimo atsiranda būdingas galvos skausmas.

Kvercetinas yra vynuogių odelėje, todėl raudonajame vyne jo yra daug daugiau nei baltajame. Jis susidaro veikiant saulės spinduliams, o tai būdinga aukštos kokybės vynams – galbūt todėl brangūs vynai dažniau sukelia galvos skausmą.

Mokslininkai dar nežino, kodėl ne visi žmonės vienodai jautrūs raudonam vynui, bet toliau ieško atsakymo. Maždaug 8 % žmonių, daugiausia iš Rytų Azijos, turi ALDH2 fermento trūkumą, dėl kurio po alkoholio vartojimo jiems atsiranda karščio bangos ir galvos skausmas.

Net nedidelis ALDH2 trūkumas kartu su kvercetinu gali padidinti acetaldehido lygį ir sukelti skausmingus simptomus.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder